KSÜKAM'dan ‘11 Ekim Dünya Kız Çocuklaar Günü’ Mesajı

KSÜKAM'dan  ‘11 Ekim Dünya Kız Çocuklaar Günü’ Mesajı
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ), Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Naciye Kurtul, ‘11 Ekim Dünya Kız Çocuklar Günü’nedeniyle bir kutlama mesajı yayınladı. “DÜNYA...

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ), Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Naciye Kurtul, ‘11 Ekim Dünya Kız Çocuklar Günü’nedeniyle bir kutlama mesajı yayınladı.

 “DÜNYA KIZ ÇOCUKLARI GÜNÜ” KUTLAMASI

Türkiye, Kanada ve Peru’nun ortak girişimleri sonucunda, kız çocuklarına karşı ayrımcılığın önlenmesi ve onların insan haklarından tam ve etkili bir şekilde yararlanmalarını sağlamak amacıyla, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından, 2012 yılından itibaren 11 Ekim gününün ‘Dünya Kız Çocukları Günü’ olarak ilan edilmesi kararlaştırılmıştır. Kararda “Birleşmiş Milletler Binyıl Kalkınma Hedeflerine” ulaşılması ve kendilerini etkileyecek kararların alınmasına katılımı açısından kız çocuklarının desteklenmesinin, güçlendirilmesinin ve onlara yatırım yapılmasının son derece önemli olduğu, ayrıca bunun başarılmasının kız çocuklarına karşı ayrımcılık ve şiddeti önleyeceği, onların insan haklarından tam ve etkili bir şekilde yararlanmalarını sağlayacağı belirtilmiştir.

''Dünya Kız Çocukları Günü'' kız çocuklarının durumlarıyla ilgili tüm dünyada bilinç ve farkındalık oluşturması yönünden önem arzetmektedir.

Kız çocukları ile ilgili olarak başlıca cinsiyet ayrımcılığı, eğitim haklarından yeterince yararlanamama, zorla ve erken yaşta evlilik, çocuk gelinler, şiddet ve istismar ve töre uygulamaları gibi problemlerle karşılaşılmaktadır. Bunların görülme sıklığı toplumlara göre farklı olup, eğitim düzeyi ve gelişmişlik düzeyi ile yakından ilgilidir. Cinsiyet ayrımcılığı, dünya genelinde milyonlarca çocuğu etkilemektedir. Diğer taraftan erken evlilikler nedeniyle anne-çocuk ölümleri, kadına yönelik şiddet ve istismarın artması, ruh ve beden sağlığının bozulması, eğitimin yarıda kalması ya da aksaması gibi toplumda ciddi sonuçları olan ekonomik ve sosyal problemler söz konusu olmaktadır.

Kız çocuklarının daha iyi eğitim almalarının sağlanması, güçlü bireyler olarak yetişmelerinin desteklenmesi, yaşam becerilerinin artırılması, meslek sahibi olmalarının sağlanması, zorla evlendirme ve erken evliliklerin önlenmesi ve hayat şartlarının iyileştirilmesi gerekmektedir.

Kız çocuklarının güçlendirilmesinde ailelere ve toplumlara büyük görev düşmektedir. Kız çocuklarına verilecek destekler yoksulluk, eşitsizlik ve cinsiyet ayrımcılığına karşı mücadeleyi hızlandırabilecek, şiddetin önlenmesine yardımcı olacak, bu sayede kız çocuklarının, insan haklarından etkili bir şekilde yararlanabilmesi mümkün olabilecektir.   Desteklenen kız çocuklarının yarının güçlü kadınları, anneleri ve toplumun her kesiminde yer alacak bireyleri olarak gelişmiş toplumların inşasına önemli katkıları olacaktır.

Kız Çocukları Günü için her yıl bir ana konu belirlenerek, dünya çapında bu soruna dikkat çekilmekte ve çözüm yolları aranmaktadır. 2015 yılı çalışmaları için '2030 Vizyonu ile Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinde Kız Çocukların Gücü' ana başlığı belirlenmiştir. Bu çerçevede, kız çocuklarının öncelikle eğitimin her kademesinde ilerlemesi hedeflenmiştir. Bu konuda yapılacak her yatırımın, ülkenin gelişmesine destek oluşturacağı öngörülmektedir. Ülkemizde tüm çocukların ve özellikle de kız çocuklarının; akla, bilime dayalı, kaliteli, gelişimci, yenilikçi ve çağdaş bir eğitim almaları son derece önemlidir.

Bütün dünyada kız çocuklarının her türlü şiddetten uzak tutulmaları, her türlü ayrımcılık ve istismardan kurtulmaları, bütün haklardan eşit düzeyde yararlanmaları, onurlu ve güçlü bireyler olarak toplumda yer almaları dileğiyle “Dünya Kız Çocukları Günü”nü kutluyorum.

Bu bağlamda, toplumun bütün kesimlerine kız çocuklarımızın yanı sıra genç kızlarımız ve üniversite öğrencisi kızlarımızla da ilgili olarak her türlü şiddet, istismar ve cinsiyet ayrımcılığı konusunda duyarlı olma çağrısında bulunmak istiyorum.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (KSÜKAM) Müdürü

PROF. DR. NACİYE KURTUL