İslam harfleri ile yapılan öğrenmesi oldukça zor olan, sıklıkla dekoratif amaçla kullanılan Hüsnü Hat sanatı İlimiz Suzan ve Abdulhakim Bilgili Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü tarafından açılan kurslarla yaşatılıyor.

Suzan ve Abdulhakim Bilgili Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü bünyesinde Ekim 2014’te açılan Hüsnü Hat kursuna 27 kursiyer müracaat etmiş Hüsnü Hat ustası eğitim görevlisi Muzaffer Kaplan kursiyer öğrencileriyle birlikte, sabırla hat sanatı eserleri ortaya çıkarıyorlar. Yapılan bu çalışmalarla hat sanatını yaşatma gayreti gösteriyorlar.

Öğrencilerinin sanata karşı büyük istekli olduklarını, kendi aralarında eser yarışına girdiklerini, hat sanatının sabır isteyen bir çalışma olduğuna vurgulayan Kaplan, daha sonra Hüsnü Hat ile ilgili şu bilgileri verdi:

“Hat sanatı denilince Kur’an harfleri çevresinde oluşmuş güzel yazı sanatı akla gelir. Kuran-ı Kerim’in bir araya toplanmasından sonra, İslam dininin bilime verdiği özel önemin etkisiyle, çok sayıda katip yetişmiş, yazı da doğal olarak büyük aşamalar göstererek önemli sanat kolu olmuştur. Hat sanatı, tarihi seyir içersin de yer yer ve kol kol gelişmiş, mükemmelleşmiş ve güzel sanatlar arasında seçkin yerini fiilen almıştır.

Osmanlı kültüründe dini motiflerin ön planda olması sebebiyle Allah ve Peygamber sevgisini göstermek amacıyla ‘Hattatlar’ bu sanatı kullanarak günümüze kadar ulaşan pek çok eser bırakmışlardır. Çalışmalarımızda, Osmanlı hattatı, Ahmed Şemseddin Karahisârî’nin Kanuni Sultan Süleyman’ın isteği üzerine yazmış olduğu ve halen Topkapı Müzesi’nde muhafaza edilen büyük ebattaki Kur’an-ı Kerim’in Kültür bakanlığı tarafından tıpkı aslı gibi baskısını yapıldığı Kuran’dan da faydalanılarak ağırlıklı olarak Kurslarda sülüs çalışması yapıyoruz.

Kursumuz 2015 Haziran ayında sona erecek. Kursiyerlerimiz o tarihe kadar daha da ustalaşacaklar ve ortaya çok daha güzel eserler çıkacak. Kurs sonunda sergi açacağız, kursiyerlerimiz de bu alanda sertifika sahibi olacak” dedi.