Maraşta Haber
Maraşta Haber

Kahramanmaraş Sanat Okulu’nun Tarihi Buluşması

Kahramanmaraş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (Sanat Okulu) mezunlarının , geçmişten günümüze okul yöneticisi, öğretmen ve öğrencilerinin buluşma ve kaynaşması muhteşem oldu. Program Okul Müdürü Samittin Tunç’un açılış konuşmasıyla başladı. Tunç şunları dedi: ‘’Saygıdeğer sanat okulu mezunları, Saygıdeğer sanat okulu dostları, misafirleri demiyorum. Sanat okulunun saygıdeğer ev sahipleri,   Cümleten hoş geldiniz. Okulumuzun kuruluşunun 70. Yılı,  […]

Kahramanmaraş Sanat Okulu’nun Tarihi Buluşması

01 Haziran 2015 - 19:25A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

Kahramanmaraş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (Sanat Okulu) mezunlarının , geçmişten günümüze okul yöneticisi, öğretmen ve öğrencilerinin buluşma ve kaynaşması muhteşem oldu.

Program Okul Müdürü Samittin Tunç’un açılış konuşmasıyla başladı. Tunç şunları dedi:

Habere Ait Foto Galeri için Tıklayın!

‘’Saygıdeğer sanat okulu mezunları, Saygıdeğer sanat okulu dostları, misafirleri demiyorum. Sanat okulunun saygıdeğer ev sahipleri,   Cümleten hoş geldiniz.

Okulumuzun kuruluşunun 70. Yılı,  dile kolay 70 yıl. Bir asra yakın. Okulumuz Maraş’ın eğitim ve sanayisine damgasını vurmuş köşe taşı bir okul. Maraş’ın her köşesinde derin izleri olan bir okul. Maraşlının kalbinde müstesna yeri olan bir okul.

Hali hazırda 27 dönümlük arazisi, 2300 civarında öğrencisi 165 personeli ile kampüs görünümde, bir fabrika gibi çalışan, herkesin gıptayla baktığı bir okul.

Habere Ait Foto Galeri için Tıklayın!

1945 te Mümin Çamlıbel ile başlayan bayrak yarışında okulumuzun 19 uncu müdürü olarak bayrağı devralmanın onurunu ve mutluluğunu yaşamaktayım. Bir kısmı da aramızda olan benden önceki okul müdürlerimize yaptıkları hizmetlerden dolayı şükranlarımı arz ediyorum.

Sanatlı olmak bir ayrıcalıktır diyorum. Anadolu geleneğinde sanat öğrenilen yer aynı zamanda ocaktır .    Ahi Evran ocağı

Ocak ekmek teknesidir.

Ocak rızık kapısıdır.

Ocak edeplenme yeridir.

Ocak ailedir. Ocak yuvadır.

Metalciler o ocağı daha da iyi bilirler, ocağın başında sabırla demir tavına gelirken aynı zamanda sanatkar yürekler ve gönüller de tavına gelir.  Tavlanan yüreklerde  Maraş’ın esnafı olur.

Bize ocakçı derler,  biz bununla gurur duyarız.  Bizim okullarımız birer ocaktır.  Sanatkar ocağı .Değerli dostlar  Bu ocaklara sahip çıkalım.    Bu ocakları söndürmeyelim.

Habere Ait Foto Galeri için Tıklayın!

Okulumuzun önemli destekçilerinden KATEV ( Kahramanmaraş Teknoloji Vakfı ) Başkanı Şaban KAPTANOĞLU beyle bir araya geldiğimizde ( bu arada katev kurucusu Mustafa DAŞÇI beyi de  saygı ile anıyorum.) geleneğin geleceğe taşınması, konusunda büyük bir eksiklik gördük. Bazı okulların bu geleneği çok güzel bir şekilde yürüttüğünü hatta mezunlar derneği şeklinde organizasyonlar kurduklarını gıptayla müşahede ettik.

Geçmiş gelecek için önemli bir hızdır. Köklü kurumların köklü hafızası olması gerekir. Bu tür etkinlikler hafızayı canlı ve diri tutar. Bu okul mezunlarından çok sayıda kişinin çok önemli yerlerde olduğunu biliyoruz. Bu isimlerin yeni mezun olacaklara aktarılması önemli bir motivasyon aracıdır.

Galatasaray Lisesini Galatasaray Lisesi yapan mezunların gücü ve organizasyonudur. Değerli Dostlar. Hatıraları paylaşmak dostları görmek hepimizde mutlu bir yüz, tatlı bir huzur, hoş bir seda bırakıyor. Allah hepimize sağlık sıhhat versin. Seneye hangi dostları görebileceğiz bilemeyiz. Nasip olursa bu organizasyonun geleneksel hale gelmesini arzu ediyoruz. Mezunlardan özellikle Maraş’ta  yaşayanlardan bir organizasyon ekibi kurulması lazım diye düşünüyoruz. Biz okul olarak bu organizasyonun emrine amade oluruz. Neticesinde Daha da güzel çalışmaların çıkacağından eminiz.

Habere Ait Foto Galeri için Tıklayın!

Son olarak başta Katev Başkanımız Şaban KAPTANOĞLU Beyefendi olmak üzere organizasyonda emeği geçen ve katkı sunan tüm dostlarımıza teşekkürlerimizi bir borç bilir uzaktan yakından davetimize icabet eden tüm dostlara en içten dileklerimle tekrardan hoş geldiniz diyor saygılar sunuyorum.’’

‘’Varlıklarda zafer çeşit çeşittir. Meyve ağacın, kokmak gülün, ötmek bülbülün, uçmak kuşun, bal da arının zaferidir.

Genç beyinleri sevgiyle, şefkatle,  ilimle, irfanla ahlakla, faziletle yoğurup şekillendirmek suretiyle, burcu burcu inanç kokan, vatan, bayrak kokan, yediveren gül gibi itina ile yetiştirmek ve iyi bir vatandaş yapmak ’ta öğretmenin en büyük zaferidir.

Habere Ait Foto Galeri için Tıklayın!

Eli öpülesi öğretmenlerim hoş geldiniz., beni okutan ulu çınarlar, benim okuttuğum genç fidanlar hoş geldiniz. Hanımefendiler, beyefendiler hoş geldiniz.’’ Diyerek konuşmasına başlayan okulun eski müdür yardımcılarından ve KATEV Başkanı Şaban Kaptanoğlu daha sonra şu ifadeleri kullandı:

‘’Haz gelirdi cihana

Anlaşılsaydı mana,

Büyükler bahçıvana

Çocuklar güle benzer.

Bu bahçenin bahçıvanları, bahçıvanın gülleri hoş geldiniz.

Göklerin ve yerlerin mülkü yaratana aittir. İnsanlar Yaradanın mülkünden kendilerine emenet edilen bir kısmını insanların istifasına sunmayı ibadet kabul etmişlerdir.

Bu ibadet anlayışını yerine getirmek, nefsi terbiye edilmişlerlerle, nefsi temizlemişlerle mümkündür.

“Tıynetin nâ pâk ise, hayr umma sen germâbeden.

Önce tathîr-i kalb et, sonra tathîr-i beden.”

Mealen: “Kötü huylu, pis karakterli bir kimse isen, hamamdan bir hayır umma.

Temizlenmek istiyorsan önce kalbini temizle, sonra bedenini.”

Kalbi pak olan bir kısım Osmanlı sultanlarının ve bazı alimlerin, başlarındaki kavukların, kefenlerinden oluştuğu, sık sık ölümü hatırlayıp ona göre karar verdiklerini, çokça hayır işlediklerini, ayrıca öldükleri zaman başlarındaki kefenle defnedildiklerini söyleyebiliriz..

Habere Ait Foto Galeri için Tıklayın!

İşte vakıflar bu nefsi ve ruhi anlayıştan meydana gelmişlerdir diyebiliriz.

Vakıf, bir malın menfaatini halkın istifasına sunup temlik hakkını ebediyen terk etmektir. Yani vakıf akarları şahsi menfaatler amaçlı kullanılamaz.  Vakıfların amacı hayır, hasenattır.

16.yy.da Osmanlı devletinde vakıf bir beşikte doğan çocuk, vakıf bir medresede okur, imarethanelerde doyurulur, vakıflarca evlendirilir, iş kurması vakıflarca sağlanırdı. Şifahanelerde tedavi görür, vakıf hamamlarında yıkanır, yolculuk etse kervansaraylarda ağırlanır ve nihayet öldüğünde vakıf bir tabuta konarak vakıf bir mezarlığa defnedilirdi.’’

Kaptanoğlu daha sonra Kahramanmaraş Teknoloji Vakfı hakkında bilgiler vererek sözlerini şu ifadelerle tamamladı:

‘’Yeni gelen gideni aratmamalı. Evlat atayı, talebe hocayı, çırak ustayı, ilimde, fende sanatta fersah fersah geçmeli,

Veren el alan eli geçmeli.

Habere Ait Foto Galeri için Tıklayın!

Ne mutlu böyle düşünüp, böyle yaşayana. Ne mutlu böyle düşünüp, böyle yaşayan bu okul mezunlarımıza. ‘’ dedi.

Daha sonra okulun eski müdürlerinden, Mustafa Daşcı,  Mehmet Tanır, Okul mezunlarından Mimar Mühendis 22. Dönem CHP Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Parlakyiğit, Azmi Biçkes, ve çok sayıda eski mezunlarından bazıları geçmişle ilgili anılarını anlattılar. 70.Yıl Mezunlar Buluşmasının alt yapısını hazırlayan, gerçekleşmesinde aktif görev üstlenen Müdür Baş Yardımcısı Saim Sağlam ise çalışmaları ile genel bilgiler sundu. Duygusal anların yaşandığı, anlamlı bir buluşmanın sergilendiği 70. Yıl mezunlar buluşması ve kaynaşma günü etkinliğinde yüzlerce mezun, emekli öğretmen katıldı. Buluşma gününe katılamayanların gönderdiği mesajların okunmasıyla birlikte katılımcılara etli pilav, ayran ve dondurma ikramı yapıldı.

Okul yönetimince kura yoluyla katılımcılardan 2 kişiye kitaplık ve bahçe masa, sandalyesi hediye edildi. Toplantı sonunda mezunlar buluşmasının geleneksel olması kararı çıktı.

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
Etiketler : |
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Halkoyunları gösterileriyle ilgi odağı oldular Halkoyunları gösterileriyle ilgi odağı o...

Kahramanmaraş/Onikişubat Yıldırım Bayazıt İlkokulunda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı  çeşitli etkinliklerle kutlandı. Halko...

Kahramanmaraş’ta Temsili İl Milli Eğitim Müdürü Esma Gizem Akçadağ Kahramanmaraş’ta Temsili İl Milli ...

Kahramanmaraş İl Millî Eğitim Müdürü Yusuf Kahraman, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı münasebetiyle makam  koltuğunu Şehit Ev...

Ilıca Yeniyapan Ortaokulunda 23 Nisan Bayramı Coşkusu Ilıca Yeniyapan Ortaokulunda 23 Nisan Ba...

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 1920 yılında Türk Milletinin bağımsızlığı yolunda attığı ilk adım olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’...

Kahramanmaraş’ta ŞAGO Matematik Yarışması Sonuçlandı Kahramanmaraş’ta ŞAGO Matematik Yarışmas...

Onikişubat ilçesinde 23 okulun ve toplamda 69 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilen ŞAGO matematik yarışmasının eleme sınav sonuçları...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
Halkoyunları gösterileriyle ilgi odağı oldular Halkoyunları gösterileriy...

Kahramanmaraş/Onikişubat Yıldırım Bayazıt İlkokulunda 23 Nis...

Nirvana Cafe Ilıca da hizmete hazır Nirvana Cafe Ilıca da hiz...

Kahramanmaraş’ ta  Onikişubat ilçe merkezinden 66 kilo...

Ilıca İlkokulunda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramına yoğun ilgi oldu. Ilıca İlkokulunda 23 Nisa...

Onikişubat Ilıca İlkokulunda  kutlanacak olan “Büyük Önder A...

Kahramanmaraş’ta 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Coşku içinde kutlandı. Kahramanmaraş’ta 23...

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1920 yılında Türk Milletinin b...

Kahramanmaraş’ta Temsili İl Milli Eğitim Müdürü Esma Gizem Akçadağ Kahramanmaraş’ta Te...

Kahramanmaraş İl Millî Eğitim Müdürü Yusuf Kahraman, 23 Nisa...

Ilıca Yeniyapan Ortaokulunda 23 Nisan Bayramı Coşkusu Ilıca Yeniyapan Ortaokulu...

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 1920 yılında Türk Milleti...

Kahramanmaraş’ta ŞAGO Matematik Yarışması Sonuçlandı Kahramanmaraş’ta ŞAGO Mat...

Onikişubat ilçesinde 23 okulun ve toplamda 69 öğrencinin kat...

324. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 324. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Dünya handır İnsana, yolcular gelip geçer Kimi bahtı güzel...

Kahramanmaraş’ta ŞAGO Matematik Yarışması Düzenlendi Kahramanmaraş’ta ŞA...

Kahramanmaraş / Onikişubat Şehit Ahmet Gülbahar  Ortaokulu M...

MEB AKUB “doğada arama kurtarma eğitimi” gerçekleştirdi. MEB AKUB “doğada ar...

Kısa adı MEB AKUB olan, Milli Eğitim Bakanlığı Kahramanmaraş...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ