Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Tübitak’ta Büyük Başarı
TÜBİTAK 4004 DOĞA EĞİTİMİ VE BİLİM OKULLARI PROJESİ KABUL EDİLMİŞTİR
Bilginin toplum ile buluşturulmasını ve yaygınlaştırılmasını, bilginin mümkün olduğunca görselleştirilerek, etkileşimli uygulamalarla anlaşılır bir biçimde kazandırılmasını amaçlayan TÜBİTAK 17. Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Destekleme Programı kapsamında Müdürlüğümüz adına başvurusu yapılan “Sürdürülebilir Tarımla Geleceğe” başlıklı projemiz ülkemiz genelinde Temel Çağrı alanlarında kabul edilen 86 projeden biri olmuştur.
Proje kapsamında Kahramanmaraş ilindeki dezavantajlı bölge okullarında görev yapan sınıf öğretmenlerinin Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda, sürdürülebilir tarım uygulamaları ile ilgili alan uzmanlarından bilgi edinmeleri ve yapılan uygulamaları yerinde inceleyerek farkındalıklarının artırılması amaçlanmaktadır. Ayrıca sürdürülebilir tarım bilincinin oluşturulmasının yanında mevcut ve gelecek için ön görülen problemlere çözüm üretme ve sistemler tasarlama becerisinin de geliştirilmesi hedeflenmektedir.
Projenin hedef kitlesini, Kahramanmaraş ilindeki dezavantajlı ilkokullarda görev yapan 30 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Verilecek eğitimler 3-7 Haziran 2024 tarihlerinde ilimizde gerçekleştirilecektir. Proje kapsamındaki uygulamalı eğitimler Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi uygulama atölyeleri ile Doğu Akdeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü uygulama serasında gerçekleştirilecektir. Uygulama öncesinde yapılacak inceleme, gezi ve gözlemler Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı birçok endemik bitkiyi bünyesinde barındıran Başkonuş Tabiat Parkı’nda ve Hacı Mustafa Mahallesindeki Daşcılar değirmeninde gerçekleştirilecektir. Katılımcılar sürdürülebilir tarım uygulamaları ile ilgili alanında uzman kişilerden uygulamalı bilgi alacak ve geri dönüşüm süreçleri ile ilgili gözlemler yaparak günlük yaşam problemlerine somut çözümler bulmaya çalışacaklardır. Bu çözümleri bulurken teknolojiyi kullanma, bilimsel süreç becerileri, yaşam becerileri ve mühendislik tasarım becerilerini geliştirecek etkinlikler yapacaklardır.
Projemiz uygulamalarıyla ilimiz genelinde öğretmenlerimize ve öğrencilerimize katma değer sağlayacaktır. Projemizin yürütücülüğü Müdürlüğümüz Ar-Ge biriminden Bilim Uzmanı Eser TEMİZ tarafından yapılacak olup, proje kapsamında verilecek eğitimler Proje Uzmanlarımız Prof. Dr. Emine İKİKAT TÜMER, Prof. Dr. Kadir SALTALI, Prof. Dr. Mürüvvet ILGIN ile Uzm. Öğrt. Emre ARICI ile proje eğitmenlerimiz Dr. Öğr. Üyesi Seyit Ali GÜNGÖR, Öğr. Gör. Güvenç KÖPRÜCÜ, Arş. Gör. Ömer Faruk DEMİR, Bilim Uzmanı Ömer ATAGÜL, Uzman Öğretmen Kürşat ÇİFTÇİ, Uzman Öğretmen Ahmet KADAK, Uzman Öğretmen Hacı Veli KALMIŞ ve Öğretmen Elif CEYHAN tarafından verilecektir. Ayrıca Müdürlüğümüz Ar-Ge biriminde görevli Uzman Öğretmen Yılmaz Ergenekon KEKLİK, Uzman Öğretmen Mehriye GÜNDOĞDU, Uzman Öğretmen Fatih KAYNAR, Uzman Öğretmen Turgay DUZ ile Öğretmen Dilek KUZUN projemizle ilgili katılımcılara rehberlik yapacaktır. Güçlü kadromuzla oluşturulan projemize katılımlarınızı bekliyor, ilimize hayırlı olmasını diliyoruz.