İl Milli Eğitim Müdürlüğünde TUBİTAK Çalışmaları

İl Milli Eğitim Müdürlüğünde TUBİTAK Çalışmaları
TÜBİTAK Proje Çalışmalarında Kahramanmaraş Milli Eğitim Müdürlüğü Hız Kesmedi.2012-2013 Eğitim Öğretim yılı, TÜBİTAK tarafından orta öğretim kurumlarında öğrenime devam etmekte olan öğrencileri Fen ve sosyal bilimlerde...

TÜBİTAK Proje Çalışmalarında Kahramanmaraş Milli Eğitim Müdürlüğü Hız Kesmedi.

2012-2013 Eğitim Öğretim yılı, TÜBİTAK tarafından orta öğretim kurumlarında öğrenime devam etmekte olan öğrencileri Fen ve sosyal bilimlerde çalışmalar yapmaya özendirmek, araştırma yeteneklerini geliştirmek ve proje kültürünü yaygınlaştırmak amacıyla yapılan bilgilendirme toplantısı TÜBİTAK bölge koordinatörü Prof.Dr.Ülkü ÇÖMELEKOĞLU ,İl Milli Eğitim Müdürü Mesut ALKAN , Milli Eğitim Müdür yardımcısı Ahmet AKKÜNCÜ   ve orta öğretim okullarımızdaki öğretmenlerimizin geniş katılımı ile yapıldı.

Toplantının açılış konuşmasını İl Milli Eğitim Müdürümüz Mesut ALKAN yaptı. ALKAN konuşmasında;

Bu yarışmanın temel amaçlarından biri, genç beyinleri düşünmeye, gözlem yapmaya, merak etmeye, merak ettiklerini araştırmaya,onları bilimsel araştırma yapmaya teşvik etmektir.   

 

NEDEN PROJE YAPILMALI?

İlk olarak, proje araştırması öğrencilerin sıklıkla sorduğu “ben bunu niye öğreniyorum?” sorusunun bir cevabıdır.  Öğrencilerin kendi kendine öğrenmesini, mevcut bilgi havuzundan ihtiyaç duyduğu bilgiyi bulmasını, heyecan verici yeni bir olguyu keşfetmesini, ihtiyaç duyduğu aletleri belirlemesini, seçmesini ve kullanmasını sağlayan belki de tek eğitimsel faaliyettir. Projelerini tamamladıkları zaman öğrenciler kendine güvenen, yetenekli, kariyer hedefi olan, hazırlıklı, disiplinli ve isteklendirmeye sahip genç liderler haline gelirler. Hayatta karşılaşacakları her soruna proje mantığı ile yaklaşmayı ve sonuçlandırmayı öğrenmiş olurlar. Artık onlar için hiç bir sorun aşılmaz, çözülmez değildir. Üniversite yıllarına ve hayata hazırlıklı hale gelirler.

İkinci olarak, proje araştırması sadece bir uygulama değil, kendi kendini doğrulayan ve heyecan verici bir faaliyettir. Çünkü o az bilinen veya bilinmeyen bilgilerin keşfini içerir. Öğrencilerde olmayan veya az olan kişisel önem duygusunu geliştirir. Proje genellikle bilimsel sorularla veya öğrencilerin ilgisinin olduğu alanlarla ilgilidir.

Bu tür çalışmalar samimi bir şekilde yapıldığı zaman öğrenciler genellikle proje çalışmasına kendilerini kaptırırlar ve çalışmanın zevkini tadarlar. Cevabın bulunması, sonucun öğrenilmesi insanı heyecanlandıran, haz duymasını sağlayan önemli bir keşif anı olabilir. Projenin başarılı sonuçlandırılması, öğrencilere ve diğerlerine bu sonucun öğrencilerin bizzat kendi başarılarının bir kanıtı olduğunu gösterir. Sonuç olarak, normal bir öğrenci başarılı bir öğrenci olmaya ve başarılı bir öğrencide bilim insanı olmaya isteklendirilmiş  olur. Okulun sunabileceği bütün programlar içinde, proje çalışması öğrencinin kendine olan güvenini artıran, sorunlara çözüm üretme potansiyelini geliştiren, bağımsız olarak muazzam bir başarı duygusunu yaşamasını sağlayan tek faaliyettir.

Özetle, proje çalışması öğrenciye maddi ve manevi yarar sağlar. Öğrenci, maddi imkan sahibi olur, ödül kazanır; üniversiteye girişte ek puan sağlar ve diğer öğrencilerin bir adım önünde olur dedi.

Sonra TÜBİTAK bölge koordinatörü sayın Prof.Dr.Ülkü ÇÖMELEKOĞLU hanımefendi bilgilendirici ve bilinçlendirici sunumlarını yaptılar. ÇÖMELEKOĞLU  Kahramanmraş ilinin hem bölgede hem de Türkiye geneli olarak hem sayısal olarak hemde orijinal proje üretimi olarak Türkiye geneli olarak güzel projeler yapıldığını söyledi.

       

Daha sonra Projelerden sorumlu  Müdür yardımcısı  Ahmet AKKÜNCÜ bey projelerle ilgili değerlendirmede bulundu.  AKKÜNCÜ ilimizdeki TÜBİTAK projelerinde  Tükiye de  Geçen yıl  ilimizden hazırlanan 331 projeyle 4.sırada yer aldığını,Enerji verimliliği ile ilgili Proje çalışmalarında ise 78  proje ile Türkiye 1. si olduğunu vurguladı.Bu çalışmalarda emeği geçen okul idaresine ,özellikle danışman öğretmenlerimize,çalışmada yer alan sevgili öğrencilerimize ve bu çalışmalara fırsat tanıyan velilerimize teşekkürlerimizi sunar bu alandaki çalışmaları sonuna kadar desteklediklerini söyledi.

ARGE Proje sorumlusu Süleyman ŞİMŞEK Yarışma projelerinin ilimizde yaygınlaştırılması amacıyla, 2008 yılında ARGE Birimi içerisinde TÜBİTAK Proje Birimi kurulmuş, 2009 da 23, 2010 da 24, 2011 de 23, 2012 yılında ise 24 seminer verilmiştir.

Seminerlere il merkezi ve ilçelerdeki lise ve dengi okullarda görev yapan özellikle Teknik Öğretmenler ile Biyoloji, Fizik, Kimya, Matematik, Sosyoloji, Coğrafya ve Tarih dersi branş öğretmenleri ile özel bilimsel çalışmaları olan öğretmenler, ayrıca okulların kendi belirlediği öğrenci grupları ve idarecileri katılmıştır. Dört yılda yapılan toplam 94 adet seminer ile yaklaşık 6000 kişi eğitim almıştır dedi .