MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Koordinatörlüğünde, Türkiye Hayat Boyu Öğrenmenin Geliştirilmesi kapsamında İlimiz Milli Eğitim Müdürlüğü 12 Şubat Salonunda “ Hayat Boyu Öğrenme Eylem Planı “ hazırlık toplantısı Yapıldı.

 

“Türkiye’de Hayat Boyu Öğrenmenin (HBÖ) Geliştirilmesi Projesi, HBÖ için yeni bir sistem geliştirme konusunda MEB ile birlikte çalışmaktadır.” Diyerek açılış konuşmasına başlayan Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ahmet Akküncü daha sonra şu bilgileri aktardı;

 

“ Önerilen sistemin temel özellikleri şöyledir: Ulusal düzeyde, bir Ulusal Kurul tarafından yönlendirilen HBÖ stratejisi, Ulusal düzeyde, ulusal HBÖ merkezi olarak işlev gösteren Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü (HBÖ GM) tarafından gerçekleştirilen HBÖ koordinasyonu,     İl düzeyinde, bir İl Kurulu tarafından yönlendirilen HBÖ eylem planlaması           il düzeyinde, İl HBÖ Koordinasyon Birimleri (İHBÖKB) tarafından HBÖ kursları ve hizmetlerinin koordinasyonu.

Proje 12 pilot ilde ve 31 NUTS II ilinde çalışmalarını sürdürse de, sistem tamamen kurulduğunda tüm ülke çapında İHBÖKB’ler ağı olacaktır.

Bu sistemin temelinde, İHBÖKB’ler tarafından kilit paydaşlarla işbirliği içinde hazırlanan ve HBÖ’den sorumlu İl Kurulu tarafından onaylanan il Hayat Boyu Öğrenme Eylem Planları yer almaktadır.

Türkiye’de Hayat Boyu Öğrenmenin Geliştirilmesi Projesinin Sonuç ll’i (yeni Şartname) 43 NUTS II ilinde ¡1 HBÖ eylem planlarının hazırlanmasını öngörmektedir. Eylem Planlarının yanı sıra, beklenen çıktılar arasında eylem planlaması konusunda çalıştaylar ve ağların desteklenmesine ilişkin kaynaklar yer almaktadır.

Yeni sistemde Eylem Planlaması

Yeni sistemde eylem planlamasının temel aktörleri, aşağıdaki işlevleri gerçekleştirecek İHBÖKB’lerdir:

Eylem planlamasının pratik çalışmalarını yürütmek ve taslak eylem planlarını onay için İl HBÖ Kurullarına sunmak,

Eylem planlarının uygulanmasını izlemek, desteklemek ve değerlendirmek,

İl HBÖ Kurullarına önerileri içeren rapor sunmak ve Ulusal HBÖ Kuruluna rapor sunacak olan Ulusal HBÖ Koordinasyon Merkezine rapor sunmak.

İHBÖKB’lerin çalışması, HBÖ GM bünyesindeki Ulusal HBÖ Koordinasyon Merkezi tarafından izlenecek ve değerlendirilecektir.

Planlama süreci, paydaşlara net bir rol vermelidir. Eylem Planı her türlü HBÖ kurslarının sosyal ve ekonomik ihtiyaçlarını karşılamaya, kurslar ve hizmetlere (kariyer rehberliği ve hayat boyu öğrenmeye ilişkin bilgilendirme) erişimi iyileştirmeye ve hizmet sunumu kalitesini geliştirmeye odaklanmalıdır. Bu, kapasite geliştirmeye yönelik adımlar atmak, iyi yönetim bilgileri toplamak ve ortak çalışmayı artırmak anlamına gelecektir.” Dedi ve konuşmasını, Proje kapsamında Eylem Planlaması, Eylem Planının Hazırlanması ve Çalıştaylar için hazırlık ana başlıklarının çalışmalarını anlatarak tamamladı.

Bu konuşmadan sonra toplantıdaki diğer katılımcılar konu ile ilgili düşüncelerini anlattılar.

Yapılan toplantıya   MEM  Hayat Boyu Öğrenme Şefi Bayram Metin, Kayseri HBÖ Proje yöneticisi Vehbi Önyurt, Mesleki Eğitim Merkezinden N.Emel Üstel, Koordinatör Tayfur Can, Suzan ve Abdulhakim Bilgili Halk Eğitim Merkezi müdürü Selahattin Kılınçkıran, KMTSO İdari İşlerden Şevki Ustaömeroğlu, KSÜ  Bilgi İşletmeni Ahmet Kılınç, İl- MEM Ar-ge’den Mahmut Yıldırım ve  Mustafa Tuna, İŞKUR Şube müdürü Mehmer Aslan, Mesleki Eğitim Merkezi müdürü Celal Arıkan, Esnaf Sanatkarlar Odasından Mehmet  Geçkil  ve Suzan ve Abdulhakim Bilgili Halk Eğitim Merkezi öğretmeni M. Nihat İnce katıldılar.