Maraşta Haber
Maraşta Haber

Eğitim eğrileri kırmadan düzeltmektir

Eğitim eğrileri kırmadan düzeltmektir Sene Başı Okul Müdürleri  toplantısında konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Mesut Alkan “Eğitim eğrileri kırmadan düzeltmektir, bu çok önemli buna biz özen göstermemiz lazımdır” dedi   İlk, orta, lise, meslek liseleri ve kurum müdürleri ile yapılan 2012-2013 Eğitim-öğretim dönemi sene başı toplantısı İl Milli Eğitim Müdürü Mesut Alkan başkanlığında, yardımcılarının da […]

Eğitim eğrileri kırmadan düzeltmektir

20 Ekim 2012 - 20:44A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

Eğitim eğrileri kırmadan düzeltmektir

Sene Başı Okul Müdürleri  toplantısında konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Mesut Alkan “Eğitim eğrileri kırmadan düzeltmektir, bu çok önemli buna biz özen göstermemiz lazımdır” dedi

 

İlk, orta, lise, meslek liseleri ve kurum müdürleri ile yapılan 2012-2013 Eğitim-öğretim dönemi sene başı toplantısı İl Milli Eğitim Müdürü Mesut Alkan başkanlığında, yardımcılarının da katılımı ile gerçekleşti. Ekip çalışmasına çok önem verdiğini, başarıyı yakalamak için mutlaka bunun uygulanması gerektiğine dikkat çeken İl Milli Eğitim Müdürü Mesut Alkan şu konuşmayı yaptı:

 

 

 

“Yeni bir eğitim-öğretim dönemine yeni bir eğitim sistemiyle başladık. Tabii bu sistem kamuoyunda zaman zaman tartışmalara vesile oldu. Zaman zaman lehte, zaman zaman aleyhte konuşmalar oldu. Ama ben şuna inanıyorum ki, dünya değişiyor ve bu değişimi çok iyi okumak gerekiyor. Türkiye’nin de bu değişimi çok iyi okuduğu kanaatindeyim ben. Bu değişimin çok iyi okunması gerekiyor, aksi halde rutin olarak devam edersek bu değişim içerisinde dışarıda kalabiliriz. Bundan kaynaklanan değişiklikler oldu, bu değişikliklerde eğitime olumlu olarak yansıyacaktır. Elbette başlangıçta ufak tefek bir takım aksaklıklar olacaktır, bu kaçınılmaz. Her yeni yapılanmada, hatta yeni bir eve taşındığınızda bile, eve yerleştikten sonra bir takım eksiklikler çıktığını görürsünüz. Yeniden düzenleme yapmanız gerekebilir, bunlar olacak. Ama genel olarak ve felsefe olarak çok iyi olacağı kanaatindeyim.

Mesele okula kayıt yaşı uzun uzun tartışıldı, tabiri caizse bir kaşık suda fırtına koparılmaya çalışıldı, ama öylece korkulacak, ürkütecek bir durum olmadı, olmazda zaten.

Tartışma ve tenkit dinamizm getirir, olsun bundan korkmamak lazım.

Biz hep şunu vurguladık, eğitim öncelikli hedefimiz. Topluma iyi insanlar yetiştirmek ve iyi insanlardan oluşan bir toplum oluşturmak bizim öncelikli hedefimizdir. Eğer toplum iyi insanlarla dolarsa bunun şerefi biz eğitimcilerin olacaktır. Eğer toplum kötü insanlarla dolarsa bunun vebali de biz eğitimcilerin olacaktır. Bu bilinçle çalışmalıyız

Toplumda kötü insan yoktur, kötü davranış vardır. Her insanda farklı oranlarda kötü davranış olabilir. Yani kötü bir davranışından dolayı bir insanı yok saymak, temelden silmek, damgalamak yanlıştır. Zaten bu bizim eğitim felsefemize ters. Eğitim eğrileri kırmadan düzeltmektir, bu çok önemli buna biz özen göstermemiz lazımdır. Zaten okulun amacı da,  görevi de budur. Eğer çocuğun çevreden, evden getirdiği kötü özelliklerini düzeltemiyorsak zaten okul işlevini yerine getirememiş demektir. Bizim okul olarak görevimiz o kötü alışkanları yok etmek olmalıdır.

 

Sizler okul müdürleri olarak eğitim liderisiniz. Her okulumuzda 50, 60, 100 tane öğretmen var ama siz 1 tanesiniz ve kurumunuzun liderisiniz. Liderlerin asıl görevi başında bulunduğu kuruluşun geleceğini şekillendirmektir. Yardımcılar ve öğretmenlerinizle bir ekipsiniz. Okula yön vermek, gerek eğitim, gerekse öğretim yönünden başarıyı yakalamak sizin gayret ve performansınızla ölçülecektir.  Bu nedenle sizler eğitim görevi liderliğini çok iyi yapmalısınız. Başarıyı yakalayabilmek için, Değişime, yenilikler ve daima tenkitlere açık olmalısınız. İletişim yeteneğinizi iyi kullanmalısınız, çalışma arkadaşlarınıza davranışınızla örnek olmalısınız. Takım ruhuna önem vererek paylaşmayı ön planda tutmalı ve başarının tüm çalışanlara ait olduğunu benimsemelisiniz ve her zaman dürüst olmalısınız ve okulunuza hakim olmalısınız. Eğer bizler bunları yapamazsak devamlı kan kaybederiz, güven kaybederiz. Sizler lider olarak okulunuzun çatısından deposuna, arşivinden sınıflarına, müdür odasına kadar tüm birimleri çok iyi bilmemiz lazım. Oturup odasında çay içen bir müdür değil sürekli hareket halinde olan velisiyle ilgilenen, öğretmen ve öğrencileriyle ilgilenen, kurumunun eksikliklerini bilen bunlara çözüm yolları arayan, çözen müdür olmalısınız.

Okulunuzda ki personel sayınızı, sınıf şube sayısını, Öğrenci sayılarınızı, sınavlara ne kadar öğrenciniz girdi, bunlardan ne kadarı başarılı oldu buna benzer bilgileri çok iyi bilmelisiniz ve değerlendirmelisiniz. Müdür yardımcılarınızla öğretmenlerinizle bilgi paylaşımını mutlaka gerçekleştirmelisiniz. Okulun başarısı için herkesin belli ortak bilgiye sahip olması gerekir. Bu sizin okulunuza hakim olduğunuzu gösterir. Eğer bu yapılmıyorsa bir eksiklik var demektir. Okulunuzda SBS ye giren öğrenciler arasında kaç tane öğrenci 400’ün üzerinde puan aldığını sizinle birlikte yardımcılarınızın da bilmesi gerekir.

Arkadaşlar bu toplantılar hesaplaşma değil, başarımız için bir bilgi alışverişidir. Ama çok dürüst olmak zorundayız bahanelerin arkasına sığınmadan bulunduğumuz yeri ve varabileceğimiz hedefimizi çok iyi tespit etmeliyiz. Nerdeyiz, nereye gideceğiz, bu mesafeyi ne kadar zamanda alacağız bunu önceden hesaplayarak planlayacağız.

Kahramanmaraş’la diğer iller arasındaki mesafeyi yürüyerek değil koşarak kapatacağız. Ben sizlere güveniyorum, sizlerinde bize güvenmenizi istiyorum.  Bir işi icra etmek karar vermekten daha önemlidir arkadaşlar. Uygulama karar vermekten daha önemlidir. Başarmak için mutlaka istek ve ideallerin harekete geçirilmesi gerekir. Bunları yaparsak başarırız. Biz bunu Kahramanmaraş’ta başaracağız arkadaşlar bunun daha ötesi yok, ikinci şıkkı da yok.

Allaha şükür fiziki konumda bayağı iyileştirme oldu Kahramanmaraş’ta. Başta Sayın Valimize, hayırseverlerimize ve emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum. Öğretmen atama konusunda da ilk defa tarihinde bu kadar 1228 tane atama yapıldı. Buda ilimiz adına önemli bir faktör, pırıl pırıl enerji dolu genç arkadaşlar. Yaşlı öğretmenlerimizin tecrübelerinden bu genç arkadaşlarımızın enerjisinden faydalanarak bu işi yapmak zorundayız.

 

Hafta sonlarında çevre köy ve kasabalara gittim oralarda öyle güzel çalışmalar gördü ki çok mutlu oldum. Karadere Harmacık , Bertiz Baydemirli, Başdervişli v.b. yerlerde gördüğüm güzellikleri sizlere söylemeliyim. Ben orada ki arkadaşlarımı yürekten tebrik ediyorum. Bu güzellikler içerisinde başka bir okula uğruyorsunuz, sınıflar karma karışık, sıralar dizilmemiş bile, bu tür olumsuzluklara da rastladım bunları da sizlerle paylaşalım ki bunları en aza indirelim.

Arkadaşlar önemli bir konuda kantinlerimizin denetimi. Kantinlerimizi mutlaka kontrol edelim. Kesinlikle satışı yasak olan yiyeceklerin satışını yaptırmayalım.

Geçen seneye göre SBS de ortalama olarak 27 puanlık bir artış gerçekleştirdik Başarının onda dokuzu emek, birisi yetenektir. Gönül ve Emek, “Gönüllü öğretmenler okulda, öğrenciler etütte” projesi ağırlıklı olarak YİBO’larda uygulandı önemli başarılar sergilendi. Çağlayancerit ilçemiz en dezavantajlı ilçelerimizden birisi. Bu ilçemizde 125. Yıl YİBO’da 24 tane öğrencimiz 400’ün üzerinde puan aldılar. Yine bu ilçemizdeki diğer YİBO’larımızda 73 öğrencimiz 400’ün üzerinde puan aldılar. Bu ne demek? Bu emeği karşılığı görüldü demektir. Bu başarı Ekinözü, Nurhak ve diğer ilçelerimizde de görüldü. Ben inanıyorum ki bu başarı önümüzde ki yıllarda da yapacağımız ekip çalışmasıyla daha da artacaktır.

Bugünden itibaren ya Halk Eğitimi Müdürlüğü aracılığıyla, ya da gönüllü öğretmenlerimiz vasıtasıyla sınavlara hazırlama kursları açıyoruz. İmkanı olmayan, dershaneye gidemeyen çocuklarımızı bu kurslara alarak takviye yapıyoruz. Ödenek konusunda bir sıkıntımız yok mutlaka bu kursları açalım.

Başarıyı yakalamak için veliyi mutla işin içine girdirelim, çocuklarının mutlaka okumaları gerektiğini anlatalım. Yarının başbakanlarını, bakanlarını okutuyorsunuz arkadaşlar, onların müdürlüğünü yapıyorsunuz, onların elinden tutalım, ne gerekiyorsa yapalım. Canlı örnek istiyorsanız işte örneği; Ankara İl Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan Bey Kahramanmaraş’ın en mahrum köylerinden, Ketmen Köyünde okumuş bir arkadaşımız. Bunun canlı örneklerini çoğaltabiliriz. Bu ve buna benzer okumuş kişileri okulunuza davet edin, öğrencilerle buluşturun, onlardan yararlanın. “Biz başardık, sizde başarırsınız”  gibi projeler geliştirebilirsiniz. Çocuklarımız okumalarını geliştirirse başarıları da o derece artar , bu nedenle okullarımızda mutlaka okuma saatleri düzenleyin. Sizler güzel çalışmalar yaparsınız buna yürekten inanıyorum.

 

 

Okulöncesi’nin önemini kavrayalım ve çevremize de kavratalım. Okulöncesi okullaşma oranı bizi tatmin etmiyor değerli arkadaşlarım. Bulunduğunuz yörelerde mutlaka alan taraması yaptırmalısınız. Liselerimizde de okulöncesi sınıflar açmalıyız. Biz ana sınıfının önemli olduğuna inanıyoruz, bu akademik başarıyı tetikleyecek, hem de çocuğun sosyalleşmesini sağlayacak, bize hazır elaman yetiştirecektir.

Okullar Hayat Olsun Projesi kapsamında okul bahçelerinin peyzajının düzenlenmesi, daha çok yeşil alanının ve ağaçlandırılmasının artırılması ve okul bahçelerine oyun alanlarının çizilmesi, oyun ve sportif aktivite malzemelerinin okul bahçelerimize konulmasını arzu ediyoruz. Okullarımızı ders saatleri dışında, hafta sonlarında ve tatil günlerinde hizmet sunan kurumlar haline dönüştürmeliyiz.

Çok bilgili, çok deneyimli, çok yetenekli olabilirsiniz ama davranışsal durum çok önemlidir. Buna da biz protokol yönetimi diyoruz. Bunun üç önemli konusu vardır. Hitap, ağırlama ve uğurlama. Bunlara dikkat ederseniz sanıyorum daha güzel olacaktır. Kesinlikle beyefendiliğinizi bozmayın, kesinlikle mütevaziliğinizi kaybetmeyin, despot bir anlayıştan da uzak durun İnsanları kesinlikle ötekileştirmeyin. Bu koltuklar bu makamlar bize milletimizin emanetidir, emanetin hakkını verelim ve oraya uygun davranalım. Bizim öfkelenmek gibi, bağırmak gibi, kovmak gibi, azarlamak gibi ne hakkımız ne yetkimiz vardır. Hayır dememiz gereken bir yerde bile öyle bir hayır deyin ki çıkarken o kişi size teşekkür edip çıksın, bu çok önemli. Eğitim liderinin buna çok dikkat etmesi gerekir” dedi.

Bu konuşmadan sonra il Milli Eğitim Müdür Yardımcısı İbrahim Özdemir, okullarda yapılacak onarımlarla ilgili esaslar ve demirbaş eşyaların korunması ile ilgili, Şube Müdürü Ahmet Akküncü ise öğretmen hareketliliği, ücretli öğretmen ataması, YİBO’lar ve Halk Eğitimi kursları konularında okul müdürlerini bilgilendirdi.

Toplantının son bölümünde okul müdürlerinden bazıları karşılaştıkları problemleri dile getirdiler. Okul müdürlerinin sorularını görev sorumluluğu alanındaki ilgili müdür yardımcıları ve şube müdürleri cevaplandırdı.Toplantıya Okul Müdürlerinin yanı sıra müdür yardımcısı İbrahim Özdemir, Ahmet Sarıtürk şube müdürleri Hatice Görgülü, H.Hasan Kozan, Ahmet Akküncü, eğitim denetmenleri başkan yardımcısı Yakup Aslan katıldı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Umut Sokağı Konteyner Kentte HEM Sergisi Umut Sokağı Konteyner Kentte HEM Sergisi...

Kahramanmaraş Onikişubat Suzan ve Abdulhakim Bilgili Halk Eğitimi Merkezine bağlı Konteyner kentlerde mevcut devam eden giyim kurslarım...

Kahramanmaraş’ta “Oyun Yoluyla Öğrenme Eğitimleri” gerçekleştirildı. Kahramanmaraş’ta “Oyun Yoluy...

Erken Çocukluk Eğitiminde Kalite ve Erişimin Arttırılması Projesi kapsamında, okul öncesi öğretmenlerine yönelik olarak “Oyun Yol...

Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek yarışması sonuçlandı Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek yarışmas...

“SAĞLIKLI NESİL SAĞLIKLI GELECEK” BAĞIMLILIKLA MÜCADELE KONULU YARIŞMADA  BAŞARILI ÖĞRENCİLER İÇİN ÖDÜL TÖRENİ  DÜZENLENDİ.   Kahr...

Saçalızade İlkokulu Romanya’nın Timişoara şehrinde Saçalızade İlkokulu Romanya’nın Ti...

Kahramanmaraş / Onikişubat Saçalızade İlkokulu İI Milli Egitim Müdürlüğünün Türkiye Ulusal Ajansı tarafından desteklenen 2022-1-TR01-KA...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
Umut Sokağı Konteyner Kentte HEM Sergisi Umut Sokağı Konteyner Ken...

Kahramanmaraş Onikişubat Suzan ve Abdulhakim Bilgili Halk Eğ...

Muhtar Ali Engizek Kolları Sıvadı Muhtar Ali Engizek Kollar...

31 Mart 2024 mahalli idareler seçimi sonucunda Kahramanmaraş...

Kahramanmaraş’ta “Oyun Yoluyla Öğrenme Eğitimleri” gerçekleştirildı. Kahramanmaraş’ta &#...

Erken Çocukluk Eğitiminde Kalite ve Erişimin Arttırılması Pr...

Bu Konseri Sakın Kaçırmayın ! Bu Konseri Sakın Kaçırmay...

Kısa adı DUK olan  Dulkadiroğlu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ...

Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek yarışması sonuçlandı Sağlıklı Nesil Sağlıklı G...

“SAĞLIKLI NESİL SAĞLIKLI GELECEK” BAĞIMLILIKLA MÜCADELE KONU...

PAHALILIK ÇÖKÜŞÜN HABERCİSİ PAHALILIK ÇÖKÜŞÜN HABERCİ...

Piyasaya iyi bakın. Bu pahalılık önünde hiçbir iktidar duram...

Saçalızade İlkokulu Romanya’nın Timişoara şehrinde Saçalızade İlkokulu Roman...

Kahramanmaraş / Onikişubat Saçalızade İlkokulu İI Milli Egit...

Gastroşef yöresel yemek yapma yarışması sonuçlandı Gastroşef yöresel yemek y...

Milli Eğitim Bakanlığı Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışma...

Yaşar Gölcü İlkokulu Erasmus Projesi Kapsamında Romanyada Yaşar Gölcü İlkokulu Eras...

RAMANMARAŞ / DULKADİROĞLU – Yaşar Gölcü İlkokulu  İI M...

323. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 323. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 İşveli göz kırpar , yamaçta meşe Ebruli renk tablo, baktığ...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ