BİLSEK’in Bosnalı Gençlerle Projesi Başladı
Kısa adı BİLSEK olan Bilim, Sanat, Eğitim ve Kültür Gençlik Kulübü’nün Bosna-Hersek’te yaşayan Müslüman Boşnaklarla Türk Halkının yakınlaşmasına, kaynaşmasına yapılacak ortak faaliyetlerle katkıda bulunmayı amaçlayan “Türkçe Kardeşliği” projesinin misafirleri Kahramanmaraş'a gelerek Kahramanmaraşlı gençlerle tanıştılar.
BİLSEK Gençlik Kulübü salonunda Önce Dernek yöneticilere, üyeleri daha sonra da Bosna’dan gelen misafirler kendilerini tanıttılar. Misafirler Kahramanmaraş’a gelmeden önce bilgi edindiklerini özellikle dondurmasının çok ünlü olduğuna dikkat çektiler.
Tanışma aşamasından sonra proje ile ilgili çalışmalara başlayarak öğleden sonra “gençlerle başbaşa” programı etkinliği düzenleyerek Salman Kapanoğlu’nun sunumu ile Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Konservatuarı Türk Halk Müziği Koro Şefi, Ud sanatçısı Ali Kulyu tarafından müzik çalışması yapıldı.
BİLSEK GENÇLİK KULÜBÜ DERNEĞİ “TÜRKÇE KARDEŞLİĞİ” PROJESİ
PROJENİN ADI: “Türkçe Kardeşliği”
PROJENİN TARAFLARI
Proje Kaynağı : Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı
Yürütücü Kuruluş: BİLSEK Gençlik Kulübü Derneği
Proje Ortağı : Bosna Hersek Cazin Belediyesi
İştirakçiler:
- Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi,
- Kahramanmaraş Onikişubat Belediyesi
- Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörlüğü
UYGULAMA TARİHLERİ: 8-19 Ocak 2016
UYGULAMA YERİ : Kahramanmaraş
PROJE FAALİYETLERİ
- Proje hazırlık faaliyetleri ve Açılış
- Teorik ve pratik eğitimlerin verilmesi
- BİLSEK Derneğinde Teorik Türkçe derslerinin verilmesi.
- Sosyal ve kültürel etkinliklerde Türkçeyi kullanmalarının sağlanması.
- Kültürel ve Sanatsal etkinlikler
- Geziler:
- Kent merkezinde yer alan tarihi, turistik ve kültürel mekanların ziyaret edilmesi,
- Afşin Eshab-ı Kehf Külliyesi ve Elbistan gezisi,
iii. Ilıca gezisi,
- Şanlıurfa Balıklıgöl gezisi
- Gaziantep gezisi
- Kültürel ve Sanatsal Programlar:
- Sinema da Türk filmi izlenmesi,
- Tiyatro etkinliği
iii. Gönüllü ailelerde akşam yemeği ve kaynaşma programları
- Türk Halk müziği programına katılım.
- Türk Sanat müziği programına katılım.
- Kapanış Programı
BİLSEK Gençlik Kulübü Derneği bünyesinde sertifika dağıtımı ve değerlendirme toplantısının yer aldığı kapanış programı yapılması.
PROJENİN AMACI
Proje, Bosna-Hersek’te yaşayan Müslüman Boşnaklarla Türk Halkının yakınlaşmasına, kaynaşmasına yapılacak ortak faaliyetlerle katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
Müslüman Boşnakların Türkiye, Türkler ve İslamiyet ile ilgili bilgilerini geliştirmek ve Müslüman kimliklerini devam ettirmek için yaptıkları çalışmalar arasında yer alan “Türkçeyi öğrenme” kurslarına katılan öğrencilere katkı sağlamak amacıyla hazırlanmıştır.
Bosna’da Cazinn Belediyesi tarafından yürütülen, Türkiye’den giden gönüllü öğretmenlerin görev aldığı Türkçe kurslarına katılan kursiyerlerin öğrendikleri Türkçelerini Türkiye’de, Kahramanmaraş’ta pratik yaparak geliştirmelerini, aynı zamanda bölgede yaşayan insanlarla tanışmalarını, kaynaşmalarını, bölgenin kültürel değerlerini, tarihi ve turistik yerlerini tanımalarını sağlayacaktır.
PROJE GEREKÇESİ ve İÇERİĞİ
Türkiye’de yaşayan Türklerle Boşnaklar Osmanlı Devletinin ortak kültürünü devam ettirmektedir. Türkiye’nin güçlü ve bağımsız olması, doğrudan Osmanlı Devletinin devamı niteliğinde olması, Osmanlının tüm tarihi birikimini bünyesinde taşıyor olması, Türkiye’ye Türkiye dışında yaşayan ve Osmanlının değerlerini yaşamaya devam eden toplumlara karşı da bir nevi sahip çıkma sorumluluğu da yüklemektedir.
Bu proje ile Cazin Belediyesi tarafından organize edilen gönüllü eğitmenler aracılığıyla verilen Türkçe eğitimine katılan Boşnak gençlere Kahramanmaraş’ta uygulama eğitimi verilecektir. Ayrıca bu kardeşlerimiz Kahramanmaraş’ta devam eden sosyal, sanatsal, kültürel, hayatın içerisinde dâhil edilecek, aile yaşantılarımız tanıtılacak, kendi akran gruplarıyla ortak etkinlikler yapmaları sağlanacak, bölgenin tarihi ve turistik mekânları tanıtılacak böylece öğrendikleri Türkçeyi geliştirme imkânı yakalamış olacaklar. Etkinlikler sırasında hem bölge insanıyla kaynaşmış, hem de yaşadığımız coğrafyayı tanımış olacaklar.
Bu çalışma, onların Türk kardeşlerini daha yakından tanımalarına, kardeş olarak bildikleri Türklerin kendilerine duyduğu ilgiyi fark ederek kendi değerlerine daha çok sarılmalarına, millet olarak yaşadıkları sahipsizlik ve ezilmişlik duygularını üzerlerinden atarak özgüvenlerinin gelişmesine, Balkanlar da verdikleri varlık mücadelesinde morallerinin yükselmesini sağlayacaktır. Kursiyerlerle etkileşim içerisinde olan BİLSEK gönüllü ve üyeleri ile görüştükleri diğer insanlar da Boşnak kardeşlerini daha yakından tanıma ve kaynaşma imkânı bulacaklardır.
Proje, Boşnak ve Türk halklarının yakınlaşmasına, kardeşlik bağlarının güçlenmesine katkıda bulunacaktır.
BOSNA ve BOSNALILAR HAKKINDA
1463 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından Osmanlı Devletinin sınırları içerisine dâhil edilen halkının hemen tamamının İslamiyet’i seçtiği Bosna, 1878 Osmanlı Rus savaşı sonunda imzalanan Berlin anlaşmasıyla Avusturya-Macaristan İmparatorluğuna bırakılmıştır. Osmanlının Balkanlarda bıraktığı en büyük Müslüman topluluk olan Boşnakların yaşadığı bu ülke 1878 yılından Bosna-Hersek Devletinin Dayton Anlaşmasıyla kurulduğu 1996 yılına kadar Almanların, Macarların, Avusturyalıların, Slavların, Sırpların sürekli tacizlerine, savaşlarına, asimile politikalarına maruz kalmıştır. Balkanlarda Müslüman bir millete tahammül edemeyen Hristiyan topluluk ve ülkelerin baskısı altında devamlı sosyal, dini, kültürel ve fiziksel taarruzlara uğramışlardır.
Bu gün nüfuslarının yaklaşık 2 milyon civarında olduğunu bildiğimiz Osmanlı Medeniyetinin birikimini taşıyan bu toplum, kendi Müslüman kimliklerini devam ettirme konusunda yüz yıllardır mücadelelerinİ sürdürmekte, vakur duruşları, kıt imkanları ile varlık mücadelelerine devam ederken aynı zaman da Türkiye’nin yardım ve desteğini beklemektedir.
NOT: Proje dışında yer alan Onikişubat Belediyesinden 10 ve MADO tarafından misafir edilen 10 Cazin Belediyesinin Türkçe Kurslarına katılan Bosnalı genç daha ilimizde misafir olup, Zaman zaman ortak program uygulanacaktır.
İLETİŞİM BİLGİLERİ
BİLSEK Gençlik Kulübü Derneği: Azerbaycan Bulvarı, Büyükşehir Belediyesi Karşısı, No: 64/21
46040 Onikişubat / Kahramanmaraş
Tel/Faks: 0344 221 61 62 WEB: www.bilsek.biz E-POSTA: bilsek@bilsek.biz
İrtibat Kişisi: Proje Koordinatörü Abdulgaffar Polat: abdulgaffarpolat@gmail.com
Türkçe Kardeşliği Projesine katılan Bosnalı gençler
- SARA MEHAGİĆ
- SARA BORİĆ
- ANELA PAJIĆ
- ERNA PAJIĆ
- MUDZEJMA DERVİĆ
- DALILA TOPIĆ
- HASNIJA MUJAKIĆ
- NİHADA SEMANIĆ
- MALIK ŠAHINOVIĆ
- AMIL OSMANAGIĆ
- MUANIS WUBIJANKIĆ