Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ahmet Akküncü, Nezihe Öksüz ASML’yi Ziyaret ederek Acil Tıp Teknisyenliği bölümünün yaşam desteği dersine girerek ders dinledi.

 

Acil Tıp Teknisyenliği bölümünde öğrenciler uygulamalı olarak yetişkinlerde temel yaşam desteği nasıl olmalıdır konusunu anlattılar. Öğrenci, dersin uygulamasını yaparken şu bilgileri verdi: Temel yaşam desteği uygulaması üç ana bölümden oluşur. Hava yolu açıklığının sağlanması, solunumun sağlanması ve dolaşımın sağlanması.

Temel yaşam desteği uygulamalarına başlamadan önce kendi can güvenliğimizi (eldiven giymek, kask takmak, maske takmak vb.) ve olay yeri güvenliğini sağlarız. Etrafta bulunan kişilerden, hasta veya yaralının yakınlarından hemen bilgi alırız. Olay yerinde önlenemeyecek ikincil kaza riski varsa hasta veya yaralıyı, güvenli bir yere taşırız. Daha sonra hasta veya yaralının yanına hemen diz çökerek bilincini kontrol ederiz. Hasta veya yaralıyı sert bir zemine sırtüstü yatırırız. Ancak baş-boyun travması şüphesi varsa çok gerekli olmadıkça pozisyonunu değiştirmeyiz.  Böyle bir durumda sırtüstü pozisyona getirilirken baş boyun ve gövde ekseni bozulmadan birlikte çeviririz. Hasta veya yaralının sıkan giysileri varsa gevşetiriz. Olayın etkisi ile hasta veya yaralının kravatı bile solunum yolunu tıkamış olabilir. Ağız içini kontrol ederek yabancı cisim varsa çıkartırız. Ağızda takma diş, yiyecek parçaları, kusmuk, kan vb. cisimler hava yolunun tıkanmasına sebep olabilir. Ağız içini iyice temizleriz ya da soluk yolunda yabancı cismin bulunmadığından emin oluruz. Bu işlemleri yaparken kesinlikle ağız içine kör dalış yapılmaz. Hava yolunu açmak için hasta veya yaralıya baş çene pozisyonu veririz.  Alt çene kemiğini, yere dik  (90°)  olacak şekilde baş hiperekstansiyona getiririz. Bu şekilde hava yolu açıklığı sağlanmış olur. Baş boyun travması şüphesinde ise baş ve boyun hareket ettirilmeden hasta veya yaralıya çene itme pozisyonu veririz. Bak-dinle- hisset yöntemi ile solunumu 5-10 sn. içinde kontrol ederiz. Bazı durumlarda hasta veya yaralının nefes alıp vermediğini değerlendirmek oldukça zordur. Kardiyak arrestten sonraki ilk birkaç dakikada, hasta veya yaralı zorlukla soluyabilir. Bu durum normal solunum ile karıştırılmamalıdır. Ayrıca solunumun normal olup olmadığından şüphe edersek solunum normal değilmiş gibi hareket ederiz.

 

Şube Müdürü Ahmet Akküncü öğrenci ve öğretmenlere teşekkür ederek sınıftan ayrıldı. Daha sonra okulun bazı bölümlerini de gezerek bilgi alan Akküncü, memnuniyetini ifade ederek okuldan ayrıldı.