Aday Öğretmenleri Perşembe Grubu Arkeoloji Müzesinde
Kahramanmaraş - Onikişubat İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Aday Öğretmenleri Perşembe Grubu Arkeoloji Müzesini gezerek, müzedeki eserler hakkında bilgi edindiler.
[otw_shortcode_button href="https://marastahaber.com/foto-galeri/onikisubat-aday-ogretmenleri-persembe-grubu-arkeoloji-muzesini-g-169702h.html" size="medium" icon_type="general foundicon-right-arrow" icon_position="left" shape="square"]HABER FOTOĞRAFLARI[/otw_shortcode_button]
Kahramanmaraş’ta Onikişubat İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü çeşitli okullarına sözleşmeli olarak atanan aday öğretmenlerden oluşan 45 kişiden oluşan aPerşembe Grubu 20 Şubat 2020 tarihinde Onikişubat İlçe Milli Eğitim Aday Öğretmenler Koordinatörü Mustafa DEĞİRMENCİ, Müze Personeli Sanat Tarihçisi Aysel KORKMAZ ve Necip Fazıl İlkokulu Müdürü Vekili Mehmet SARI eşliğinde İlimiz Arkeoloji Müzesine ziyaret gerçekleştirdiler.
Yapılan faaliyet kapsamında Koordinatörü Mustafa DEĞİRMENCİ müzenin sergi salonlarında sergilenen eserlerle ilgili detaylı bir sunum gerçekleştirdi.
Bu kapsamda:
Antik Fil Sergi Salonundan başlayarak Kahramanmaraş İli, Türkoğlu İlçesi, Gâvur Gölü Bataklığından çıkarılan ve tarihi M.Ö. 1400’lü yıllara dayanan 2 adet antik fil iskeleti sergi Salonu sunumundan sonra Direkli Mağarası Kazı ve Canlandırma Salonuna geçildi. Bu salonda, Merkez, Tekir Kasabası, Yukarı Döngel Köyü’nde yer aldığı ve 2007 yılından itibaren kazısı devam etmekte olan Direkli Mağarası’nın ve Kazı alanının birebir canlandırması yapıldığı bilgileri aktarıldı.
Domuz tepe Höyük Canlandırma ve Kazı Sergi Salonunda ise Kahramanmaraş İli, Pazarcık İlçesi, Emirler Köyünde bulunduğu konum bilgisi ve tarihi M.Ö. 7000 -5000 yıllarına dayanan Domuztepe Höyüğü ve Kazı Alanının, alanda elde edilen bulgular ışığında teşhir salonunda birebir canlandırması detaylı bir şekilde aday öğretmenlere aktarıldı. Hitit ve Geç Hitit Eserleri Sergi Salonunda Maraş Kalesi ve çevresinde bulunan Maraş Aslanı, Tanrı heykelleri, Merkez Mağralı ve Yörükselim Mahallerinde bulunan ziyafet sahnelerini anlatan steller, Türkoğlu Minehöyük, Pazarcık, Doğanlıkarahasan Köyü, Afşin Yazıbelen (Hurman) Köyü ve Arıtaş Höyüğünde bulunan ve Gurgum Krallığını yansıtan örnekler olan stel ve heykeller Hitit ve Geç Hitit Eserleri Sergi Salonunda sergilenen eserleri tanıdılar.
Mozaik Sergi Salonunda ise Mozaik sergi salonunda ise Germanicia Antik Kentine ait olan ve 2000 yılında tespiti yapılarak 2001 yılında yapılan kurtarma kazısı sonucunda Müzeye taşınan Roma Dönemi taban (koridor) mozaiği ve yine Kahramanmaraş Çağlayancerit ilçesinden müzeye getirilmiş olan taban mozaiği öğretmenlere tanıtıldı. Daha sonra ise Taş Eserler Sergi Salonunda Salonun büyük bir bölümünde mezar stelleri, lahit ve pişmiş toprak mezar tipleri sergi salonuna geçildi.
Ardından Kronolojik Arkeolojik Eser Sergi Salonunda Paleolitik dönemden başlayarak Neolitik, Kalkolitik, Tunç, Demir, Grek, Roma ve Bizans Dönemine kadar devam eden bir kronoloji takip edilerek günlük hayatta kullanılan ve yaşamın bir parçası olan araç-gereçler bizzat yerinde görüldü.
Ayrıca Milli Mücadelede Fransız işgaline karşı Kahramanmaraş’ta ilk kurşunu sıkan Milli Kahramanımız Sütçü İmam’ın ve Şehit Evliyanın sergi salonunda yer alan tabanca ve diğer kişisel eşyaları aday öğretmelerce incelendi.
. Karşılıklı yöneltilen soru cevap sonrasında tüm aday öğretmenlere günün anısına birer kitap hediye edildi
Etkinlik sonunda tüm adaylar topluca müze bahçesinde fotoğraf çektirerek ve memnuniyetlerini ifade ederek ziyaretlerini tamamladılar.