Aday Öğretmenlere Şehir Kimliğini Tanıtıldı
Kahramanmaraş'ın Onikişubat İlçesinde Sözleşmeli Öğretmen olarak ilk defa atanan Cuma Grubu 35 Aday Öğretmene aynı zaman da Türkoğlu ilçesine atanan 32 Aday öğretmene Onikişubat İlçe Milli Eğitim Aday Öğretmenler Koordinatörü Mustafa DEĞİRMENCİ rehberliğinde Şehir Kimliğini tanıma kapsamında bir dizi gezi etkinliği gerçekleştirildi.
[otw_shortcode_button href="https://marastahaber.com/foto-galeri/onikisubat-ilcesinde-aday-ogretmenlere-sehrin-kimligi-tanitildi-165174h.html" size="medium" icon_type="general foundicon-heart" icon_position="left" shape="square"]Habere Ait Fotoğraf İçin Tıklayın[/otw_shortcode_button]
Geziye aynı zamanda İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ahmet SARITÜRK ve Koordinatör Ali SAKARCA, Türkoğlu İlçe Aday Öğretmenler Koordinatörü Ömer YILDIRIM’da katılım gösterdiler.
Geziye Ulu Camiden başlayan aday öğretmenlere Mustafa DEĞİRMENCİ: Dulkadiroğulları'ndan Süleyman Bey tarafından temeli atılan Caminin Alauddevle Bozkurd Gadırhan yaptırılan Portalinde ( taç kapısında) yazan kitabeye göre Hicri 705 Miladi 1501 1502 yıllarına tarihlenen camimizin şehrin bağımsızlık sembolü olduğuna vurgu yapılarak mimari özellikleri hakkında detaylı bilgi verildi.
Daha sonra Dedeoğlu Konağı ve Konakta Faaliyet gösteren Olgunlaşma Enstitüsünde yapılan geleneksel el işi çalışmaları hakkında Enstitü Müdiresi Mutlu ASLANTÜRK tarafından detaylı bilgiler aktarıldı. Akabinde Şems Hatun Camii ve Türbesini ziyaret eden adaylar Üdürgücü Konağına da ziyaret gerçekleştirdiler.
Şehir Kimliğini tanıma kapsamında en son Mutfak müzesine de uğrayarak sergilenen otantik geleneksel mutfak araç ve gereçlerini yerinde inceleyen aday öğretmenler koordinatörler eşliğinde tarih arkeoloji kokan bir turistik bir faaliyet gerçekleştirerek geziyi noktaladılar.
[otw_shortcode_button href="https://marastahaber.com/foto-galeri/onikisubat-ilcesinde-aday-ogretmenlere-sehrin-kimligi-tanitildi-165174h.html" size="medium" icon_type="general foundicon-heart" icon_position="left" shape="square"]Habere Ait Fotoğraf İçin Tıklayın[/otw_shortcode_button]
KAHRAMANMARAŞ ULU CAMİİ
Câmi-i Atîk, Câmi-i Kebîr, Süleyman Bey Camii, Alâüddevle Bey Camii isimleriyle de anılır. Yapının esası, Dulkadiroğulları Beyliği döneminde Süleyman Bey tarafından 846- 858 (1442-1454) yılları arasında yaptırılmış, daha sonra oğlu Alâüddevle Bozkurt Bey zamanında 907’de (1501-1502) tamir edilmiştir. Buna ait kitâbe taç kapı üzerinde yer almaktadır. Camiyle ilgili 906 (1500), 2 Recep 911 (29 Kasım 1505) ve 14 Muharrem 916 (23 Nisan 1510) tarihli vakfiyeler bulunmaktadır. Çarşıda çıkan bir yangın neticesinde zarar gören cami 1194’te (1780) onarılmış, 1270 (1853-54), 1314 (1897), 1945 ve sonrasında da çeşitli onarımlar geçirmiştir. 1275’te (1858-59) inşa edilen muvakkithâne 1945 yılında yıktırılmıştır.
Enine dikdörtgen plânlı yapı, çok ayaklı sivri kemerler üzerine ahşap çatılı olarak inşa edilmiş. Üstü de bakırla kaplanmış. Kuzeyinde son cemaat yeri ve camiden ayrı bir minaresi bulunuyor. Estetik minare, bölge camilerinde olduğu gibi kapalı şerefeli. Üstü çifte şemsiye çatıyla örtülmüş ve küçük bir külâhla kapatılmış. Şerefe altı mukarnas ve değişik motiflerde rozetlerle süslenmiş. Caminin son cemaat yerindeki ahşap tavanı kalem işi süslemeleriyle dikkat çekiyor. Son cemaat yerinden girilen kadınlar mahfili, ibadet mekanının batı kısmında yer alıyor. Geniş bir iç mekânı olan cami, 2006 yılında Vakıflar tarafından kapsamlı bir onarımdan geçirildi. Ahşap tavan kalem işi süslemeleriyle önem arz etmektedir.
DEDEOĞLU KONAĞI VE OLGUNLAŞMA ENSTİTÜSÜ
Buram buram tarih kokan mekânlardan bir tanesi olan Dedeoğlu Konağı. Maraş’ta etrafı diğer yapılarla çevrili birçok konağın aksine üç cephesi açık bir konaktır. Herhangi bir kitabesi bulunmadığından yapım tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte mimari tarzından hareketle konağın 1900’lerin başında inşa edildiği tahmin edilmektedir.
Üç katlı olarak taş ve ahşabın eşsiz uyumuyla inşa edilen konağın dıştan ilk iki katı düz taş duvarlar üzerine yükseliyor. Bağdadi tarzda ahşap kullanılarak inşa edilen üst kat dayandığı payandalar üzerinde iki cephede cumbalarla sokağa doğru genişliyor.
Yüksekçe bir duvardan enikli kapı ile girilen yapının avlusu taşla döşeli. Köşede çeşme ve günümüzde kullanılmayan ocak var. Restorasyon sonrası Şairler ve Yazarlar evi olarak hizmet veren konak, 7 güzel adam Edebiyat Müzesinin açılışından sonra Milli Eğitim’e tahsis edilmiş olup, günümüzde Olgunlaşma Enstitüsü olarak hizmet vermektedir.
Olgunlaşma Enstitüsü hem bünyesinde faaliyetlerine devam ettiği konağı canlı tutuyor hem de Maraş’ın unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarını yeni nesillere aktarmaya çalışıyor. Konağı ziyaret ettiğinizde usta ellerin yüzlerce yıllık yöntemlerle geleneksel sanatları icra edişlerini de görebilirsiniz.
[otw_shortcode_button href="https://marastahaber.com/foto-galeri/onikisubat-ilcesinde-aday-ogretmenlere-sehrin-kimligi-tanitildi-165174h.html" size="medium" icon_type="general foundicon-heart" icon_position="left" shape="square"]Habere Ait Fotoğraf İçin Tıklayın[/otw_shortcode_button]
ÜDÜRGÜCÜ KONAĞI
1900’lü yılların başında inşa edilen tarihi Üdürgücü Konağı’nda Dulkadiroğlu Belediyesi tarafından restorasyon çalışması neticesinde turizme kazandırıldı. Çalışmalar sırasında konağın bahçesinde bulunan ek binanın zemininde 5 adet Roma dönemine ait mezarlık bulundu.
ŞEMS HATUN TÜRBESİ
Hatuniye Camii bahçesindedir. Şems Hatun Türbesi sivri tonoz örtülü, dikdörtgen planlı olarak yapılmıştır. Türbede Şems Hatun’dan başka kurtuluş savaşında Fransızlar tarafından intikam amacıyla 1 Kasım 1919 tarihinde şehit edilen Sütçü İmâm’ın torunu Abdulkadir Tiyeklioğlu’nun mezarı bulunmaktadır
01.11.2019 CUMA ONİKISUBAT VE TÜRKOĞLU ADAY GRUBU OKUL DIŞI ETKİNLİK PROGRAMI:
*Ulu Camii
*Dedeoğlu Konağı
*Yavuz Sultan Selimin Anneannesinin Merkadı Şerifi ve Sütçü İmamın Teyzesinin oğlu Şehit Tiyeklioğlu Abdulkadir ve Hatuniye ( Şems Hatun) Camii Ziyareti.
*Üdürgücü Konağı ve Romalı Askerler Mezarları
* İklime Hatun Camii ve Türbesi
*Mutfak Müzesi
*Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi.
Kapanış.