351 okula beyaz bayrak
Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı tarafından ortaklaşa yürütülen Beyaz Bayrak ve Sağlıklı Beslenme Dostu Okul Projesi kapsamında Kahramanmaraş’ta 351 okulumuz Beyaz Bayrak sahibi oldu.
[otw_shortcode_button href="https://marastahaber.com/foto-galeri/kahramanmarasta-beyaz-bayrak-odul-fotograflari-1-133616h.html" size="medium" icon_type="general foundicon-star" icon_position="left" shape="square" color_class="otw-red"]Habere Ait Fotoğraf İçin Tıklayın[/otw_shortcode_button]
Düzenlenen törenle beyaz bayrak sahibi olan okullara bayrakları verildi. Törende konuşan Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürü Ali Nuri Öksüz, “Geleceğimizin teminatı sevgili öğrencilerimizin beden ve ruh sağlığını korumak, geliştirmek, yaşam kalitesini yükseltmek, temizlik ve hijyen konusunda yeterli eğitim almış sağlıklı nesiller yetiştirmek, öğrencilerimizin hijyenik bir ortamda eğitim-öğretimini sürdürmek amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığımız arasında imzalanan protokol çerçevesinde Beyaz Bayrak projesi il genelinde uygulanmaya başlanmıştır” dedi.
HEDEFİMİZ TÜM OKULLARIMIZIN BEYAZ BAYRAK ALMASI
Beyaz bayrağa sahip olan okulların şimdi sağlıklı beslenmede öncü olması için çalışmalarını yürüteceklerini söyleyen Öksüz, şöyle devam etti: “2006 yılında uygulamaya koyulan Beyaz Bayrak İşbirliği Protokolü ile İlimizde 10 yıllık süreçte182 okula,2017 yılında ise169 okulumuz belirtilen kriterlere haiz olduğundan beyaz bayrak almayı hak etmiş ve toplamda 351 okulumuz Beyaz Bayrak sahibi olmuşlardır. Temizlik ve hijyen konusunda Beyaz Bayrak alma kriterlerine haiz olan okullarımıza Projemizin ikinci fazı olan Beslenme dostu okul olma yönünde siz değerli katılımcıların çabası sayesinde ilimiz genelinde önemli bir noktaya gelmiştir. Yeterli midir? Tabi ki değil. Kurumlarımız olarak ilimiz genelinde tüm okullarımızın hem beyaz bayrak almasını sağlamak hem de tüm okullarımızın Sağlıklı beslenme dostu bir okul olmasını sağlamamız gereklidir. 2018 yılında hedefimiz bu olmalıdır.
"BESLENME DOSTU OKUL"
Obezite günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Obezite; besinlerle alınan enerjinin (kalori) harcanan enerjiden fazla olması ve fazla enerjinin vücutta yağ olarak depolanması (yüzde 20 veya daha fazla) sonucu ortaya çıkan, yaşam kalitesini ve süresini olumsuz yönde etkileyen bir hastalık olarak kabul edilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından da obezite, sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi olarak tanımlanmıştır. Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programının ‘Okullarda Obezite ile Mücadelede Yeterli ve Dengeli Beslenme, Düzenli Fiziksel Aktivite Alışkanlığın Kazandırılması’ başlığı kapsamında ‘Beslenme Dostu Okul Projesi’ ile okullarda sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam konularında duyarlılığın arttırılması ve konuda yapılan iyi uygulamaların desteklenmesi ile okul sağlığının daha iyi düzeylere çıkarılması hedeflenmektedir. "Beslenme Dostu Okul Projesi" Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği içerisinde okulların, belirlenen kriterler doğrultusunda 100 puan üzerinden 90 ve üzeri puan alan okulların "Beslenme Dostu Okul" sertifikası ile ödüllendirilmesi aşamalarını içermektedir. Bakanlığımız nezdinde bu projelere destek olması ve fikir vermesi açısından yapılan araştırmalardan bahsetmek istiyorum. Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığımızın ortaklaşa yaptıkları “Türkiye Çocukluk Çağı Şişmanlık Araştırması” verilerine biraz değineceğim. Ana sloganı Sağlıklı okullar sağlıklı Nesiller olan,Türkiye Çocukluk Çağı şişmanlık Araştırması, Dünya Sağlık Örgütünce 2007-2008 yılında başlatılıp her 3 yılda bir 6-9 yaş grubundaki öğrencilere yönelik yapılmaktadır. Ülkemizin 3.turda dahil olduğu 2013 araştırması DSÖ’nün belirlediği kriterler ve protokol çerçevesinde Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Hacettepe Üniversitesi (HÜ) işbirliğinde yürütülmüştür. 2016' yılında ilkokul 2. sınıf öğrencilerine yönelik 12 bölgede, 585 okulda, 11.732öğrenci örneklemiyle gerçekleşmiştir. Araştırmayla bu yaş grubundaki öğrencilerin, büyüme ve gelişmelerinin, besin tüketim alışkanlıklarının, fiziksel aktivite durumlarının ve okullardaki beslenme ve fiziksel aktivite uygulamalarının düzeyinin ölçülmesile; sağlıklı yaşam programlarının kanıta dayalı uygulamaları ve geliştirilmesinin yanı sıra çok sektörlü çalışmalarımıza da önemli katkı sağlamıştır. Araştırmada en dikkat çeken veri çocuklardaki obezite oranını arttığı ve 2013'te yüzde 8,3iken maalesef 2016’ da 9,9'a yükselmiştir.
10 ÇOCUKTAN BİRİ OBEZ
Yani yaklaşık olarak her 10 çocuktan biri obezdir. Fazla kilolu oranı ise 2013'te yüzde 14,2iken, 2016'da yüzde 14,6çıkmıştır. Obezite ile mücadele kapsamında çocukların bir yandan oburluktan ve obezlikten bir yandan da yetersiz beslenme tehlikesinden korunması gerekmektedir. Şekerli bar, çikolatalar, bisküvi, kek, kurabiye tüketim sıklığı istenilen düzeyin üzerindedir. Araştırma aynı zamanda çocukların fiziksel aktivite düzeyi ve imkanlarının da artması gerektiğini ortaya koymuş olup, Her gün en az bir saat fiziksel aktivite yapmaları gerekirken çocuklarımızın yüzde 9,5'ihiç dışarı çıkıp oynamamaktadır. Çocukların yüzde 36’sı hafta içi televizyon seyretme yada bilgisayarlagünde2 saatten fazla vakit geçirirken bu yüzde hafta sonu yüzde 70’a çıkmaktadır. Yine yapılan araştırmaya göre Okulların yüzde 99’unda öğrencilerin oynayabileceği açık alan mevcuttur. Kötü hava koşullarında okulların çoğunda öğrencilerin açık havada oyun oynamalarına izin verilmediği görülmektedir. Okulların yüzde 83,4’ünde kapalı spor salonu yoktur. Okul çağı çocuklarında sağlıklı yaşam alışkanlıklarını kazandırırsak, sağlıklı nesillerin olduğu bir toplumun temelini atmış olur ve bu oranların artışını durdurup geriletebiliriz. Tüm bu verilere baktığımızda okul sağlığını geliştirmeye yönelik uygulanan beslenme dostu ve beyaz bayrak programlarının önemi daha da artmaktadır. Bu programda da ilimizde; 2010 – 2016yılları arasında 6 yıllık süreçte 25 okul Beslenme Dostu Okul Projesi kapsamında yer alırken Milli Eğitim Müdürlüğümüz ve Sağlık Müdürlüğümüzün teşvik edici bilgilendirme çalışmaları ile 2017 yılında 65 okul gerekli şartları yerine getirmiş ve toplamda 90 okulumuz beslenme dostu okul programına katılmıştır. 2016 yılında okullarımızı fiziksel aktiviteye teşvik için beslenme dostu okulu olan okullarımıza bisikletler verildi. Bu yılda ilimizde uyguladığımız bir proje ile okullarımızda tüm çocuklarımızın kullanması için takım formları, basketbol, voleybol topu,atlama ipi,klasör ve bilgilendirme panoları dağıtılmaktadır. Beklentimiz 1.aşaması Beyaz Bayrak olan projeye dahil olan 351 okulumuzun geriye kalan 261’ninde Beslenme Dostu Programına katılması bizlerin ve milli eğitim müdürlüğümüzün yoğun çabaları ile 2018 yıl sonuna kadar programlara katılması ve beyaz bayrak okul sayımızın artmasıdır. Toplantıya katılım ve desteklerinden dolayı Milli Eğitim Müdürlüğü ve Sağlık Müdürlüğümüzün çalışanlarına ve bu projeye emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”
DAHA YAŞANILABİLİR ALANLARDA EĞİTİM- ÖĞRETİM FAALİYETLERİ GERÇEKLEŞTİRİLECEK
“Sayın valim, çok kıymetli il müdürü arkadaşlarım, değerli ilçe müdürlerim, çok kıymetli okul müdürlerim, sağlık çalışanlarının çok kıymetli temsilcileri, değerli arkadaşlar hepinize hayırlı, sağlıklı bir gün dileyerek sözlerime başlamak istiyorum.” diyen Kahramanmaraş İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
“Biz aslında kurumlar arsındaki bir iş birliğinin ete kemiğe bürünmüş bir halini burada sergiliyoruz. 2006 yılından beri beyaz bayrak projesiyle birlikte Sağlık Bakanlığıyla, il sağlık müdürlükleriyle bir çalışma yapıyoruz. Yaptığımız bu çalışmanın özü, çocuklarımızı daha hijyen ortamlarda, daha sağlıklı ortamlarda, daha yaşanılabilir alanlarda eğitim- öğretim faaliyetlerini sürdürmelerini sağlamak. Bunun içinde bağımsız değerlendiriciler içinde oluşan komisyonla birlikte bir değerlendirme yapıyoruz ve bu değerlendirme bütün okullarımızın, bütün kurumlarımızı kapsayan bir süreç sayın valim. 50 den fazla soruya cevap arıyoruz, değerlendirmeler içerisinde ve bunların sonucunda yeterli puanı alan kişilere kurumlara beyaz bayrak veriyoruz.
Bu beyaz bayrağın anlamı şu bu okulda artık hijyene karşı, hijyen oranın yükseltilmesine karşı çok ciddi katkı, katılım ve bundan sonraki sürecide devam edecek 3 yıllık süreyle bunları veriyor ve daha sonraki süreçlerde bunlarla ilgili değerlendirmeleri, izlenimleri sürekli olarak takip ediyoruz ve devam ettiriyoruz. 2006 yılından bu zamana kadar yani 2007 yılına gelinceye kadar yaklaşık 182 okulumuz beyaz bayrak almıştır ama bu örnekler bu çalışmalar önceki dönemde halk sağlığımızın yapmış olduğu gayretler değerli çalışmalarla birlikte bu sayı sadece 2017 yılının 169 okulumuzda dahil edecek bir noktaya geldik ve yaklaşık 351 okulumuz, kurumumuz şuanda beyaz bayrak almış durumda ben bu çabayı, bu gayreti gösteren başta okul yöneticilerimize, okullarımızın çok kıymetli öğretmenlerine, çalışanlarına huzurlarınızda bu başarıdan dolayı teşekkürlerimi ifade ediyorum.
Sayın valim az öce sağlık müdürümüz de söyledi tavırlarımızı, davranışlarımızı, beslenme alışkanlıklarımızı, hareketlerimizi değiştirmemiz gerekiyor. Bununla ilgili süreçte de beslenmemizin şartlarını belirlememiz gerekiyor, beslenme dostu yani yeteri kadar, ihtiyaç kadar, yiyip tüketip ihtiyacın dışında zarar verecek işlerden uzak durmayı bize öneren tavsiye eden çok güzel bir konuşma oldu.
Ben son derece istifade ettim, kendilerine teşekkür ediyorum. Şu anda yedi milyar civarında bir insan yaşıyor dünyada, yeni bir aktivite yeni bir çalışma yapılamamış olsa bile yaklaşık şuanda var olan insanın 20 katını daha besleyebilecek bir üretime sahibiz, ama dünyanın farklı yerlerinde açlıktan susuzluktan ölen insanlar, kemikleri sayılan insanlar var, yada ekonomi anlamında baktığımızda dünyanın gelişmiş endeksinin altında olan binlerce, milyonlarca insan yaşıyor. Bütün bunların bize gösterdiği süreç şu; biz kendi önceliğimiz olarak, birinci başlangıç noktası olarak, kendimize yetebilmeyi, ihtiyaçlarımız kadar tüketmeyi ve ihtiyaçlarımızın dışındakileri de belki bir başkalarıyla paylaşmayı, onlara bu güzellikleri tavsiye etmemiz gerekiyor eğer umudunuzu, geleceğinizi niyetinizi ortadan kaldırırsanız artık hayat sizin için monoton hale gelir. Hayatı keyifli yaşayabilmek için aktivitelerimizi devam ettirip iyi bir beslenmeye sahip olmamız gerekiyor. Biz okullarımıza bunları vermeye çalıştık ve bunların sonuçlarını da bugün sayısal olarak ta belli bir noktaya geldiğini görmüş olmanın memnuniyetini ifade ediyorum kurumlar arası bu iş birliğinde sağlık müdürlüğümüzün yapmış olduğu katkılardan dolayı, yapılan çabalardan dolayı başta sağlık il müdürümüze ve değerli çalışma ekibine bu programımıza teşrif eden sayın valimize ve uzaktan yakından bu çalışmayı destekleyen, burada olan ilçe müdürlerimiz başta olmak üzere okul yöneticilerimize teşekkür ediyor bu programın katma değerinin artarak devam etmesini diliyor hepinize saygılar sunuyorum