KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİNDE SON DÖRT YIL

 

1992-1993 Akademik yılında eğitim öğretime başlayan ve adını Maraş İstiklal Harbi’nin öncü ismi Sütçü İmam’dan alan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi 2022 yılını kuruluşunun 30. Yılı olarak kutlamaktadır. Son dört yıldaki gelişmeler ve yenilikler ile adından sıkça söz ettirir olmuştur. 13 Fakülte, 3 Yüksekokul, 3 Enstitü, 7 Meslek Yüksekokulu, 25 Uygulama ve Araştırma Merkezi, Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi ve Ağız ve Diş sağlığı Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Kahramanmaraş’ın, Bölgenin ve Ülkemizin ihtiyaç duyduğu alanlarda Bilim üreten, çağın gereksinimleri doğrultusunda kendini daima yenileyen, öğrencilerini meslek alanlarının gerektirdiği donanımlarla hayata hazırlamaktadır.

                KSÜ’de Prof. Dr. Niyazi CAN’ın Rektörlüğü döneminde dört yıl içerisinde 5 yeni fakülte açıldı. Bunlar: Diş Hekimliği Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Spor bilimleri Fakültesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi ve Fen Fakültesi. Bununla birlikte 70 bölüm/program yeni açılmış veya pasifken aktif hale getirilmiştir. Üniversite bünyesinde 60 farklı ülkeden 2500 yabancı uyruklu öğrenci bulundurmaktadır. Uluslararasılaşma yolunda öğrenci değişim programları üzerinden yurt içi ve yurt dışında önemli adımlar atıldı. Erasmus programı kapsamında 90, Farabi programı kapsamında 95, Mevlana programı kapsamında ise 47 üniversite ile ikili antlaşma protokolü imzalanmıştır. Tekstil Şehri Kahramanmaraş’ta KSÜ öncülüğünde, Kahramanmaraş Moda Tasarım Akademisi kuruldu. Üniversite sanayi işbirliği ana temasıyla akademik bilgiyi uygulama alanları ile buluşturarak iştirakçilerin sahadaki tecrübe transferinden faydalanıp sahip olduğu atölye, makine/ekipman ve dijital teknoloji alt yapısıyla moda ve tasarım uygulamalarındaki hızlı trend değişimlerine katkı sunmaktadır. Yapılan çalışmalar neticesinde Doğa Dostu Üniversite haline gelmiştir. 2019 yılında beri yapılan çalışmalar neticesinde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Sıfır Atık Lisans Belgesi verilmiştir. KSÜ ve Kızılay hazırlanan, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından desteklenen proje kapsamında Avşar Yerleşkesi İçerisinde “Afet okur Yazarlığı Genç Gönüllüler projesi kapsamında AFAD farkındalık alanı oluşturulmuştur. Üniversite yerleşkesi içerisinde bulunan 250 dekar çim alan çim biçme takıları ve son baharda dökülen ağaç yaprakları toplanarak kompost yapılmakta ve organik gübreye dönüştürülmektedir.

Ülkemizi ve Dünyayı etkileyen küresel iklim değişikliği ve etkileri konusunda multidisipliner bir şekilde araştırmalar yapmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla KSÜ İklim Değişikliği Enstitüsü açılması için 13/01/2022 tarihinde Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına başvuru yapılmıştır. Üniversite-Kamu-Sanayi iş birliği kapsamında Altın ve Mücevher Merkezi kuruldu. Proje bünyesinde barındırdığı Altın Şehir Kuyumculuk İhtisas Küçük Sanayi Sitesi, Gemoloji laboratuvarı Ayar evi ile sektörün eğitimden tasarıma, üretimden pazarlama ve markalaşmaya kadar bütün aşamaları kapsaması bakımından Türkiye’de ilk ve tek olma özelliğine sahiptir. KSÜ’den Geleneksel Ürünlerin Markalaşmasına tam destek: Kahramanmaraş Geleneksel Ürünlerine Coğrafi İşaret alımı konusunda KSÜ ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi arasında imzalanan protokol gereği 5 adet ( Maraş dondurması, Maraş Rahlesi, Maraş Ravanda Şerbeti, Maraş Fıstık Ezmesi ve Maraş Camekanı ) ürünün coğrafi işaret tescili tamamlanmıştır. 35 ürünün coğrafi tescil işlemleri devam etmektedir.

Kurum ve Kuruluşlar ile etkin iş birliği, firmalar ile öğrenci eşleştirmeleri, kariyer gün ve etkinlikleri ortak protokoller, kurum ve kuruluşlara lisans üstü eğitim kontenjanları verilmektedir. Üniversitede bulunan fiziki imkan, laboratuvar ve tesislerin birlikte kullanımı sağlandı. Hekimlikte olduğu gibi mühendislik, Öğretmenlik, Hemşirelik gibi mesleklerde intörn uygulamalarını başlatan KSÜ teorik ve pratik eğitimi bir araya getirdi. Öğrenciler mezun olmadan meslek pratiklerini geliştirerek istihdam imkanlarını artırmaktadırlar. Üniversitenin ulusal ve uluslar arası yüz yüze veya sanal ortamlarda tanıtımları hız kesmeden devam etmektedir. Üniversite bünyesinde bölgenin en büyük Kongre Merkezi yapıldı. İçerisinde 1500 kişilik büyük Sezai Karakoç konferans salonu, 350 kişilik iki adet konferans salonu, fuaye alanları, sergi ve toplantı salonları ile bölgenin en büyük kongre merkezi konumundadır. Eğitim, kültürel ve eğlence alanında kongre merkezi halkın hizmetine açılmıştır. Tabiat tarihi Müzesi projesi Akdeniz kalkınma Ajansı (DOĞAKA) tarafından kabul edildi. Üniversite bünyesinde bir çok ceviz çeşidi ıslah edilerek Türkiye’de tüm üniversiteler içerisinde ilk ceviz çeşidi geliştiren üniversite olma ünvanını elinde bulundurmaktadır. KSÜ 2022 yılı içerisinde 30. Yılında 30 bin fidanı toprakla buluşturacaktır.

KSÜ de ‘Kuramı Uygulamaya Taşıyabilen Okuryazar Lider Öğretmen Modeli’ uygulamaya alınmıştır. KSÜ Eğitim Fakültesi tarafından öğretmen eğitiminde artırmak amacıyla ‘Kuramı Uygulamaya Taşıyabilen Okuryazar Lider Öğretmen Modeli’ geliştirilerek öğretmen adaylarına kavramsal ve düşünsel etkinlikler, sanatsal etkinlikler, öğretimde, öğretmenlikte ve uygulamada yeni düzenlemeler eğiticilerin eğitim etkinlikleri ve sanal takip gibi başlıklarla öğretmen adaylarına eğitim veriliyor. Bilindiği üzere ilimizin ve bölgemizin parlayan yıldızı olan ve yetkin kadroları ile sayın Prof. Dr. Niyazi CAN hocamızın önderliğinde son dört yıl içerisinde yapılanları anlatmaya çalıştık inanın bu yazdıklarımın daha fazlası vardır yapılan ama şu an bu kadarı geliyor aklıma, Allah yar ve yardımcıları olsun insan kendi memleketinde yönetici olduğu zaman kendini bu memlekete borçlu hissediyor daha fazla çalışıyor, daha fazla mesai harcıyor ister istemez. Değerli okuyucuların yapılanları bilmesini istedim kalın sağlıcakla.