Aslanapa’nın cenazesi, İstanbul Üniversitesi (İÜ) Edebiyat Fakültesi’nde düzenlenen törenin ardından Fatih Camisi’ne getirildi.

Cenaze töreninde taziyeleri, Aslanapa’nın eşi Günseli Selma Aslanapa ile kızları Çiğdem Bay ve Banu Aslanapa kabul etti.

Törene, Aslanapa’nın yakınları, sanat ve akademi dünyasından dostlarının yanı sıra İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, sanat tarihçisi Prof. Dr. İlber Ortaylı, İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili ile Darülaceze Müessese Müdürü Nevzat Bayhan da katıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, gazetecilere yaptığı açıklamada, Aslanapa’nın kendi alanında Türkiye ve dünyada büyük bir bilim adamı olduğunu söyledi.

Doktora çalışmasını Prof. Dr. Oktay Aslanapa ile yaptığını aktaran Topbaş, ”Her şeyiyle mükemmel bir insandı. Son dönem dualarını almaya çalıştık. Ailesine, yakınlarına ve bilim dünyasına sabırlar diliyorum. Mekanı cennet olsun” diye konuştu.

Prof. Dr. Ortaylı da mütevazı kişiliğiyle ön plana çıkan Oktay Aslanapa’nın zamanın şartlarına göre çok iyi eğitim aldığını ifade ederek, ”Anadolu’yu gezmeye üşenmezdi. Birçok kazılara giderdi. İmparatorluk coğrafyasını taramaya çalışanlardan biriydi. Mekanı cennet olsun” dedi.

Aslanapa’nın cenazesi, öğle vakti kılınan cenaze namazının ardından yarın toprağa verilmek üzere memleketi Kütahya’ya gönderildi.

Oktay Aslanapa kimdir?

Türkiye’de sanat tarihinin kurucuları arasında yer alan Prof. Dr. Oktay Aslanapa, 1914’te Kütahya’da doğdu.

İlk ve orta öğrenimini burada tamamlayan Aslanapa, 1934’te Bursa Erkek Lisesi’ni bitirdi. Aynı yıl Yüksek Öğretmen Okulu sınavını kazanarak İÜ Edebiyat Fakültesi’ne kaydolan Aslanapa tarih, felsefe ve coğrafya lisanslarıyla mezun oldu.

Doktorasını Viyana’da yapan Aslanapa, İÜ Edebiyat Fakültesi’nde yeni kurulan Sanat Tarihi Bölümü’ne asistan olarak atandı.

”Osmanlılar Devrinde Kütahya Çinileri” teziyle 1948’de doçentlik alan Aslanapa, 1960’ta profesör ve Sanat Tarihi Kürsüsü Başkanı oldu.

Diyarbakır, İznik, Kalehisar, Kayseri-Keykubadiye, Konya, Van ve Bursa-Yenişehir’de Türk sanatıyla ilgili kazılar yaparak sonuçlarını yayınlayan Aslanapa, mimari konuların yanı sıra çini-seramik ve halı konusundaki çalışmalarını kitap haline getirdi.