“Çözüm Sürecini Değerlendirme Komisyonu” haftaya Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulun’un önüne gelecek.

CHP ve MHP, çözüm sürecine Meclis’i de dahil edecek komisyona, tıpkı “Âkil İnsanlar Heyeti”nde olduğu gibi tepkili ve karşı.

AK Partinin önerisiyle gündeme gelen “Çözüm Sürecini Değerlendirme Komisyonu”, önümüzdeki hafta Meclis Genel Kurulunda görüşülecek.

CHP daha önce çözüm için Meclis’i adres göstermişti ancak Ak Parti’nin önerisine içtüzüğe aykırı olduğu iddiasıyla karşı çıkıyor.

Kılıçdaroğlu, “Her siyasal partiden eşit milletvekilinin katıldığı bir Uzlaşma Komisyonu kuralım. Bir araya gelmeyen siyasal partiler terörün devamını isteyen siyasal partilerdir” dedi.

Daha önce hem Meclis içinde hem de dışında birer komisyon oluşturulması fikrini savunan CHP, Ak Partinin önerdiği komisyonun “gayrimeşru zemini meşrulaştıracağını” öne sürüyor.

CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, “Biz bu komisyonda yokuz. Gayrimeşru bir zemin meşrulaştırılmaya çalışılıyor” dedi.

MHP ise çözüm için atılan adımlara en başından karşı.

Meclis’te komisyon kurulması MHP’ye göre “terör örgütünün” meşrulaştırılması anlamına geliyor.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, ” Biz bu komisyonun PKK’yı meşrulaştırmak amacıyla kurulduğunu biliyoruz ve bir siyasi irademizle bu komisyona üye vermeyeceğiz diyoruz.” dedi.

Peki CHP ve MHP, komisyona üye vermeyecek. Peki bu durumda komisyon kurulabilecek, karar alabilecek mi? 

İki muhalefet partisinin Meclis’te kurulmasına karşı çıktığı komisyon, eğer CHP ve MHP de dahil olsaydı, 17 kişiden oluşacaktı.

Ancak halihazırda üye vermeyeceklerini söyleyen muhalefet partileri, olmazsa da komisyon kurulabilecek.

Ak Partinin 10 kişi ile, BDP’nin ise 1 kişiyle temsil edilmesi beklenen komisyon, 11 kişi ile çalışacak.

Bu sayı da, komisyonun çalışması ve karar alması için gerekli “asgari 9 kişi” şartını sağlıyor.

Kaynak : TRTHaber