YABİTED 2. Bitkisel Yağ Kongresi tamamlandı. Zeytindostu Derneği Başkanı Abidin Tatlı, kongrede zeytinyağı sektörüne ilişkin bir sunum gerçekleştirdi.

YABİTED 2. Bitkisel Yağ Kongresi 7-9 Mayıs 2015 tarihleri arasında Tekirdağ’da, Namık Kemal Üniversitesi’nde düzenlendi. Ülke çapında düzenlenen ve bitkisel yağ bilimi ve teknolojileri alanında yoğun katılımla gerçekleştirilen en büyük organizasyon olan kongrede, Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Yağ Bilimleri ve Teknolojisi (YABİTED) Derneği Yönetim Kurulu üyesi olan Abidin Tatlı’nın yaptığı sunum büyük ilgi gördü.

Bitkisel yağ hammaddeleri, bitkisel yağ üretim teknolojileri, rafinasyon ve modifikasyon teknolojileri, margarin, zeytinyağı, oksidasyon, yağ biyoaktif bileşenleri, beslenme, atık ve yan ürün değerlendirme, kalite kontrol ve yasal düzenlemelerin konuşulduğu kongrede konuşan Abidin Tatlı, Zeytin ve Zeytinyağı Sektörü 2015 konulu bir sunum yaptı. Tatlı sunumunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının zeytinyağını sınıflamada üst gruplandırmanın yeniden ele alınmasını istedi.  Tatlı ayrıca, zeytin ve zeytinyağı sektörünün sorunları, çözün önerileri, sektör ile ilgili kamu kurum kuruluşları ve Zeytindostu Derneği’nin faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

Kongreyle bitkisel yağlarla ilgili sanayici, kamu çalışanı ve araştırmacıların, bilimsel bir platformda bir araya getirilmesi amaçlandı.

YOĞUN KATILIM

Kongrede bu yıl çeşitli üniversitelerden çok sayıda akademisyen, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı uzmanları, bitkisel yağ sanayisinin yönetici ve çalışanları ile başkan düzeyinde Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği (BYSD), Zeytindostu Derneği ve Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD), olmak üzere 250‘yi aşkın katılımcı yer aldı. 8 ayrı oturumda gerçekleştirilen kongreye 33 sözlü sunum ve 177 poster ile 210 yayın katıldı. 5’i yabancı üniversite olmak üzere 52 Üniversite 14 özel sektörden temsilcisi ile 18 kurum ve kuruluş kongrede yer aldı.