Cumhuriyet Dönemi Türk edebiyatının önde gelen şairlerinden Abdurrahim Karakoç, Cahit Zarifoğlu ve Mevlana İdris Zengin, vefatlarının yıldönümü olan 07 Haziran’da Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen programla anıldı.

Köker Konağı’nda düzenlenen programa Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Kültür ve Turizm İl Müdürü Seydihan Küçükdağlı, şairlerin yakınları ve sanatseverler katıldı.

Programda açış konuşması yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, şairler şehri Kahramanmaraş’ın yetiştirdiği değerli şairler Abdurrahim Karakoç, Cahit Zarifoğlu ve Mevlana İdris’in vefat tarihlerinin aynı güne denk geldiğini, onların isimlerini edebiyat müzesinde ve farklı mekânlarda yaşattıklarını belirtti. Başkan Güngör, “İnşallah bu sene UNESCO yaratıcı şehirler ayağına da dâhil olup bu değerimizle de şehrimizi uluslararası alanda tescillemek istiyoruz. Şairlerimize Allah’tan rahmet diliyorum.” dedi.

Daha sonra eğitimci/yazar Ramazan Avcı’nın moderatörlüğünde konuşmalara geçildi.  Ramazan Avcı, Abdurrahim Karakoç hakkında bir konuşma yaptı. Avcı, Abdurrahim Karakoç’u Cumhuriyet Dönemi Türk halk şiirinin zirvesi yapan, Türk milleti tarafından çok sevilmesini ve okunmasını sağlayan unsurların üzerinde durdu ve Abdurrahim Karakoç’un şiirlerinden örnekler okudu.

Ramazan Avcı, konuşmasını şu sözlerle bitirdi: “Abdurrahim Karakoç, Türk şiirinin son 50 yılına damgasını vurmuş, yüzlerce şairi etkilemiş, davasını şiir diliyle milyonlarca insana ulaştırmayı başarmış özü ve sözü bir olan bilge bir halk şairidir. Hicivleriyle yanlışı göstermiş, Mihriban gibi şiirleriyle Anadolu insanının saf ve samimi sevgisini terennüm etmiştir. Halk şiiri geleneğine zenginlik katmış, heceyi doruğa taşımış olan Türkçenin bu büyük ustası, Türkçe var olduğu sürece dillerde ve hafızalarda yaşayacaktır.”

Eğitimci/şair ve yazar Mustafa Könecoğlu Cahit Zarifoğlu’nu konu alan bir konuşma yaptı. Cahit Zarifoğlu’nun çok yönlü bir sanatçı olduğunu ancak daha çok şairlik yönüyle tanındığını, bir poetikası olmamasına rağmen edebiyat camiasında her kesim tarafından şiirlerinin kabul gördüğünü belirtti. Şair, insan ve Müslüman olarak tanımladığı Cahit Zarifoğlu’nun serbest yaratılışlı ve nevişahsına münhasır bir kişiliğinin olduğunu ifade ederek şairin hayatından anekdotlar paylaştı.

Mevlana İdris Zengin ile ilgili olarak da Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanı Duran Doğan bir konuşma yaptı. Mevlana İdris Zengin’in daha çok çocuk edebiyatı alanında ön plana çıktığını, onun bu alanda Türk edebiyatına büyük katkısının bulunduğunu belirtti. Mevlana İdris Zengin’in Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ile işbirliği yaparak çocuk edebiyatı alanında çocuklara eğitim veren bir proje yürüttüğünü ve bu projenin çok verimli olduğunu ifade ederek bir şiirini seslendirdi.

Programda İskender Zengin, Mustafa Kök ve Abdulhakim Eren söz alarak duygu ve düşüncelerini belirttiler. Abdurrahim Karakoç’un yeğeni eğitimci Oğuz Karakoç da anma programına emeği geçenlere teşekkür etti.

Programın sonunda katılımcılara Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından tıpkıbasımı yapılan ve üç ciltten oluşan Dolunay Aylık Fikir ve Sanat Dergisi hediye edildi.