Türkoğlu Kaymakamı Tuncay Akkoyun’un talimatları ile Kaymakamlık AB proje birimi tarafından hazırlanan ‘Yenilenebilir Enerji İle Açık ve Kapalı Alanda Çilek Adaptasyonu Projesi’ Tagem’e sunuldu.

Türkoğlu Çilek üreticileri birliği Başkanı Hüseyin Kaplan ‘Kahramanmaraş İlimiz Türkoğlu ilçemizin Muratçakıroğlu köyünde 3 dekar alanda yenilenebilir enerji ile 8 metreden kaynak su çıkartılarak açık ve kapalı alanda deneme parsellerinde çilek adaptasyonu denemeleri yapılacaktır. Dikimler masuralar (genişlik 125 cm. boy 420 cm.) üzerine, sıra üzeri 30 cm sıra arası 35 cm üçgenler oluşturacak şekilde dikilecektir.

İlçemiz de 250 dekar alanda yapılan çilek üretimi yapılacak çilek adaptasyonu denemesiyle,

Kapalı alan serada raflı sistemlerde topraklı ve topraksız çilek denemelerindeki verim ve adaptasyon çalışmaları yapmaktır.  Çalışmada kış ve yaz dikim sistemi ve 12 çeşit,(Swettann,Cristal,Fern,Sabrina,Kabarla,Redlanshope,Galanye,SanAndreas,Albion,Aromas,Camarosa,  Swett charlıe) deneme tesadüf parselleri deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak ve her tekerrürde r30 bitki yer alacak şekilde kurulacaktır. İlçemiz de 470 m.den- 1730 m. rakıma kadar üretim yapılmaktadır. Bu da pazara arz edilen ürünün sürekliliğini sağlamaktadır. Çilek hasadı 15 Nisanda başlayıp, Kasımın ilk haftasına kadar devam etmektedir. Soğuk hava deposu, soğuk zincir gibi gerekli alt yapı imkânları geliştirilir ise ilimizin ihraç edilen ürünleri arasına girmeye adaydır.

 

Rakım farklılığı bölgesel mikro klima alanları oluşturmuştur. Meşe, dış budak, çam ormanları, melissa, kekik, papatya, gelincik tarlaları arasında kaynak sularının kullanıldığı ekosistemden oluşan harika bir platodur. Bölgelerin mikro klima özelliğinden dolayı üretilen çileklerin aroma, tat ve kokusu tüketici taleplerini ziyadesi ile karşılamaktadır. Manavda bir kez bu ürünle tanışan tüketiciler daha sonraları ısrarla aynı ürünü talep etmektedir. İlçemiz de 250 dekar alanda yapılan çilek üretimi yapılacak çilek adaptasyonu denemesiyle yöremize uygun çeşit tespit edilerek 1000 dekar çilek alanı hedeflenmektedir.

Bu projenin hazırlanmasında emegi geçen Türkoğlu Kaymakamı Tuncay Akkoyuna ,İlçe Tarım Müdürü Hayri Uydurana teşekkür ederim.’ dedi.

Ramazan AYDIN- K.MARAŞ