Afşin-Elbistan B Termik Santrali’nin kömür ihtiyacının karşılandığı Çöllolar Kömür İşletmesi’nde 6 ve 10 Şubat 2011’de meydana gelen göçükte yaşamını yitiren 11 işçi, düzenlenen Mevlid-i Şerif programı ile anıldı. Toprak altında kalan ve çıkarılamayan madencilerin anısına yaptırılan anıt mezarda yakınları gözyaşı döktü.

Park Teknik Elektrik A.Ş. tarafından işletilen ve Afşin-Elbistan B Termik Santrali’nin kömür ihtiyacının karşılandığı Çöllolar Kömür İşletmesi’nde 6 ve 10 Şubat 2011 tarihlerinde iki kez göçük yaşandı. 6 Şubat 2011’deki ilk göçükte Yaşar Alkaya isimli işçi hayatını kaybederken, 4 gün sonra yaşanan ve ikinci göçükte 10 işçi, milyonlarca ton toprağın altında kaldı.

Uzun süren aramalara rağmen toprak altında kalan 10 işçiden sadece dozer operatörü Ruşen Demir’in cenazesi çıkarılabildi. Jeoloji Mühendisi Halil Tatlı, Maden Mühendisi Nail Yılmaz, işçiler Hacı Mehmet İpek, Muhsin Koşan, Kemal Elmas, Cuma Yıldırım, Adnan Demir, Tuğran Gökhan ve Aydoğan Polat’ın cenazeleri ise toprak altından çıkarılamadı.

Bu acı olayın 7. yıldönümünde hayatını kaybeden işçiler için mevlit okutuldu. Programa işçi yakınlarının yanı sıra, Maden-İş Sendikası Elbistan-Afşin Şube Başkanı Adil Bölükbaşı ve yönetimi, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, şirket yetkilileri ve işçiler katıldı. Kur’an-ı Kerim tilaveti ve Mevlid-i Şerif okunmasının ardından, toprak altında kalan işçiler için dualar edildi.

Mevlit programı sonrasında bir değerlendirme yapan Maden-İş Sendikası Elbistan-Afşin Şube Başkanı Adil Bölükbaşı, göçük altında hayatını kaybeden maden işçilerinin acılarının ilk günkü gibi taze olduğunu kaydetti. Başkan Bölükbaşı, anma programında duygularını şu sözlerle dile getirdi:

“Başta Çöllolar olmak üzere ülkemizde bugüne kadar yaşanan maden kazalarında şehit olan tüm kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Yakınlarına başsağlığı diliyorum. Acımız büyük ve ilk günkü gibi taze. İşletme yetkilileri, olayın yaşandığı günün her yıldönümünde şehitlerimizi anmak için böyle bir program düzenliyor. Tabii bugün de acımız daha da artıyor. Ama böyle programlar da şehitlerimizin unutulmamasını sağlıyor. İşletmemize bundan dolayı teşekkür ediyoruz.

Keşke, daha farklı ve güzel konular için bir araya gelebilseydik. Bizler de şehit ailelerimize elimizden geldiğince yakın durmaya çalışıyoruz. Tüm kardeşlerimizle de mücadele ediyoruz. İnşallah bundan sonra bu tür kazalar ve belalar yaşamayız. Yüce Allah’tan tek dileğimiz bu.

Üzerinden 7 yıl geçti ama işletmemiz hala göçüğün yaşandığı gün gibi. İşletmenin ne önü açıldı, ne de arkadaşlarımız rahatça çalışabiliyorlar. Atıl olarak duran bu yerin bir türlü düzeltilmesi lazım. İnsanların önü açılıp acılarının hafifletilmesi lazım.

Diğer yandan Afrin’de teröristlerle mücadele eden Mehmetçiklerimize Allah’tan kuvvet diliyorum. Şehitlerimize rahmet, gazilerimize de şifalar diliyorum. Onlar, bayrağımız, toprağımız ve bizler için mücadele ediyorlar. Bizler de onlara bir nebze destek olmak için üretim yaparak devletimize katkıda bulunmaktayız.”

Şantiyedeki programın ardından başta işçi yakınları olmak üzere çok sayıda kişi, şehitliğin bulunduğu alana gitti. Aileler, dua ederek şehitlikteki yakınlarının ismine bakıp gözyaşı döktü.