KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Kemal KARAKÜÇÜK, Kahramanmaraş’ta 2. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nın açılışı törenine katılarak bir konuşma yaptı. Karaküçük şu ifadelere yer verdi:

“Sayın Valim, Sayın Milletvekillerim, Sayın Büyükşehir Belediye Başkanım, Sayın Başsavcım, Sayın Onikişubat ve Dulkadiroğlu Belediye Başkanlarım, Kahramanmaraş iş dünyasının kıymetli temsilcileri, fuarımızın kıymetli misafirleri ve değerli basın mensupları,

HABERE AİT FOTO GALERİ !

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası ve Şahsım adına hepinizi saygıyla selamlıyor, 2.cisini düzenlediğimiz Kahramanmaraş Tarım ve Gıda Fuarı’na hoş geldiniz diyorum.

Ülkemizde yaklaşık 6 milyon insanımızın geçim kaynağı olan tarım sektörü, hem ülkemizde hem de dünyada insan nüfusunun hızla artmasıyla stratejik bir üretim alanı olmaya başlamıştır.

Yapılan öngörüler, 2050 yılına kadar sadece dünya nüfusunun doyurulabilmesi için tarımsal üretimin %70 oranında artması, gelişmekte olan ülkelerde ise bu oranın %100 seviyesine çıkması gerektiğini belirtmektedir.

Kahramanmaraş Tarım Fuarları, bu anlamda, sektörün yeni bir ticari koridor oluşturması, dışa açılması ve tarım ürünlerinin sanayileşmesi bakımından çok önemlidir.

HABERE AİT FOTO GALERİ !

Yaklaşık 2,5 milyar liralık tarımsal üretime sahip olan Kahramanmaraş, üretimdeki etkinliğini, markalaşma sürecini, paketleme yatırımlarını ve pazarlama ağlarını mutlaka geliştirmek, modern uygulamaları hayata geçirmek zorundadır.

İklimi ve coğrafyası ile verimli ovaları sayesinde her türlü ürünün rahatlıkla yetiştiği Kahramanmaraş’ın; tarımsal üretiminin endüstrileşmesi, inovasyon ve teknoloji ile AB standartlarını yakalayarak tarımsal pazarlarını ve ihracatını geliştirmesi gerekmektedir.

Tarım sektöründe inovasyonun sağlanması, dünyada değişen ekonomik, politik ve ekolojik koşullara bağlı olarak, inovasyonlar vasıtasıyla zincir içerisinde işlenmemiş hammaddeye değer katılması, üretim sonrası ise gıdanın işlenmesi, paketlenmesi, saklanması, ulaştırılması, dağıtılması ve gıda güvenliğinin sağlanması tarım sektöründe katma değeri artıran en önemli unsurlardır.

Bu konuda en çarpıcı örnek; Konya ilimiz kadar toprağı bulunan Hollanda’nın tarımsal ürün ihracatının 90 milyar dolar iken Türkiye’nin ihracatının 18 milyar dolar düzeyinde olmasıdır. Üstelik, Hollanda bu ihracatı 600 bin kişilik tarımsal nüfusu ile gerçekleştirirken Türkiye 6 milyon nüfusla sağlayabilmekte, dolayısıyla kişi başına ihracat gelirinde Hollanda, modern teknikler sayesinde, Türkiye’yi 10’a katlamaktadır.

HABERE AİT FOTO GALERİ !

Hollanda, tarımsal ve hayvansal ürünler ihracatında ABD’den sonra dünyanın en büyük 2. ihracatçısıdır.

Buradan hareketle; tarım fuarları, üretici ve tüketicinin bir araya geldiği alanlar olmakla birlikte sektörün ihracat pazarlarına ulaşmasında çok önemli bir aracı görev üstlenmektedir.

Bugün açılışını yapmakta olduğumuz, 2. Kahramanmaraş Tarım ve Gıda Fuarı, ilimizde tarımsal dönüşümün sağlanması, yeni pazarlar ve yeni kurumsal müşterilere ulaşılması bakımından çok önemli fırsatları beraberinde getirmektedir.

Bu düşüncelerle, Fuarın organizasyonunda emeği geçenlere Kahramanmaraş iş dünyası adına teşekkür ediyor, Fuarın ilimiz ekonomisi ve sosyal kalkınmasına katkıda bulunması dileklerimle hayırlı olmasını temenni ediyor, saygılarımı sunuyorum.” dedi.

HABERE AİT FOTO GALERİ !