02 Haziran 2018 tarihinde yapılan Liselere Geçiş Sınavına ait bazı veriler yayınlandı. Kahramanmaraş illerin başarı sıralamasında 352,05 puan ortalamasıyla 35. Sırada yer aldı.

Başarı sıralamasında Trabzon ili birinci sıraya yerleşti. Trabzon ilini Denizli, Uşak, Karabük, Isparta takip etti. Son sırada Hakkâri yer aldı.  İllerin başarı sıralamasında komşu illerden Adıyaman’ın 10’uncu, Osmaniye’nin 11’inci, Hatay’ın 25’inci sırada yer alması bizleri sevindirirken Adana’nın 61’inci, Gaziantep’in 64’üncü, Kilis’in ise 71’inci sırada yer alması bizleri gerçekten üzdü.

Açıklanan Başarı Sıralamasında İstanbul 44’üncü, İzmir 51’inci, Bolu 66’ıncı sırada yer alabildi. Listenin son beşinde yer alan illerimiz ise şu şekilde sıralandı: Artvin, Ağrı, Ardahan, Şırnak ve Hakkâri.

LGS KARNEMİZ:

Sınava kaynaklık yapan derslerin Net Ortalamalarına göre en başarılı olduğumuz dersin Matematik olduğu görüldü. İşte İlimizin LGS Karnesi:

Tablo1: Ders İl Başarı Ortalamaları

 

Dersin Adı Soru Sayısı Net Ortalaması Başarı Sırası
Matematik 20 7.52 23
T.C. İnkılâp Tarihi 10 9.36 33
Türkçe 20 16.63 41
Fen Bilimleri 20 13.26 42
Din Kültürü 10 9.74 45
Yabancı Dil 10 7.66 50

 

Sonuçlar bizce oldukça sevindiricidir. Veriler incelendiğinde geçmiş yıllardaki başarı sıralarımıza göre oldukça iyi bir sonuç elde ettiğimiz görülmektedir. Özellikle matematik dersinde 23. sırada yer almamız bizleri son derece mutlu etmiştir.

Başarının Nedenleri:

1- Yürütülen Projeler: İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz tarafından yürütülen Kahramanmaraş Değerler Eğitimi Projesi, Kahramanmaraş Bilgiyle Buluşuyor Projesi, Başarıyı Okulla Yakala Projesi, Eğitimde Yenilikçilik Projesi, TUBİTAK Araştırma Projeleri ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerimizin önderliğinde yürütülen Zümre çalışmalarıdır.

2- Belediyelerimizin Eğitime Sağladıkları Katkılar: Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye başkanlığımızın, Onikişubat ve Dulkadiroğlu İlçe Belediye Başkanlıklarımızın eğitime verdikleri destekler.

3- Okullarımızın Çalışmaları: Okullarımızda Yürütülen Yetiştirme Kursları ve Sınav Hazırlık Çalışmaları.

4- Özel Öğretim Kurumlarımız: Son yıllarda artan özel okul sayımız ve Bakanlığımızın özel okulda okuyan öğrencilere verdiği Öğretim Desteği sayesinde artan öğrenci sayısı.

5- Okuma Etkinlikleri: Büyükşehir Belediyemiz tarafından finanse edilerek tertiplenen ‘Ulusal Kitap Fuarı’ Etkinlikleri

Sonuç: Yerel Seçimler öncesi, LGS İl Başarı Sıralaması üzerinden İlde en çok tenkit edilen Eğitim konusunda olumlu bir hava oluşturulmalıdır.

Başarının Daha Yukarılara Taşınması Adına Yapılması Gereken Çalışmalar:

1- Yayınlanan örnek sorular okul zümre öğretmenler i tarafından incelenmeli, benzer sorular üreterek ilçe Milli Eğitim Müdürlüklerine gönderilmelidir. İlçeler bu soruları tasnif ederek sitesinde yayınlamalıdır. Bu çalışmalar kitapçık haline getirilerek ortak sınavlar yapılabilir.

2- Anne – Baba eğitimi artıkça öğrenci başarısının artığı görülmektedir. (Anne Eğitimi İlkokul düzeyinde olan öğrencilerin ortalaması 329,38 iken lisans düzeyinde olan öğrencilerin ortalaması 390,13 olarak bulunmuştur) Okul rehberlik servisleri ve RAM tarafından annelere yönelik bilgilendirme çalışmaları yapılmalıdır.

3- Boş bırakma oranlarının oldukça yüksek olduğu görülmektedir. Bu oranların düşürülmesi için çalışmalar yapılmalıdır. 24.12.2018

 

 

                                                         Mehmet Fatih ERDOĞAN

                                                    Kahramanmaraş Özel Öğretim Kurumları

                                                          Dernek Başkanı