Manşet Gazetesi Haber Ekibi olarak Kahramanmaraş İŞ-KUR İl Müdürü Ali Yüce ile şehrimizde İŞ-KUR’ un faaliyetleri hakkında bir dizi röportaj gerçekleştirdik. Her yıl binlerce insanı istihdam ettiklerini söyleyen Yüce faaliyetler neticesinde Kahramanmaraş’ta işsizliğin yok denecek kadar aza indirildiğini söyledi.

 Kahramanmaraş’ta 2014 yılı boyunca gerçekleştirilen faaliyetlerden bahseden Kahramanmaraş İŞ-KUR İl Müdürü Ali Yüce genel müdürlüğün iller bazında koyduğu hedefleri bile aştıklarını belirterek Türkiye geneli kategorilerinde hep üst sıralarda yer aldıklarını söyledi. Yüce, “Genel müdürlüğümüz bize bir bütçe koyar ve hedefler belirler. Geçen hafta Ankara’da gerçekleşen toplantıda 24 temel hedef belirlendi. Tüm hedeflerin gerçekleştirilmesi konusunda Türkiye genelinde Kahramanmaraş olarak 19. Sıradayız. Bu hedeflerin bazılarında ilk ondayız. Bazılarında ise ilk 4-5’in içindeyiz” dedi.

Kurum olarak hem işçiyi hem de işvereni temsil ettiklerini söyleyen Yüce, bu kapsamda da 2015 yılı için koydukları hedefin 18 bin 500 işyerini ziyaret etmek olduğunu belirtti. Yücel, “Hedeflediğimiz bu işyerlerine meslek danışmanlarımız aracılığıyla ziyaret ederek neredeler de açık varsa o yerlere kayıtlı işsizlerimizi istihdam ediyoruz. Eğer o yönde kayıtlı bir işsizimiz yoksa, bizim birçok programımız var. Temel anlamda hazır iş gücünü işverene yönlendirmek, onlara aracılık etmek. Eğer hazır iş gücünde işveren için uygun eleman yoksa ilgili kurslar açmak, yani o meslek için ara eleman yetiştirmek için kurslar açıyoruz. Kurslarla ilgili hedefimiz bin 500 kişiyi kurslarda yetiştirmek. Tabi ki hedefle sınırlı kalmayacağız, 2 bin 3 bin ne kadar istihdam edebilirsek o kadar. Halk eğitim merkezleri vesilesiyle kurs açacağız. Gerekirse hizmet satın alarak kurslar açacağız. Eleman açığımız olan sektör için eleman yetiştirerek istihdam edeceğiz” dedi.

 

DANIŞMANA SÖYLEYİN SİZE İŞ BULSUN

 

Özellikle de iş bulma konusunda kendilerine konulan hedefin üstüne çıktıklarını belirten Yücel, bu yılda aynı başarıyı göstermek için çalışacaklarını ifade etti. Yüce, her işçi ve işverenin bir iş ve meslek danışmanı olduğunu vurgulayarak, bu sistemle işsizliğin tamamen bitirmeyi hedeflediklerini söyledi. Yüce, “Yine genel müdürlüğümüz tarafından bize konulan hedeflerimizden biri de 2015 yılı için 11 bin 500 insanı işe yerleştirmek. Geçen yıl ki hedefimiz 9 bin 700 idi. Biz 11 bin 800 kişiyi işe yerleştirdik. Yani hedefimizin üzerine çıktık. Bu yılda aynı şekilde hedefimize ulaşmak ve üzerine çıkmak istiyoruz.

47 tane iş ve meslek danışmanımız var. Her aile ve kişi için nasıl ki hekim var ise; bizim de aynı şekilde 47 iş ve meslek danışmanımızı Kahramanmaraş’ta ki işveren ve işsize paylaştırdım. Her iş arayan ve işverenin bir iş ve meslek danışmanı var. Bu iş ve meslek danışmanları günün ve haftanın belli saatlerinde iş yerlerini ziyaret ederler ve bu ziyaret ve mülakat sonucunda açık olan yerleri tespit eder ve sisteme yüklerler. Kendi uhdesinde kayıtlı işsizleri o işyerine yönlendirirler. Hatta bizim açık iş ilanlarımızı kişi bir e devlet şifresi edinip işkur.gov.tr den kendisi de görebilir ve işverenle irtibata direk kendisi de geçebilir” dedi.

 

İŞÇİYE VE İŞVERENE MÜJDE

 

“İş gücü anlamında kapatamadığımız açık için kurslar açarız” diyen Yüce, “Şimdi normal bir kurs düşünün. Her kurs kursiyerinden para talep eder. Çünkü masrafları vardır. Biz kursiyerlerimize kurs süresi boyunca günlük 20 lira cep harçlığı veriyor ve genel sağlık sigortasının yatırıyoruz. Yani sağlık yönünden güvence altına alıyoruz” dedi.

Kendi işini kurmak isteyenlere KOSGEB ile birlikte girişimcilik kursu verdiklerini ifade eden Yücel,  “Bu kursları bitiren adaylara biz girişimcilik belgesi adayları adı altında bir sertifika veririz. Belirli mevzuatları yerini getiren kişiler o belgeyle birlikte KOSGEB’e giderler ve 30 bini hibe 70 bini 5 yıl içinde taksitli bir şekilde ödemek kaydıyla 100 bin liraya kadar kredi kullanabilirler” açıklamasını yaptı.

İşverenlere de çok ciddi teşviklerin olduğunu söyleyen Yüce, “İşverene bir eleman lazım diyelim. Bunu piyasadan alırsanız SGK priminin tamamını siz ödersiniz. Ama bu kişiyi İŞ-KUR’a kayıtlı işsizden alırsanız 6 ay SGK işveren katkı payının 3’te 2’sini biz öderiz. Asgari ücrete çalışan bir işçinin 400 liralık priminin 270 lirasını biz ödüyoruz. Eğer aldığınız bu kişi meslek lisesi mezunu ise teknik lise mezunu ise kurslarımızdan sertifika almış biri ise 52 aya kadar uzayabiliyor bu süre. Yani bizim ödediğimiz katkı payı süresi. Tabi bunun belirli aşamaları var 6111. Madde ile sabit olan şartların tutması gerekiyor” dedi.

 

2 ÇALIŞANI OLANA 1 ÇALIŞANDA İŞKURDAN

 

Yüce, “Çeşitli şekillerde işverene duyurmaya çalıştığımız bir hamlemiz var. ‘2 çalışanı olana 1 çalışanda bizden’ sloganı ile duyurduk. Sizin iki çalışanınız varsa geliyorsunuz bana bu program kapsamında işçi talep ediyorsunuz. Çalışacak olan işçiyi siz de bulabilirsiniz. Bulamazsanız biz öneririz. Yaklaşık 6 ay boyunca çalışacak olan kişinin günde 25 lira yevmiyesini ve SGK primini ben ödüyorum. 6 ay bittiğinde siz o kişiyi bana 2 ay çalıştırma sözünü vereceksiniz. Tabi ki bu rakam işçi sayısı arttıkça artıyor. Bire on oranında artıyor. Yani 100 kişide 10 kişi gibi.  Tek kural sizinle protokol imzalarken ki işçi sayınızın altına düşmeyeceksiniz. Bu kapsamda geçen sene bine yakın insanı istihdam ettik. Özellikle küçük işletmelerimizin bu destekten faydalanmalarını istiyorum.  Fabrikalar bu destekten faydalanıyorlar. Yani 50 kadar insanı bu şekilde tek bir fabrikada çalışıyor.  Çünkü adam 500 işçi çalıştırıyor. Biz de 50 işçisinin masraflarını bu şekilde ödüyoruz. Bu sene bu rakamı 2 bine çıkarmayı planlıyoruz” dedi.

 

KAHRAMANMARAŞ’TA İŞSİZLİK YOK

 

“Kahramanmaraş’ta işsizlik yok denecek kadar az. Yani genel anlamda işsizlik yok iş beğenmeme var. Fabrikalar benden aylık bin 500 – 2 bin  arasında işçi istiyorlar. Biz bu talebin ancak yarısını karşılayabiliyoruz. Mübalağa etmiyorum şuan ben 3 bin insanı işe koyabilirim. Biz yılda bir iş gücü piyasası talep araştırması yaparız. Geçen yıl bin 575 iş yerine 12 sorudan oluşan bir anket yaptık. Bu anketin amacı ise hangi iş dalında açık olduğunu tespit etmek. Oradan çıkan sonuçlar çok ilginçtir. Her 4 işletmeden birinde açık var. İşletmeler, çalışacak adam bulmakta zorlandığını söylüyor” dedi.

 

SURİYELİLER ÇALIŞABİLECEK Mİ?

 

Kahramanmaraş tekstil şehri ve en çok açıkta bu alanda olduğunu söyleyen Yüce, “ Bir çoğu düşük kapasiteyle çalışmak zorunda kalıyor. Yani insanlar fabrika yerine vardiyasız işlerde çalışmak istiyorlar. Zaten Suriyelilerin çalışma izinleri olmadıkları için onları çalıştırmak çok riskli. Çünkü bir iş kazası gerçekleşse işveren çok ciddi yaptırımlarla karşı karşıya gelebilir. Geçen hafta Ankara’da gerçekleştirilen toplantıda bu meselede konuşuldu. Sanırım ileriki günlerde Suriyelilerin çalışma izinleri konusunda bir takım esneklikler geliştirilecek. Çünkü iş dünyasından bu şekilde bir talep var. Özellikle de Kahramanmaraş Gaziantep gibi tekstil şehirleri için böyle bir çalışma yapılacaktır. O insanları biz buralarda ağırlıyorsak iş güçlerinden de faydalanmak gerektiğini düşünüyorum. Aslında bakanlıktan buna bir kota getirilecektir. Türk iş gücünü altüst edilmesine de müsaade edilmeyecektir diye düşünüyorum” dedi.

HABER: MANŞET GAZETESİ – MÜCAHİT DALKARA