Bir avuç kömür için, bir ömür verenlere…

Salı günü akşama doğru acı haber tüm Türkiye’yi sardığında, ocaklar sönmüş, yürekler dağlanmıştı. İsyan edenler,  haykıranlar, ağlayanlar,  yakınlarının ölü veya diri olduğundan endişe edenler, cenazeler, gelip gidenler…

Hepsi birbirine karışmış iken, dünkü ulusal gazeteler kara haberi duyuruyordu Türkiye sathına.

Özel bir şirkete ait Soma’daki maden ocağı, tüm ülkede bayrakları yarıya indirdi, tüm spor ve sosyal etkinlikleri iptal ettirirken, dün de Büyükşehir belediye meclisi toplantısına gittik.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Erkoç toplantıya gelmemiş, başkanvekiliCemal Özdemir ile ilçelerden belediye başkanları, belediye meclis üyeleri katılırken, herkeste bir soğukluk, bir durgunluk, bir üzüntü hâkimdi.

 

Yüzler gülmüyordu. Nasıl gülsün ki, 238 kişi hayatını kaybetmiş, ocaklarda ölenler nedeniyle yüzlerce ocaklar da sönmüştü.

Yerin altında daha kaç işçi vardı, kimlerin kimlikleri tespit edilebildi, kimler hangi hastanelere tedavi amaçlı gönderildi, karmaşa sürerken, televizyondan izliyoruz, sportif etkinlikler de cumartesiye ertelenmişti.

Biliyorsunuz, 2. lige yükselme maçlarında,  play-off maçlarında bugün Samsun’da Karagümrük ile karşılaşacak olan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyespor maçı da Cuma günü saat 20.00’ye ertelenenler arasındaydı.

Ki, isabetli bir gelişmeydi. Olması gereken karardı.

 

Doğrusunu isterseniz, insanın eli haber yapmaya, yazı yazmaya gitmiyor. Ne yediğinizin farkındasınız, ne içtiğiniz sudan zevk alıyorsunuz, ne attığınız adımdan…

Türkiye’nin acısı büyük.

Ankara’ya gidecektim, Perşembe günü mecliste olacaktım, meclis de tatil edilince, gitmekten vazgeçtik haliyle…

Başka güne erteledik.

İnsanın haberleri dinlemeye tahammülü yok. Manzara müthiş, manzara korkunç. Her dakika hayatını kaybedenlerin sayısı artıyor ve yerin altında kalanları da düşündükçe bu endişe, bu korku giderek büyüyor.

Hayatını kaybedenlerin sayısı yazıyı yazdığımız dakikada (17.11) 238 idi. Ocağın altında 120 işçinin daha olduğunu söyledi sayın Başbakan.

Allah esirgesin!

 

Sözün bittiği yerdeyiz aslında. Kimsenin ağzını bıçak açmıyor.

Söylenecek söz çok, elimiz klavyeye gitmiyor. Acıları anlatmak, tarif etmek kadar zor bir şey yokmuş. Allah başka acı vermesin.

Ölenlere rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum.

Türk milletinin başı sağ olsun!