Kahramanmaraş-Onikişubat Şehit İdari Ataşe Galip Özmen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından, 2013 Eylül ayından itibaren yürütülen Avrupa Birliği Leonardo Da Vinci ortaklık projesi’ finali nedeniyle Kahramanmaraş’ta bulunan Romanya, İtalya ve Çek Cumhuriyetinden gelen proje ortakları gönül rahatlığı ile ilimizden ayrıldılar.

Yapılan şehir turunda, Abdulhamithan Camii, Teras, Mahmut Arif Paşa Etnografik Kültür Evi, Maraş Kalesi ve tarihi Kapalıçarşı gezdirildi. Özellikle şehrimizin en büyük, ülkemizin 3. Büyük camii olan Abdulhamithan cami, yabancı misafirlerimizin büyük ilgisini çekti. Camiye girmek için saygıyla örtünen bayan misafirler, ibadet mekânının atmosferine hayran kaldılar. Camii imamı Ömer Faruk Şirikçi, misafirlerimizi buyur ederek, merak ettikleri soruları cevaplandırdı ve Müslüman bir din adamı olarak misafirlerimizin hayranlığını kazandı.

Ömer Faruk Şirikçi Hoca misafirlere tercümanlık yapan İngilizce öğretmeni Nurcihan Gök Eren vasıtasıyla şu konuşmayı yaptı:

“Genelde böyle büyük camiiler büyük şehirlerde görünür ama görüldüğü gibi artık Anadolu’nun şehirlerinde de böyle büyük mabetler yapılmaya başlandı. Aslında Müslümanlar gittikleri her bölgeye mabetler inşa etmişler ve kendi evlerinden daha önem vermişler. Bizim memleketimizde insanlarımız gecekondu bölgelerinde bile kendi evlerini yapmadan önce mescitlerini inşa ederler. Böyle büyük mescitlere önem vermemizin sebebi dinimizin mabede olan ehemmiyetini ortaya çıkarmaktır. Biz Anadolu’da küçük bir şehiriz ama büyük bir camii inşa etmeye muvaffak olduk bu şehir halkı olarak.21 yıl uğraştık 21 milyon Türk Lirası harcadık. Tamamını halkımızın yardımlarıyla yaptık. Devletten bir yardım almadan. Camimizin iç alanı 10 bin kişiliktir. Önemli dini günlerde bahçe ve dış mekânlarla birlikte bu kapasite 20 bine ulaşıyor.

Fransızlar yurdumuzu işgal etmişlerdi yüz yıl önce ve şehri buradan topa tutmuşlardı, biz onları buradan kovmak için 14 gün mücadele ettik. Çok şehitler verdik, dolayısıyla böyle bir yere bir mabet inşa ettik. Biz burada 5 vakit hayatın bunalmışlığından huzur buluruz ve tekrar hayata döneriz. 24 saat açığız, kim bunalmışsa, hangi saate gelse o imkânı bulur. Camimizin içerisinde gördüğünüz çalışmaların her biri titizlikle yapılmış bir sanat işidir.  İnşaat sırasında da bu şehrin sanatkârlarını ön plana çıkarmaya çalıştık. Mesela o gördüğünüz o kürsü ahşaptan ve Maraşlı sanatkârların işi. Kapılar, balkon korkulukları vb. ne varsa Maraşlı ustaların işi. Taş işi iç ve dış mekân hepsi de Maraşlı ustalarımız yaptı” dedi.

“kapımız herkese açık” diyen Şirikçi büyük katılım beklenen miraç kandili programına misafirleri de davet etti.

İslamiyet hakkında tüm dünyada yaygın olan negatif önyargıların asılsız olduğunu gören AB’li misafirler rahatlayarak, korkarak geldikleri mekândan gönül ferahlığıyla ayrıldılar.