Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürlüğü ek hizmet binasında öğretmenlik mesleğine ilk defa adım atan öğretmenler için güzel bir çalışmaya imza attı. Kahramanmaraş’a hoş geldiniz diyerek Kahramanmaraş tanıtıldı..

YENİ ÖĞRETMENLERE ŞEHRİMİZ ANLATILDI

Aday öğretmenlere iki gün süreyle eğitim programları yapıldı. İlk gün uzaktan eğitim yapıldı, ikinci gün ise yüz yüze sunumla gerçekleştirilen toplantıda, çiçeği burnundaki öğretmenlere Kahramanmaraş ekonomik, sosyal ve coğrafi yapısı tanıtıldı, turistlik değerler hakkında bilgiler verildi.

Kent Konseyi Eğitim Komisyonu Başkanı Cabbar Uzun ve Ali Orhan Pehlivan’ın sunumları yapıldı. Çevreye Uyum Eğitimi Programının konuşmacısı Uzun oldu, Eski Eğitim Araçları salonunda yapılan toplantıda Cabbar Uzun önce ilimizin tarihi dokusu hakkında bilgiler verdi. Uzun şunları söyledi; “Maraş, Anadolu’yu Ortadoğu’ya bağlayan çok önemli bir konumda kurulmuştur. Burası Anadolu’nun giriş ve çıkış kapısı özelliğindedir. Stratejik önemi komutanların burayı sürekli elde tutmak istemelerine yol açmıştır. Buraya yerleşen milletlerden özellikle Türkler, sürekli el değiştirme nedeniyle talan olan topraklarına aldırmadan, kendilerini burada yaşamanın zorluğuna alıştırmışlardır. Bu milletler Anadolu’nun bir sınır şehri olan Maraş’ta her türlü olumsuzluğa rağmen kalmayı istemişlerdir. Ilıman iklimi ve topraklarının verimliliği şehirde her türlü bitkinin yetişmesine imkân tanımıştır. Bunun yanında coğrafî olarak insan yerleşmelerine uygunluğu ve uluslar arası yollar üzerinde bulunması şehirleşmeyi kolaylaştırmıştır. Eskiden Maraş, işlek çarşısı ve canlı bedestenleriyle bir ticaret merkezi idi. Maraş’tan Çukurova’ya, Suriye’ye, Irak’a, Kuzey ve Orta Anadolu’ya kervanlar çıkardı. Toroslardan Suriye ve Irak’a geçen orduların ihtiyaçları buradan karşılanırdı. Anadolu’nun her tarafından gelen kervanlar, Maraş Bedesteni’nde yüklerini tuttuktan sonra bunları dört bir tarafa dağıtırlardı. Cumhuriyet’in ilk dönemlerinde Maraş’ta dokumacılık, dericilik, saraççılık, kuyumculuk, demircilik, mobilyacılık, tornacılık ve çeltikçilik alanlarında faaliyetler olduğu görülmektedir. Fakat 1930’a kadar geçen süre içerisinde Maraş ekonomisi, I. Dünya Savaşı ve Milli Mücadele dönemlerindeki insan ve maddî kayıplar yüzünden gerilemiştir.

BELLİ BAŞLI TARİHİ MEKÂNLARI

Uzun, ilimizin belli başlı tarihi mekânları hakkında bilgi verirken, Eshab-ı Kehf Mağarası(yedi uyurlar), Maraş Kaleleri,  Tarihi Camiler, Medreseler, Hanlar, Hamamlar, Türbeler, Maraş Müzesi ve Maraş Evleri ile mozaikler ve Döngel Mağaralarında tarihin en eski tanrıçasının bulunduğunu söyledi.

Ekonomimiz hakkında ise; Cumhuriyet’in ilanından sonra Kahramanmaraş’ta özel sektörün yetersizliği devlet teşvikini gerekli kılmıştı. İldeki yatırımlar daha çok tarıma dayalı ve katma değeri düşük alanlarda olmuştur. Cumhuriyetin ilk yılarında imalat sanayi genellikle birkaç kişinin çalıştığı küçük aile işletmelerden oluşmaktadır. Şu anda 250’nün üzerinde fabrika vardır. Tekstilde ipliğin %  33’nü, kumaşın % 10’unu karşılamaktayız. Bunun yanında çelik eşya, kuyumculuk, bayan ayakkabı imalatında ise yine Türkiye’de ilk sıralarda yer almaktadır. Dondurma ve kırmızıbiber başta olmak üzeri tarıma dayalı imalat sanayi yatırımları da sürmektedir…” dedi.

Programın sonunda ise, resimlerle ilimizin gezilecek, görülecek yerleri hakkında bilgiler aktarıldı. Kurtuluş Savaşında Maraşlıların gösterdiği kahramanlıklar üzerinde duruldu.