Milli mücadele döneminde Kurtuluş Savaşı ateşinin yakıldığı ilk şehir olan ve Ülkemizin bağımsızlık mücadelesinde önemli bir yere sahip olan Maraş, tüm Anadolu’ya yayılan ‘milli mücadele azmi’ vatanın düşmandan temizlenmesi ve bir halkın yeniden doğuşunun da simgesi olmuştur. Maraş’ın milli mücadelede büyük takdir toplayan vatan savunması nedeniyle, 5 Nisan 1925 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın da onayı ile Kahramanmaraş Kırmızı Şeritli İstiklal Madalyası ile ödüllendirilmesinin  94.yılı olması münasebeti ile İl Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından Kurum binasında etkinlik düzenlendi.

Habere Ait Fotoğraf İçin Tıklayın

Program Suzan ve Abdülhakim Bilgili Halk Eğitimi Merkezine ait Folklor ekibinin muhteşem gösterisiyle başladı.

Arif Balduk Ortaokulu öğrencisi Mehmet Baran Gizir  “ Hayati Vasfı Taşyürek “e ait Maraşlım adlı şiirini okundu.

 “Bu güzel vatanı, bu güzel şehri bu madalyayı hal ederek canlarıyla, kanlarıyla bedel ödeyerek bizlere armağan eden tüm şehirlerimizi ve bu dünyada gazi olarak yaşayıp ta ahrete intikal eden gazilerimizi rahmet ve minnetle anarak sözlerime başlamak istiyorum. Ruhları şad olsun, mekanları Cennet olsun.” Diyerek açılış konuşması yapan İl Milli Eğitim Müdürü Cemal Yılmaz , daha sonra şu ifadelere yer verdi:

“Gerçekten biz bugün huzur içerisinde yaşayalım, bu topraklarda en iyi şekilde hizmet edelim diye onlar hayatlarını bedel olarak ödediler, Cennet mekânı, Cennet şehri bizlere bırakarak, Cennete uçup gittiler. Bizlerde onların torunları olarak bu madalyayı kanlarıyla hak eden şehitlerimize bu topraklarda en iyi şekilde eğitim hizmetleri vermeye devam edeceğiz.

Bir şehrin kendine göre birçok özellikleri vardır ama Maraş deyince akla kahramanlık geliyor. Ben annemi, babamı, öğretmenlerimi tanıdığım andan itibaren bize daha caminin imamını tanıtmadan önce bize Sütçü İmamı tanıttılar. Biz, Sütçü İmam’ın kahramanlıklarıyla, yüreğinde ki iman, bileğinde ki kuvvetin en güçsüz olduğu anda bile düşmanı nasıl püskürttüğünü anlatan gerçek hikâyelerle büyüdük. Biz de çocuklarımızı aynı hissiyatla büyütüyoruz.

Bu topraklar bize kendiliğinden kalmadı, Bizlerde Sütçü İmam da olduğu gibi vatanımızı savunmak, topraklarımızı korumak, bizden sonrakilere daha huzurla yaşamaları için bırakmak için yeri geldiğinde canımızı vermekten zerre miktarda tereddüt etmeyeceğiz.

Artık savaş şeklide değişti. Tankla, topla yapılan savaşlar olduğu gibi bundan sonraki savaşla bilgi savaşları şeklinde olmaktadır. Bizden çocuklarımızı bilgili ve bilinçli şekilde yetiştireceğiz. Eline silah verip, sınırı bekleyen askerlerimiz ne kadar kutsal görev yapıyorsa, eline kalem verdiğimiz çocuklarımızda iyi şeyler, doğru şeyler, faydalı şeyler yazması için, aynı titizlik, aynı kararlılık ve ciddiyetle işimizi yapmamız gerekiyor. Bizde eğitimciler olarak bu ciddiyet içinde hareket edeceğiz, inşallah.

Şehitlerimizi hayırla yad etmek, onlara minnet borcumuzu ifade etmek, hem de geçmişimizi unutmayıp nereden geldik, yarını nasıl koruma altına alabiliriz fikiri vermesi adına Halk Eğitimi Müdürlüğümüzün bu çalışmasını önemsiyor ve bu sergiye emek ve katkı sunan herkesi kutluyorum” dedi

Konuşmadan sonra sergi kurdelesinin kesimi yapıldı Suzan ve  Abdülhakim Bilgili Halk Eğitim Merkezi hocası Filiz Arslan yönetiminde   20 öğrencisinin hazırladığı 35 adet “Rölyef” 10 adet “Hamur Kabartma” tablosu “ gezilerek görüldü.

Sergiye  İl Milli Eğitim Müdürü Cemal Yılmaz olmak üzere, İl Milli Eğitim Maarif Müfettişleri Başkanı Vevzi Küçük,, Onikişubat İlçe Milli Eğitim Müdürü Enver GÖKŞEN, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcıları, İl Milli Eğitim ve Onikişubat İlçe Milli Eğitim  Şube Müdürleri, Suzan ve Abdulhakim Bilgili Halk Eğitimi Merkezi yönetici ve personeli, okul müdürleri ve öğretmenler katıldı.