Kahramanmaraş’ın Andırın İlçesinde görevli aday öğretmenlere okul dışı faaliyetleri kapsamında Andırın’ın turistik ve tarihi mekanları gezdirilerek tanıtıldı.

Habere Ait Fotoğraf İçin Tıklayın

Andırın İlçesinde görevli 20 Aday öğretmen okul dışı faaliyetleri kapsamında, aday öğretmenler koordinatörü Mehmet Kürtül’ün gözetiminde Azgıt Kalesi ve asma köprü gezdirildi, aday öğretmenler bu geziden oldukça memnuniyet duydular.

Azgıt Kalesi Andırın İlçe merkezinin 5 km kuzeyde Yeniköy (Azgıt) sınırları içerinde sarp bir kaya kütlesinin üzerine kurulmuştur. Göksun ve Kapadokya ovasını, Kadirli ve Klikya’ya bağlayan stratejik yolun batı kanadında küçük bir garnizon kalesidir. Azgıt

AZGIT KALESİ NEREDE?

Andırın İlçe merkezinin 5 km kuzeyde Yeniköy (Azgıt) sınırları içerinde sarp bir kaya kütlesinin üzerine kurulmuştur. Göksun ve Kapadokya ovasını, Kadirli ve Klikya’ya bağlayan stratejik yolun batı kanadında küçük bir garnizon kalesidir. Azgıt Kalesi aynı zamanda Kalası ve Dibi Kalesi’nden geçen Maraş yolunun (Toprak yol) kesişimindedir. Surlarının güneyi ve batısı ayakta, kuzeyi ve doğusu büyük oranda tahrip olmuştur. Dört sağlam burcu ile üç kapısı mevcuttur. Kalenin güney yönündeki su sarnıçlarının üstündeki ikinci kat duvarları sağlamdır. Sarnıçların su giriş boruları halen sağlam olarak mevcuttur. Kaleye, üç km. uzaktan pişmiş toprak borularla Alagedik ve Kazan pınarı yaylalarından su getirilmiştir. Kalenin giriş kapısı oldukça büyük, atlı araba girecek şekildedir. İç sur alanı 1.600 m² kadardır. Dağın biçimine göre oval bir biçimi vardır. Batı kapısında büyük bir Roma haçı kabartması mevcut, ok ve mızrak atmaya elverişli sekiz adet mazgal deliği vardır. Kale doğu tarafında 150 m batı ve güneyinden 40-50 m bir yüksekliğe sahiptir. Güneyindeki ve doğusundaki dağların geçit verdiği bölgeye “Battal’ın Kısığı” denir. Bu boğazlardan geçen yol, Andırın-Geben hattıdır. Kale bu ulaşım hattı üstündeki en müstahkem mevkidedir. Bu bölgedeki kalelerin ilk fütûhatının Emeviler döneminde Malatya Emiri Seyyid Battal Gazi tarafından yağıldığı söylenir. Kalenin sahip olduğu geçidin adına “Battal’ın Kısığı” denmesinin sebebi de bundandır. Kale Hıristiyan Roma dönemine ait olmakla beraber, Bizans döneminde bakım ve onarım gördüğü duvarlarından anlaşılmaktadır.

ASMA KÖPRÜ

Andırın İlçesinde Belediye tarafından yapımı gerçekleştirilen yerden yüksekliği yaklaşık 100 m. Uzunluğu  360 m. ve genişliği 2.50 m. Olan asma köprü il il ve ilçelerden vatandaşlar akın akın görmeye geliyor, turizm açısından ilçeye tanıtım için büyük katkı sağlıyor. 360 metre uzunluğu, 2,50 m. genişliği, 198 santimetre korkuluk yüksekliği ve 1200 ton taşıma kapasitesi olan üzerine araç geçebilecek bu köprü herkesin ilgisini çekiyor.