Yazları Pınarbaşı’ndaki bahçesinin gölünü çalıştırdığından bu isimle anılırdı. “Kulüpçü Hoca” diye de bilinirdi…

Kahramanmaraş’ın yetiştirdiği son hattatlardan olan Hoca yerini boş bırakmamış, bir gence hat sanatını öğretmiştir.

Yazın, bahçesindeki havuzu çalıştıran Gölcü Hoca, kışında yazdığı hatları satarak geçinirdi.

O zaman Maraş küçük olduğundan, Belediye Çarşısı ve Bezirgan Çarşısı’nın dışında bir yere gitmezdi. Buraların esnafı da dindar fakat biraz tutumlu olduğundan, fiyat sorduklarında Gölcü Hoca “Allah’ın ayetine, peygamberin hadisine değer mi biçilir? Ne verirseniz…” dediğinde ya beş lira ya üç lira verirler ki, kendinin tabirince karton parası bile değil…

Bir gün bir dostuna bundan dert yanıp “Çini mürekkebine mi yanayım? Eskittiğim ayakkabıma mı?” deyince arkadaşı, “Sen de başka yerlere git” dediğinde Hoca, “Başka nere var ki?” der. Arkadaşı da “Halin ardı yok mu? Oraya gitsene.”der.

Hoca, “Orada kahveden başka ne var ki?” deyince arkadaşı “Kahvedekiler gavur mu?” der. “Doğru ya…” diyen Gölcü Hoca, hemen halin ardına gider ve bir kahvehaneye girer. Karşılıklı zar atılan bir masaya yaklaşır. Üstünde epey bir kâğıt para birikmiş olan masanın etrafındakilere “Hat var- hat var” diye seslenir.

Masada, zarı sallayan genç “Hat ne?” diye sorunca, Hoca “Ayetleri, hadisleri süslü olarak yazarız. Ona hat denir.” cevabını verir. Ne işe yaradığını sorduğunda, “Camlatır dükkâna, eve asılırsa, hayır- bereket getirir yavrum.” der.

Zarı tutan genç fiyatını sorduğumda “Ayete, hadise değer mi biçilir? Ne verirsen çocuğum” dediğinde “Zar bana gelirse şu ortadaki para yeter mi?” der.

Hoca bakar ki, ortadaki parayı bir yılda kazanamaz. “Yeter de, artar bile.” deyince, tam zarı atınca düşeş gelmez mi? Hemen ortadaki paraları avuçlar ve Hoca’nın kucağına döker. Dönüşte aynı arkadaşıyla karşılaşan Hoca, “Dostum hesabı karıştırdım.” Der. Arkadaşı, “Sende hesabı karışacak kadar servet ne gezer?” dediğinde ise Hoca “Manevi hesabı karıştırdım.” der ve ekler; “Hani cennetin kapısını cömertler açacak diye bir hadis var ya bu hesaba göre kahve cemaati cennete giriyor, cami cemaati dışarı da kalıyor.”

Kim de ne var-ne yok, Allah bilir.