Sevgili dostlar yazın başladığı bu günlerde alternatif turizm adına size güzel bir yeri tanıtmak ve tavsiye etmek istiyorum. Bilindiği gibi ülkemizde Doğu Karadeniz yaylaları çok meşhurdur. Ancak bilinenin aksine ülkemizde yayla turizmi en çok Akdeniz bölgesinde gelişmiştir. Sıcak ve nemli iklimin etkisi ile yayla Akdeniz insanı için daha önemlidir. Her ne kadar Torosların yükseklerinde bulunan yaylalar bitki örtüsü bakımından zayıf olsa da bu bölgede topoğrafya ve bitki örtüsü açısından Karadeniz yaylalarını aratmayacak bir yer vardır. Orası da adeta cennetten bir köşe olan Başkonuş’tur.

 Akdeniz bölgesinin saklı cenneti Başkonuş’a Kahramanmaraş-Kayseri karayolunun 30. kilometresinde bulunan Andırın yol ayrımından itibaren batıya doğru asfalt yol takip edilerek 25 km sonra ulaşılır. İl merkezine 55 km mesafe olmakla birlikte, buraya Andırın ilçesinden direkt ve Göksun’dan Geben yayla yolu üzerinden de ulaşım mümkündür. Ayrıca Andırın, Başkonuş milli parkının Kadirli, Osmaniye vasıtasıyla Çukurova’ya açılan kapısıdır.

Rakımı l700 m civarı olan Başkonuş çevresi gür ve yetişmiş çam, göknar ve sedir ormanları ile kaplıdır. Kuzeyinde ormanlık alan bulunan Başkonuş mesire yerinin alanı 16 hektardır. Batıda Kahramanmaraş-Andırın karayolu, güneyde 1780 m yükseltide Başkonuş Dağı zirvesi ve doğuda Başkonuş sırtları ile çevrilidir.

Başkonuş orman içi dinlenme tesisleri resmi olarak orman bölge müdürlüğü tarafından işletilmekte olup, içerisinde giriş kontrol binası, bir bölümü doğa eğitim merkezi olarak kullanılan idari bina, 60 yatak kapasitesine sahip bungalovlar, kamp ve karavan alanları, kır kahvesi, fırın, bay ve bayan lavabolar bulunmaktadır. Bu alan; yürüyüşlere, sırt çantalı gezilere, dağ bisikletçiliğine, atlı gezilere, ATV safariye, botanik gezilerine uygundur. Ayrıca ekoloji temelli doğa eğitimleri, bakir orman gezileri, foto safarileri, kırsal miras inceleme gezileri, doğa eğitimi programları, enteresan peyzaj gezileri (jeoturizm), yayla gezileri, bilimsel turizm, aile yerli turist gezileri gibi faaliyetlere de yapılabilmektedir.

Doğal hayvan varlığı ile de dikkat çeken Başkonuş devlet üretme çiftliğinde yetişen ve sayıları 36’ya ulaşan geyikler 1999’dan itibaren doğaya bırakılmıştır. Günümüzde sayılarının yaklaşık 200 civarında olduğu tahmin edilmektedir. Yani burada kamp ya da tatil yaparken bir sürprizle de karşılaşabilirsiniz. Köknar ve Sedir ağaçlarının nemli ve bol oksijenli havasını teneffüs ederek şömine başında kış günleri geçirmek de mümkündür.

Doğa turizmi açısından Kahramanmaraş’ın önemli noktalarından biri olan Başkonuş’ta son yıllarda alt yapı bakımından iyileştirmeler yapılmış ve yeni tesisler kurulmuştur. Yapılacak tanıtımlar ve kurulacak yeni tesislerle kabuğunu kıracak olan Başkonuş’ta ekolojik taşıma kapasitesi dikkate alınmadan yapılaşmaya gidilmemesi gerekir. Zira bunun çevreye olumsuz etkileri olacağı gibi böylesine önemli bir potansiyeli de kendi elimizle mahvetmiş oluruz.

Dr. Nurullah KILINÇ