Türkoğlu’nda Soya Ekiminin Eğitim Çalışmaları Tamamlandı

Türkoğlu’nda Soya Ekiminin  Eğitim Çalışmaları Tamamlandı
Türkoğlu’nda 2012 yılında soya ekiliş alanı 1.250 dekar olup, bu yılki ekiliş alanının 5.000 dekara çıkarması hedeflenmektedir.İlçemizdeki Soya ekim alanının bu hedefe ulaşması için, Akdeniz Doğu Geçit Kuşağı Araştırma...

Türkoğlu’nda 2012 yılında soya ekiliş alanı 1.250 dekar olup, bu yılki ekiliş alanının 5.000 dekara çıkarması hedeflenmektedir.

İlçemizdeki Soya ekim alanının bu hedefe ulaşması için, Akdeniz Doğu Geçit Kuşağı Araştırma İstasyonu Müdürlüğünden konu uzmanı Nedim ACAR ile İlçe Müdürlüğümüzde görevli Ziraat Mühendisi Serkan ÖZAVŞAR Pınar höyük, Özbek, Yeniköy, Kıllı, Beyoğlu Beldelerinde çiftçi toplantıları düzenlemişlerdir. Yapılan çiftçi toplantılarına çiftçilerimizin yoğun ilgi gösterdiği gözlenmiştir.

İlçe Müdürü Hayri UYDURAN, özellikle soyanın iyi bir münavebe bitkisi olduğunu, mısır bitkisi gibi fazla üretim masrafının olmadığını, özellikle % 36-40 dolaylarında protein bulunduğunu, %18-24 oranında yağ olduğunu, soya bitkisi baklagil familyası içerisinde yer aldığından toprağa, dekara 5-6 kg saf azot bağlaması ile toprakların daha uzun yıllar tarımda etkin biçimde kullanılması için soyanın önemli bir ekim nöbeti bitkisi olduğunu belirtti.

Ayrıca; Bakanlığımızca dekara 20 TL sertifikalı tohum desteği ve üretilen ürünün kilogramına 50 kuruş prim desteği verilmesi soya yetiştiriciliğini cazip hale getiren önemli bir nedendir.

soya SOYA TARIMI (3) SOYA TARIMI (5) SOYA TARIMI (7) SOYA TARIMI (8)