Kamu birimlerinin kritik altyapıları Emniyet bünyesinde kurulan Siber Suçlarla Mücadele Dairesi’nde görev alacak polislere emanet edilecek. Siber casusların peşine düşecek polisler göreve başlamadan gizlilik yemini edecek. Sırlar polislerle birlikte mezara gidecek

Teknoloji tabanlı suçlara karşı mücadele için Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde kurulan Siber Suçlarla Mücadele, İçişleri Bakanı Muammer Güler’in onayından sonra yürürlüğe girecek yönetmelikte siber polisine devletin güvenliği konusunda çok önemli misyon verildi. Siber polisler, görev alanına giren suçların önlenmesi için haber alma faaliyetlerinde bulunacak. Soruşturmalarda ‘muhbir’ ve ‘gizli soruşturmacı’ kullanılacak.Gizli soruşturmacı polisler suç örgütünün içine sızarak delil toplayacak.

SIRLAR MEZARA KADAR

Siber Suçlarla Mücadele birimlerinde görev yapan her rütbedeki personele ‘gizlilik formu’ imzalatılacak.Birimlerden ilişiği kesilen polisler vakıf olduğu her türlü bilgi ve belgenin içeriğini mezara kadar saklayacak.Gizlilik hükümlerini ihlal eden polisler TCK’nın 336.maddesi kapsamında 3-5 yıl hapis cezası istemiyle yargılanacak.

HER ALANDA DİNLEME

Siber suç polisi, suçların önlenmesi, soruşturulması ve delillerin ortaya çıkarılması gibi özel ihtisas bilgisi gerektiren konularda gerçek ya da tüzel kişilerden hizmet satın alabilecek.Her türlü iletişimi dinleme yetkisi olan siber polis, şüpheli veya sanığın kamuya açık yerlerdeki faaliyetleri ile işyerini teknik araçlarla izleyecek.

Data, ses ve görüntü kaydı alabilecek. Siber polis, devletin güvenliği ve yüksek menfaatleri ile devlet itibarının gereklerinin yanı sıra siyasi, sosyal ve kültürel amaçlar ile olağanüstü hizmetlerde örtülü ödenek kullanabilecek. Siber polis önemli soruşturmalarda başka bir konumdaki bir bilişim sistemine uzaktan erişim sağlayabilecek.

ASKERİ CASUSLUĞA SİBER ÖNLEM

Siber Suçlarla Mücadele Dairesi’nin Kuruluş, Görev ve Çalışma Yönetmeliği’nde siber polislerin mücadele alanları şöyle sıralandı:

Temel hak ve hürriyetleri ihlal edecek, kamu düzeni, güvenliği ve demokratik düzeni bozacak nitelikteki siber suçlarla Bilişim sistemlerini kullanarak; devletin güvenliğine karşı işlenen suçlarla  Telekomünikasyon başta olmak üzere tüm kritik altyapılara ait bilişim ve endüstriyel kontrol sistemlerini hedef alan siber suçlarla,  Uzaktan erişim sağlanarak kontrol edilebilen, uydu ve benzeri sistemlere yönelik suçlarla  Bilişim sistemlerini kullanarak; haberleşmenin engellenmesi ve özel hayatın gizliliğine karşı işlenen suçlarla  Devletin güvenliği veya iç ya da dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibariyle gizli kalması gereken bilgileri temin etme ve açıklama eylemleriyle,

TC vatandaşlarının veya Türkiye’de temin etmek kaydıyla yabancıların, yabancı bir devletin güvenliği veya iç ya da dış siyasal yararları bakımından niteliği itibariyle gizli kalması gereken bilgileri, diğer bir yabancı devlet lehine siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etme eylemleriyle Görevi dolayısıyla öğrendiği ve devletin güvenliğinin gizli kalmasını gerektirdiği fenni keşif veya yeni buluşlara yönelik eylemler  Gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etme ya da açıklama eylemleriyle, [1]Kritik altyapılarda hizmet ve servis üretmek için kullanılan bilişim ve endüstriyel kontrol sistemlerini hedef alan siber suçlarla mücadele etmek

MUHBİRE İKRAMİYE SORUŞTURMACIYA TALTİF

Merkezi’ ve ‘Adli Bilişim Bölge Merkezi’ olarak yapılandırılacak. Deşifre olan muhbir, gizli soruşturmacı ve tanıklar Tanık Koruma Kanunu kapsamında korunacak. Suç örgütlerini çökerten bilgi veren muhbirlere ikramiye, soruşturmacılara ise maaş taltifi verilecek.

POLİSE İKK EĞİTİMİ

Merkez ve il birimlerinde görevli siber polisler İstihbarata Karşı Koyma (İKK) eğitiminden geçirilecek. İhtiyaç ya da talep halinde kritik altyapıların siber bölümlerindeki personele de siber istihbarata karşı koyma eğitimi verilecek.

 

 

(Kaynak):bugun.com.tr

Kaynak : TRTHaber