Maraşta Haber
Maraşta Haber

Erdoğan-Obama zirvesinden tarihi mesajlar

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Brack Obama arasında Beyaz Saray’da yapılan görüşmeden tarihi mesajlar çıktı. Yağmur altında yapılan basın toplantısına Suriye konusundaki “ortak görüş” damgasını vurdu.  İki lider de Esed rejiminin yönetimden uzaklaştırılması konusunda tam mutabık olduklarını ifade etti. Obama, “Esed’in gitmesi konusunda kararlıyız.” derken Başbakan Erdoğan da ” Suriye’de kanlı sürecin sonlandırılması […]

Erdoğan-Obama zirvesinden tarihi mesajlar

17 Mayıs 2013 - 23:01A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Brack Obama arasında Beyaz Saray’da yapılan görüşmeden tarihi mesajlar çıktı. Yağmur altında yapılan basın toplantısına Suriye konusundaki “ortak görüş” damgasını vurdu.  İki lider de Esed rejiminin yönetimden uzaklaştırılması konusunda tam mutabık olduklarını ifade etti.

Obama, “Esed’in gitmesi konusunda kararlıyız.” derken Başbakan Erdoğan da ” Suriye’de kanlı sürecin sonlandırılması gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

KRİTİK GÖRÜŞME 2,5 SAAT SÜRDÜ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD başkanı Barack Obama görüşmesi yaklaşık 2 buçuk saat sürdü. Görüşme sonrası iki lider kameraların karşısına geçti. Sözü önce ABD Başkanı Barack Obama aldı.

ABD Başkanı, Afganistan’daki durum, İran’ın nükleer programı, Türk-İsrail ilişkileri ve Ortadoğu barışı konularını görüştüklerini söyledi. Görüşmede ticari ilişkilerin de ele alındığını ifade eden Obama, “Yatırım ve ticari ilişkileri geliştirme konusunda kararlıyız” diye konuştu.

Teröre karşı da her zaman Türkiye’nin yanında olduklarını belirten Obama, Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki bombalı saldırılar için baş sağlığı dileğinde bulundu.

ANA GÜNDEM SURİYE

Görüşmenin ana gündem maddesi ise Suriye’ydi. Barack Obama, Amerika’nın Suriye konusunda bundan sonra nasıl bir tutum alacağına dair net mesajlar verdi.

OBAMA: “ESED’SİZ ÇÖZÜM İSTİYORUZ”

Obama,  “Esed rejimi üzerindeki baskıya ve muhalefetle çalışmaya devam edeceğiz. Bu noktada uluslararası bağlamda demokratik sürecin gerçekleşmesi için geçiş sürecinin Esed olmaksızın gerçekleşmesi için çaba ortaya koymaya devam edeceğiz. Esed’in gitmesi konusunda kararlıyız. Esed’in ortaya koymuş olduğu, çözüme olanak vermeyen şiddet bitmeli. Esed’in 2 yıl önce gitmiş olması daha doğru olurdu bu noktada… Bu çerçevede Türkiye ile yakın çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Başkan Obama, Türkiye’nin önümüzdeki günlerdeki Cenevre görüşmelerinde Suriye’de tarafların bir araya getirilmesinde önemli rol oynayacağını da vurguladı.

BAŞBAKAN ERDOĞAN: “TERÖR KONUSUNDA ORTAK MÜCADELEYİ SÜRDÜRECEĞİZ”

Obama’nın ardından Başbakan Erdoğan sözü aldı. Boston’daki saldırılar için Amerikan halkına baş sağlığı dileyen Başbakan Erdoğan, terörle ortak mücadeleyi sürdürme konusunda kararlı olduklarını ifade etti.

Başbakan, ikili ticari ilişkilerin daha ileri düzeye taşınması konusunda da iki lider olarak ortak kararlılığa sahip olduklarını kaydetti.

“SURİYE KONUSUNDA ABD İLE TAM MUTABAKAT  İÇİNDEYİZ” 

Başbakan, Suriye konusunda ise ABD ile tam mutabık olunduğunu söyledi.

Başbakan Erdoğan, “Suriye bir numaralı gündemimizdi. Bundan sonra yapılacak konuları görüştük. Görüşlerimizin uyuştuğunu gördük. Suriye’de kanlı sürecin sonlandırılması halkın meşru taleplerini karşılayan yeni bir yönetimin inşası konusunda ABD ile tam bir mutabakat içerisindeyiz. Bu noktada muhalefetin desteklenmesi ve Esed’in gitmesi Suriye’nin terör örgütlerinin faaliyet sahası olmasının engellenmesi ve kimyasal silahların kullanılmasının engellenmesi, bütün azınlıkların güvenliklerinin temin edilmesi öncelikli olarak önem arz etmektedir. Konuyu akşam saatlerinde daha detaylı ele alacağız” dedi.

Suriyelilere yapılan insani yardımın 1,5 milyar dolara ulaştığını da ifade eden Erdoğan, “açık kapı politikasıyla” yardımları devam ettireceklerini bildirdi.

“GAZZE’YE HAZİRAN’DA GİDECEĞİM”

Başbakan Erdoğan, Gazze’ye yapacağı kritik ziyaretle ilgili de bilgi verdi. Başbakan, “Haziran ayında Gazze ve Batı Şeria’ya ziyaret planlıyorum. Ziyaretimin Filistin-İsrail barışına katkı sağlayacağına inanıyorum” dedi.

TÜRKİYE-ABD İLİŞKİLERİNDE TARİHİ BİR GÜN”

Başbakan Erdoğan sözlerini “Türiye-ABD ilişkileri açısından tarihi bir gün yaşıyoruz” diyerek bitirdi.

Suriye’deki kimyasal silahlar konusu da görüşmede önemli bir gündem maddesi oldu.

OBAMA: “SURİYE İÇİN HEM DİPLOMATİK HEM ASKERİ SEÇENEKLER MASADA”

Basın toplantısının soru-cevap kısmında Obama, “Suriye konusunda gerek diplomatik gerek askeri seçenekleri saklı tutuyoruz” dedi.

ABD Başkanı Obama, kimyasal silahlar konusundaki soruya ise “Suriye’de kimyasal silah kullanıldığı yönünde deliller gördüm ama tam olarak ne olduğunu anlayacağımız çok özel bilgilere ihtiyaç var” karşılığını verdi.

“BAŞKA SİLAHLARLA DA BİNLERCE KİŞİ VAHŞİCE KATLEDİLDİ”

Obama, şöyle konuştu:

“Başka silahlarla binlerce insan öldürüldü, hayatını kaybetti, vahşice katledildi. Bu bile kendi başına uluslararası bir cevabın verilmesi gerektiği ortaya koymakta. Elbetteki yapılması söz konusu olanlar var. İlave adımlar siyasi ve askeri anlamda ortaya konmalı. Bu süreç elbetteki müttefiklerimizin ve bölge ülkelerinde güvenliğini tehdit etmekte, hepimizin güvenliğini tehdit etmekte. Suriye’de kimyasal silah kullanıldığı yönünde deliller gördüm ama tam olarak ne olduğunu anlayacağımız çok özel bilgilere ihtiyaç var.” 

BAŞBAKAN ERDOĞAN: “BU KONUDA BİLGİLER PAYLAŞILIYOR”

Başbakan Erdoğan ise bu konuda, “Gerek Kimyasal silahlar konusu, gerekse atılan atılan füzeler konusu bütün bunlarla ilgili belge bilgi ilgili birimleriniz bunları birbirleri ile paylaşıyorlar. İlgili birimlere de başta BM güvenlik konseyi olmak üzere bunların vakti saati geldiğinde aktarmak sureti ile kamuoyunun bilgilendirilmesini sağlamış olacağız” dedi.

OBAMA: “ESED NE KADAR KISA SÜREDE GİDERSE O KADAR İYİ OLUR”

ABD Başkanı Obama, Esed’in gitmesinin ne kadar kısa sürede olursa o kadar iyi olacağını belirterek, şöyle devam etti:

“Asıl soru bunun ne şekilde olacağı. Zaten bunları konuştuk. Suriye’deki şiddet ve sıra dışı durum için sihirli bir formül yok. Olsaydı, Sayın Başbakan (Erdoğan) ve ben bununla ilgili harekete geçerdik ve çoktan bitirmiş olurduk. Bunun yerine yaptığımız şey uluslararası baskıyı artırmak, muhalefeti güçlendirmek. Cenevre’deki görüşmelerin, Rusya’nın ve Suriye’de her kesimi içerecek siyasi geçişin temsilcilerinin de katılımıyla, sonuç verebileceğini düşünüyorum. Ancak bu sırada, muhalefete yardım ve insani durumla ilgilenmeye devam edeceğiz. Türkiye ile de yakın istişare içinde olmayı sürdüreceğiz çünkü Türkiye’nin de bu durumdan derinden etkilendiğini biliyoruz.” 

“ÇÖZÜMDE RUSYA VE ÇİN’İN DE OLMASI ÖNEMLİ”

Suriye konusunda uluslararası toplumum tavrı da görüşmede ele alındı.

Başbakan,  “Rusya’nın bu işin içinde olması Çin’in bu işin içinde olması çok çok önemli. Bunu BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri açısından önemsiyoruz. Onların bu sürece katılımı bu işi çok daha hızlandıracaktır” yorumunda bulundu.

Suriye’yi diktatörlükten kurtarmak istediklerini vurgulayan Başbakan Erdoğan, bunun demokrasiye inanmış tüm ülkelerin ortak sorunu olduğunu, bunu başarmak için gayretlerini sürdüreceklerini söyledi.

Başbakan Erdoğan, “Bu seyahatten sonra ben de Dışişleri Bakanımda dolaşmak sureti ile ziyaret etmek sureti ile bu süreci nasıl hızlandıracağız ,daha az insan nasıl ölsün ve bir demokratik rejim Suriye’ye nasıl gelsin. Bizim derdimiz otokratik bir rejimden bir diktatörlükten Suriye’yi kurtarmaktır” şeklinde konuştu. 

Kaynak : TRTHaber

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
23 Nisan 2017 Pazar  – Dolar, Euro, Altın Fiyatları, Altın Fiyatı 23 Nisan 2017 Pazar – Dolar, Euro...

Bugün 23 Nisan 2017 Pazar günü, Serbest piyasa ve bankalardaki en güncel döviz verileri, serbest piyasadaki altın fiyatları, borsa hiss...

14 Mart 2016 Pazartesi Döviz Kurları – Dolar, Euro, Altın Fiyatları, Altın Fiyatı 14 Mart 2016 Pazartesi Döviz Kurları ...

Bugün 14 Mart 2016 Pazartesi günü, Serbest piyasa ve bankalardaki en güncel döviz verileri, serbest piyasadaki altın fiyatları, borsa h...

Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü Taban Puanları – 2015 Tercih Kılavuzu osym.gov.tr Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü Taban ...

Maraşta Haber ekibi olarak siz değerli öğrenci arkadaşlarımız için Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından osym.gov.tr&#...

Bahçe Tarımı Bölümü Taban Puanları – 2015 Tercih Kılavuzu osym.gov.tr Bahçe Tarımı Bölümü Taban Puanları ̵...

Maraşta Haber ekibi olarak siz değerli öğrenci arkadaşlarımız için Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından osym.gov.tr&#...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
Kahramanmaraş’ta “Oyun Yoluyla Öğrenme Eğitimleri” gerçekleştirildı. Kahramanmaraş’ta &#...

Erken Çocukluk Eğitiminde Kalite ve Erişimin Arttırılması Pr...

Bu Konseri Sakın Kaçırmayın ! Bu Konseri Sakın Kaçırmay...

Kısa adı DUK olan  Dulkadiroğlu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ...

Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek yarışması sonuçlandı Sağlıklı Nesil Sağlıklı G...

“SAĞLIKLI NESİL SAĞLIKLI GELECEK” BAĞIMLILIKLA MÜCADELE KONU...

PAHALILIK ÇÖKÜŞÜN HABERCİSİ PAHALILIK ÇÖKÜŞÜN HABERCİ...

Piyasaya iyi bakın. Bu pahalılık önünde hiçbir iktidar duram...

Saçalızade İlkokulu Romanya’nın Timişoara şehrinde Saçalızade İlkokulu Roman...

Kahramanmaraş / Onikişubat Saçalızade İlkokulu İI Milli Egit...

Gastroşef yöresel yemek yapma yarışması sonuçlandı Gastroşef yöresel yemek y...

Milli Eğitim Bakanlığı Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışma...

Yaşar Gölcü İlkokulu Erasmus Projesi Kapsamında Romanyada Yaşar Gölcü İlkokulu Eras...

RAMANMARAŞ / DULKADİROĞLU – Yaşar Gölcü İlkokulu  İI M...

323. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 323. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 İşveli göz kırpar , yamaçta meşe Ebruli renk tablo, baktığ...

DEVA Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Karatutlu Basın Toplantısı Düzenledi. DEVA Partisi Kahramanmara...

Karatutlu: “Herhangi bir söz hakkı doğarsa, bırakın Cu...

322. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 322. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Dağlara kar yağar, yükselir sesi, Tozar Elif Elif, der Kar...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ