Bu kumaş yazın serinletecek, kışın ısıtacak

Bu kumaş yazın serinletecek, kışın ısıtacak
Ege Üniversitesi (EÜ) Tekstil Mühendisliği Bölümü'nde üretilen ısı yalıtımlı kumaş, sıcak havalarda vücudu serinletirken kışın ise ısıtacak.Yeni kumaşla ilgili bilgi veren EÜ Tekstil Mühendisliği Bölümü Tekstil Teknolojisi...

Ege Üniversitesi (EÜ) Tekstil Mühendisliği Bölümü'nde üretilen ısı yalıtımlı kumaş, sıcak havalarda vücudu serinletirken kışın ise ısıtacak.

Yeni kumaşla ilgili bilgi veren EÜ Tekstil Mühendisliği Bölümü Tekstil Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Kadoğlu, bir süredir sürdürdükleri çalışmalar sonucunda "yaz aylarında terletmeyen, kış aylarında ise üşütmeyen" kumaşlar üretmenin mümkün olduğunu söyledi.

Yaz aylarında insanların temel problemlerinden birinin terleme olduğunu, bunun da giysilerde ıslaklık oluşturduğunu ve rahatsızlık hissi verdiğini belirten Prof. Dr. Kadoğlu, bu sorunu ısı yalıtımlı kumaştan üretilmiş giysilerin ortadan kaldıracağını savundu.

"Isı yalıtımlı" kumaşın özelliğinin, lifleri içerisinde küçük hava boşluklarının bulunması olduğunu anlatan Kadoğlu, şu bilgileri verdi:

"Kumaşı ısı yalıtımlı camların yapısına benzetebiliriz. İki cam arasındaki hava boşluğu izolasyonu sağlıyor. Biz de ipliğimizin ve kumaşımızın içerisinde bu tip mikro hava boşlukları oluşturma düşüncesiyle harekete geçtik. Tesisimizde içinde hava kanalları bulunan liflerin yer aldığı iplik yaparak kumaşa dönüştürdük. Yani kumaş içinde, çok küçük boyutta hava boşluğu oluşturmuş olduk. Kumaşa izolasyon niteliğini kazandırmış olduk."

Isıyla vücudun oluşturduğu buharın kumaş tarafından dışarı atıldığını ve terleme yaşanmadığını, bunun da tenin giysiyi sürekli kuru hissetmesini sağladığını dile getiren Kadoğlu, "Bu da önemli bir konfor avantajı sağlıyor. Hava boşlukları, giysiyi kışında kullanmamız durumunda ise vücudumuzu sıcak tutuyor" dedi.

TÜRK SANAYİCİSİYLE PAYLAŞILACAK

Dünyada benzer giysilerin üretildiğini belirten Kadoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bizim için önemli olan Türk sanayicisinin bu tip üretime geçebilmesi, katma değeri daha yüksek ürünleri üretmesi. Bu konuda sanayicimize rehberlik görevi yapıyoruz. Ürünlerimizi minimum maliyette, maksimum fayda getirecek şekilde tasarlıyoruz. Aynı fonksiyonu daha düşük maliyetle sağlayabilecek çalışmalar yapıyoruz. Elde ettiğimiz sonuçları da her zaman sanayicilerle paylaşıyoruz. Hatta sanayiciler için özel projeler üretebiliyor ya da birlikte çalışmalar yapabiliyoruz. Bu çalışmamızı da sanayicilerimizle paylaşmaya hazırız." (AA)

Kaynak : TRTHaber