Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattının 6. toplantısını yapmak üzere Kars’ta bulunan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Azeri ve Gürcü bakanlar Mezra köy mevkiinden bulunan hattın ilk raylarının kaynaklarını yaptı.

Ulaştırma Denizcilik ve Havacılık Bakanı Binali Yıldırım ile birlikte Azerbaycan Ulaştırma Bakanı Ziya Mamadov ile Gürcistan Ekonomi ve Kalkınma Bakanı George Kvırıkkashvılı Sarıkamış Toprak Otel’de düzenlenen toplantı sonrası basın mensuplarının karşısına çıktı. Burada ilk önce BTK hattına ray döşenmesi için proje imza töreni gerçekleştirildi.

Toplantıdan çıkan sonuçları değerlendiren Bakan Yıldırım, her 3 ülke toprakları içerisinde devam eden projenin gelinen noktada bir kez daha gözden geçirildiğini ve bundan sonra yapılması gereken işlerin konuşulduğunu söyledi. Projenin sadece Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye’nin projesi olmadığına da vurgu yapan Yıldırım, “Bu proje bir uluslararası ve bölgesel iş birliği projesi olmuştur. Asırlar boyunca doğudan batıya kervan ve baharat yolları olan bu topraklar bugün ise modern demir yollarıyla birbirlerine bağlanıyor. Bu proje ile Çin’den Londra’ya yük ve yolcu taşıma güzergahı tesis edilmiş oluyor.” dedi.

Gürcistan Ekonomi ve Kalkınma Bakanı George Kvırıkkashvılı de projenin her 3 ülke için çok büyük bir önem taşıdığını ifade ederek, “Bu projenin önemi sadece 3 ülkede kalmayıp bütün Avrupa ve Asya için önem taşımaktadır. Bugün yaptığımız toplantıda bir karar verildi ve daha hızlı bir şekilde projeyi bitireceğiz.” şeklinde konuştu.

Azerbaycan Ulaştırma Bakanı Ziya Mamadov ise devlet olarak projeye çok önem atfettiklerini dile getirdiği konuşmasında, “Bu projenin sonuca ermesi için çalışanlarımız ciddi emekler sarf ediyorlar. Bu proje dünya taşımacılık sahnesine büyük bir değişim getirecektir.” diye konuştu.

Basın toplantısının ardında Kars Mezra köyüne geçen heyet burada BTK’ya ilk rayın döşenmesi ve Kaynak törenine katılarak Kars’tan ayrıldı.

Kaynak : TRTHaber