Bakandan Fazıl Say açıklaması
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, piyanist ve besteci Fazıl Say'ın 10 ay hapis cezasına çarptırılmasıyla ilgili, "Ben kuşkusuz hiç kimsenin söylediği bir sözden dolayı yargıyla muhatap olmasını istemem. Hele sanatçıların, kültür adamlarının yargıyla muhatap olmasını, yargı kararlarıyla muhatap olması temenni etmediğim bir şeydir" dedi.
Piyanist Fazıl Say'ın 10 ay hapis cezasına çarptırılması kararıyla ilgili bir soru üzerine Bakan Çelik, ifade özgürlüğüyle ilgili Türkiye'nin gerçekleştiği özgürlük alanının her geçen gün büyüdüğünü belirterek, şöyle konuştu:
"Gördüğünüz gibi son yargı paketiyle birlikte ifade özgürlüğünün önündeki engeller biraz daha kaldırıldı. Ben kuşkusuz hiç kimsenin, söylediği bir sözden dolayı yargıyla muhatap olmasını istemem. Hele sanatçıların, kültür adamlarının yargıyla muhatap olmasını, yargı kararlarıyla muhatap olması, doğrusu bu benim temenni etmediğim bir şeydir. Ama nihayetinde de yargı karşısında sanatçı, kültür adamı, sıradan vatandaş, politikacı hepimiz eşit durumdayız. Ortaya çıkan sonuç nihayetinde bir yargı kararıdır. O sebeple söyleyebileceğim fazla bir şey yok."
Çelik, 10 aylık ceza süresi konusunda ne düşündüğünün sorulması üzerine de, "Hukukçuların değerlendirmesi gereken bir mesele. Ben hiçbir vatandaşımızın, sanatçıların, kültür adamlarının, politikacıların, hiçbir ayrım gözetmeksizin tüm vatandaşlarımızın ifade özgürlüğüyle ilgili bir sorun yaşamasını istemem. Yargı kararlarıyla, süreçleriyle muhatap olmasını istemem. Ama neticede ortaya çıkan bir yargı kararıdır" diye konuştu.
"İngiltere'de ifade özgürlüğüne ilişkin eleştirilere maruz kalıyor musunuz?" sorusuna karşılık Bakan Çelik, hiçbir eleştiriye maruz kalmadığını ifade etti. Türkiye'deki demokratik standartların yükseltilmesinin, yargı reformlarının İngiliz mevkidaşlarının farkında olduğunu kaydeden Çelik, "Hatta burada tam tersine verilen mesaj şu, bu fuarda Türkiye'nin şeref konuğu olmasının edebiyatımızın gücü kadar, Türkiye'nin demokrasisinin gücüyle, dış politikasının etkinliğiyle, giderek büyüyen ekonomik ivmesiyle, genç nüfusuyla, edebiyata duyulan ilginin artmasıyla alakalı olduğunu özellikle belirttiler" ifadelerini kullandı.
Kaynak : TRTHaber