Maraşta Haber
Maraşta Haber

4. Yargı Paketiyle Kimler Serbest Kalıyor ?

‘4. Yargı Paketi’nde, terör suçlamalarına ilişkin hükümlerde ‘cebir ve şiddete teşvik’ kriteri getiriliyor. ’Sayın Öcalan’ ve ’Devrim şehitleri’ demek suç sayılmayacak ve bir çok KCK tutuklusu serbest kalacak. Düzenlemeler Ergenekon sanıklarını kapsamayacak. Erdoğan başkanlığında yapılan 4. Yargı Paketi toplantısı sonrası açıklama yapan Bakan Sadullah Ergin, 22 maddeden oluşan paketin kabul edildiğini ve Bakanlar Kurulu’nda imzaya […]

4. Yargı Paketiyle Kimler Serbest Kalıyor ?

18 Nisan 2013 - 7:25A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

‘4. Yargı Paketi’nde, terör suçlamalarına ilişkin hükümlerde ‘cebir ve şiddete teşvik’ kriteri getiriliyor. ’Sayın Öcalan’ ve ’Devrim şehitleri’ demek suç sayılmayacak ve bir çok KCK tutuklusu serbest kalacak. Düzenlemeler Ergenekon sanıklarını kapsamayacak.

Erdoğan başkanlığında yapılan 4. Yargı Paketi toplantısı sonrası açıklama yapan Bakan Sadullah Ergin, 22 maddeden oluşan paketin kabul edildiğini ve Bakanlar Kurulu’nda imzaya açılacağını söyledi

İmralı müzakereleri açısından da kritik öneme sahip olduğu belirtilen, yüzlerce terör suçundan tutuklu yargılanan ismin serbest kalmasını sağlayacağı ifade edilen 4. Yargı Paketi’ne Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan “olur” geldi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Yargı Reformu Çalışma Toplantısı’nda, 4. Yargı Paketi ve İnsan Hakları Eylem Planı’na son şekli verildi. Buna göre, şiddete veya suça teşvik içermeyen eylemler terör suçu sayılmayacak. Bildiri dağıtmak, eyleme katılmak gibi eylemler, terör örgütü üyeliği suçu kapsamından çıkacak.

‘Kürt Sorunu’nun çözümü ve PKK ’ya silah bıraktırma kapsamında Öcalan ile yürütülen yeni süreç nedeniyle önemi daha da artan ‘4. Yargı Paketi’nde, terör suçlamalarına ilişkin hükümlerde ‘cebir ve şiddete teşvik’ kriteri getiriliyor. Suçun oluşması için ‘cebir ve şiddet’in temel unsur sayılması halinde yargılamaları devam eden çok sayıda KCK’lının tahliye olması gündeme gelecek.

Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında dün yapılan toplantıda 22 maddelik ‘4. Yargı Paketi’ne son şekli verildi. Toplantı sonrası açıklama yapan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, paketin ‘bir iki teknik düzenlemenin ardından’ imzaya açılacağını söyledi. Paketin önümüzdeki günlerde TBMM Başkanlığı’na sunulması, mart ayı sonuna kadar da yasalaşması bekleniyor. Yapılacak düzenlemeyle suç ve suçluyu övmeyi tanımlayan TCK 215. Madde de değiştirilecek. BDP ’li milletvekilleri hakkındaki fezlekelerin büyük bir çoğunluğu bu maddeye dayanılarak düzenlenmiş durumda. Diğer önemli değişiklikler ise Terörle Mücadele Kanunu’nun 6 ve 7. maddelerinde yapıldı. Artık, terör örgütüne yönelik açıklama yapmak, yazmak, şiddeti teşvik yoksa suç olmayacak.

Ergenekon kapsamdışı
Paketin yasalaşmasıyla, cezaevinde olan gazeteci, öğrenci, kamu görevlisi ve bazı KCK tutukluları serbest kalabilecek. Ancak, taş ve molotof atma suçlamasıyla tutuklananlar paketten yararlanamayacak. Ergenekon ve Balyoz davaları da kapsamdışı. Paketle ayrıca, işkence ve kötü muamele suçlarında zaman aşımının kaldırılması, ‘halkı askerlikten soğutma’ suçuna verilen hapis cezasının adli para cezasına dönüştürülmesi de sağlanıyor.

Paket imzaya kaldı
Pakete son şeklinin bu hafta verilmesi ve önümüzdeki hafta TBMM’ye sevk edilmesi bekleniyor.

22 maddeye onay
Toplantının ardından bir açıklama yapan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, “Paketteki düzenlemeler müspet olarak değerlendirildi ve kabul edildi. Bir iki teknik redaksiyondan sonra imzaya açılacak ve parlamentoya gidecek” diye konuştu. Ergin, teknik konuların hallolmasının ardından paketin Bakanlar Kurulu’nda imzaya açılacağını ve Meclis’e gönderileceğini ifade ederek, “Hayırlı olsun” dedi.
Toplantıda, 22 maddeden oluşan pakete Başbakan Erdoğan ve hukukçuların onay verdiği, Erdoğan’ın daha önce tereddütlü olunan bazı düzenlemelerin de pakette yer almasına yeşil ışık yaktığı öğrenildi.

5 alternatif vardı
Daha önce iki kez Bakanlar Kurulu’ndan dönen 4. Yargı Paketi’ne yönelik itirazlar, terör suçlarında sadece “şiddet” kriteri aranmasına yönelik düzenlemeye yönelik gelmişti. Bu nedenle bakanlık, bu suçlarla ilgili 5 alternatif düzenleme hazırlamıştı. Toplantıda bu düzenlemelerden biri üzerinde mutabık kalındı.

Alenen teşvik kriteri
Örgüt propagandasını düzenleyen TCK’nın 220. maddesinin 8. fıkrası değişecek. Propagandaya üç yıla kadar hapis cezası öngören bu maddede yapılan değişiklikle, suçun oluşması için artık cebir, şiddet ve tehdit içeren yöntemlere başvurmayı alenen teşvik etmek unsuru aranacak.

Paketteki bazı düzenlemeler
– Sayın Öcalan gibi ifadelere verilen “suçu ve suçluyu övme” suçunda değişiklik yapılacak. Bu düzenleme ile bu kişilerin “şuçla bağlantılı olmayan kişisel özellikleri ve sözlerin cezalandırılmasına” son verilecek.
– AİHM’nin etkin soruşturma yürütülmediği konusunda Türkiye’yi mahkûm ettiği soruşturmalar yeniden açılabilecek. Türkiye’nin mahkûm olduğu Dink dosyası da yeniden açılabilecek.
– İşkence suçlarında zamanaşımı işlemeyecek.
– Halkı askerlik hizmetinden soğutma suçuna hapis yerine para cezası verilecek.
– Adli yardım alamadığı için dava açamayan kişilerin harç ödemeden dava açmalarına imkân tanınacak.
– Yakalama veya tutuklama işlemine karşı kanunda öngörülen başvuru imkânlarından yararlandırılmayan kimselere tazminat imkânlarından faydalanma hakkı getirilecek.
– Gözaltı ve tutukluluk süresi başka bir hükümlülüğünden indirilen kişiler, indirim yapılmayarak tazminat ödenmesini isteyebilecek.

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
Etiketler : |
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
23 Nisan 2017 Pazar  – Dolar, Euro, Altın Fiyatları, Altın Fiyatı 23 Nisan 2017 Pazar – Dolar, Euro...

Bugün 23 Nisan 2017 Pazar günü, Serbest piyasa ve bankalardaki en güncel döviz verileri, serbest piyasadaki altın fiyatları, borsa hiss...

14 Mart 2016 Pazartesi Döviz Kurları – Dolar, Euro, Altın Fiyatları, Altın Fiyatı 14 Mart 2016 Pazartesi Döviz Kurları ...

Bugün 14 Mart 2016 Pazartesi günü, Serbest piyasa ve bankalardaki en güncel döviz verileri, serbest piyasadaki altın fiyatları, borsa h...

Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü Taban Puanları – 2015 Tercih Kılavuzu osym.gov.tr Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü Taban ...

Maraşta Haber ekibi olarak siz değerli öğrenci arkadaşlarımız için Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından osym.gov.tr&#...

Bahçe Tarımı Bölümü Taban Puanları – 2015 Tercih Kılavuzu osym.gov.tr Bahçe Tarımı Bölümü Taban Puanları ̵...

Maraşta Haber ekibi olarak siz değerli öğrenci arkadaşlarımız için Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından osym.gov.tr&#...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
Umut Sokağı Konteyner Kentte HEM Sergisi Umut Sokağı Konteyner Ken...

Kahramanmaraş Onikişubat Suzan ve Abdulhakim Bilgili Halk Eğ...

Muhtar Ali Engizek Kolları Sıvadı Muhtar Ali Engizek Kollar...

31 Mart 2024 mahalli idareler seçimi sonucunda Kahramanmaraş...

Kahramanmaraş’ta “Oyun Yoluyla Öğrenme Eğitimleri” gerçekleştirildı. Kahramanmaraş’ta &#...

Erken Çocukluk Eğitiminde Kalite ve Erişimin Arttırılması Pr...

Bu Konseri Sakın Kaçırmayın ! Bu Konseri Sakın Kaçırmay...

Kısa adı DUK olan  Dulkadiroğlu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ...

Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek yarışması sonuçlandı Sağlıklı Nesil Sağlıklı G...

“SAĞLIKLI NESİL SAĞLIKLI GELECEK” BAĞIMLILIKLA MÜCADELE KONU...

PAHALILIK ÇÖKÜŞÜN HABERCİSİ PAHALILIK ÇÖKÜŞÜN HABERCİ...

Piyasaya iyi bakın. Bu pahalılık önünde hiçbir iktidar duram...

Saçalızade İlkokulu Romanya’nın Timişoara şehrinde Saçalızade İlkokulu Roman...

Kahramanmaraş / Onikişubat Saçalızade İlkokulu İI Milli Egit...

Gastroşef yöresel yemek yapma yarışması sonuçlandı Gastroşef yöresel yemek y...

Milli Eğitim Bakanlığı Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışma...

Yaşar Gölcü İlkokulu Erasmus Projesi Kapsamında Romanyada Yaşar Gölcü İlkokulu Eras...

RAMANMARAŞ / DULKADİROĞLU – Yaşar Gölcü İlkokulu  İI M...

323. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 323. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 İşveli göz kırpar , yamaçta meşe Ebruli renk tablo, baktığ...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ