İMRALI sürecinde atılacak önemli adımlardan biri olan 4. Yargı Paketi’nin son redaksiyon işlemlerinin bitmesinin ardından bugün Meclis’e gelmesi bekleniyor.

 

Devlet ile İmralı’da bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan arasında süren görüşmeler sırasındaki önemli adımlardan olduğu belirtilen Dördüncü Yargı Reform Paketi’nin redaksiyon işlemlerinde sona gelindiği ve bugün yapılacak olan Bakanlar Kurulu’na gelebileceği öğrenildi. Türk Ceza Kanunu’nun 220/6-7-8. maddelerinde önemli değişiklikler yapılması öngörülen paket ile, maddenin 8. fıkrasında yer alan “örgütün veya amacının propagandasını yapan kişi” ibaresinin muğlaklıktan kurtarılması ve “propaganda suçu”nun belirgin hale getirilmesi ve propagandaya, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kriterinin getirilmesi bekleniyor.

Şiddet yoksa suç da yok

Paketle, AİHM kararlarında olduğu gibi, eylemin veya ifade açıklamalarının propaganda sayılması için şiddeti açıkça övmesi, teşvik etmesi, telkin etmesi, barındırması gibi şartlar aranması, şiddet içermeyen düşünce açıklamalarının suç olmaktan çıkarılması öngörülüyor.

6. ve 7. madde değişecek

Paketle aynı maddenin 6. fıkrasındaki “örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişi, ayrıca örgüte üye olmak suçundan da cezalandırılır” ve 7. fıkrasındaki “örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım eden kişi, örgüt üyesi olarak cezalandırılır” ibarelerindeki “örgüt üyesi olarak cezalandırılır” hükmünün kaldırılması bekleniyor. Ayrıca, Terörle Mücadele Kanunu’nun 6 ve 7. maddelerine yapılacak düzenlemeyle, “terör örgütüne yönelik açıklama yapmak, yazı yazmak, örgütün amacını açıklamak, bildiri basmak ve yayınlamak” şiddeti teşvik etmediği sürece suç olmayacak.

Kaynak :  Taraf Gazetesi