4. Yargı Paketi Meclis'ten Onay Aldı
4. Yargı Paketi olarak bilinen, İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Bağlamında Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı TBMM'de kabul edilerek yasalaştı.
YASA NELERİ GETİRİYOR?
-Kanunla, terör örgütünün propagandasını yapanlara, bildiri veya açıklamalarını basıp yayınlayanlara ceza verilmesinde, ''cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemleri meşru gösterme, övme ve bu yöntemlere başvurmayı teşvik etme'' şartı getiriliyor.
-AİHM'in kesinleşmiş ihlal kararları, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ndeki davalarda da yargılamanın iadesi sebebi olarak kabul edilecek.
-Kamulaştırma bedelinin geç ödenmesinden dolayı açılan davanın 4 ay içinde sonuçlandırılamaması halinde, hesaplanacak kanuni faiz hak sahibine ödenecek.
-Terör örgütlerinin bildiri ve açıklamalarını basıp yayınlayanlar, propagandasını yapanlar ve yasa dışı toplantı ve gösterilere katılanlar, ayrıca "Terör örgütüne üye olmak" suçundan cezalandırılmayacak.
-İşkence suçlarında zaman aşımı işlemeyecek.
-İhaleye fesat karıştırmanın 5 yıldan 12 yıla kadar olan cezası, 3 yıldan 7 yıla indirilecek.
AİHM'in kesinleşmiş ihlal kararları, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ndeki davalarda da yargılamanın iadesi sebebi olarak kabul edilecek. Kamulaştırma bedelinin geç ödenmesinden dolayı açılan davanın 4 ay içinde sonuçlandırılamaması halinde, hesaplanacak kanuni faiz hak sahibine ödenecek.
Terör örgütlerinin bildiri ve açıklamalarını basıp yayınlayanlar, propagandasını yapanlar ve yasa dışı toplantı ve gösterilere katılanlar, ayrıca "Terör örgütüne üye olmak" suçundan cezalandırılmayacak.
İşkence suçlarında zaman aşımı işlemeyecek. İhaleye fesat karıştırmanın 5 yıldan 12 yıla kadar olan cezası, 3 yıldan 7 yıla indirilecek.
Tasarının yasalaşmasının ardından TBMM Danışma Kurulu önerisi kabul edildi. Buna göre TBMM Genel Kurulu yarın çalışmayacak. Başkanvekili Sadık Yakut, birleşimi 16 Nisan salı saat 15.00'te toplanmak üzere kapattı.
Meclis Genel Kurulu’nda, 4. Yargı Paketi olarak bilinen İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Bağlamında Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı kabul edilerek yasalaştı. Ancak Ak Parti, 4. Yargı Paketi’ne taslak aşamasında konulan ancak TBMM’ye sevk edildiği aşamada tasarıda yer almayan Türk Ceza Kununu’nun (TCK) örgüt suçlarına yönelik 220. maddesinde önergelerle, pek çok kişiyi etkileyecek sürpriz değişiklikler yaptı.
Değişikliğe göre üyesi olmadığı örgütün eylemine katılanlara işledikleri asıl suç doğrultusunda ceza verilecek, bu kişilere örgüt suçundan ceza verilmeyecek. Aynı eylemleri silahlı örgütlerin düzenlediği toplantı, gösteri ve yürüyüşlerde yapanlar ya da bunlara katılanlar örgüt üyesi olmasa da örgüt suçundan ceza alacak. Böylece, TCK’da uzun süre önce Terörle Mücadele Yasası’ndan çıkarılan “silahlı-silahsız örgüt” ayrımı yapılmış oldu.
Silahlı-silahsız ayrımı
Fıkradaki, “Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişi, ayrıca örgüte üye olmak suçundan da cezalandılırık” hükmünün, örgütün silahlı olup olmadığına göre uygulanması değişikliği yapıldı. Böylece uzun yıllar sonra TMY’den çıkarılan “silahlı-silahsız örgüt” ayırımı yine yasaya konuldu. Buna göre, tasarı bu şekilde yasalaşırsa tutukluların önemli bir bölümünün durumu değişmeyecek. Bu ayrıma göre, kimin silahlı örgütün eylemine katıldığı, kimin silahsız örgütün eyleminde bulunduğu mahkemelerce belirlenecek. Halen cezavevinde bulunan tutuklu öğrenciler, gazeteciler, sendikacıların “silahlı veya silahsız örgütlerin eylemlerine katılıp katılmadıklarının belirlemesini mahkemeler yapacak.
KCK kapsam dışı
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, ikinci değişiklik önergesiyle yasadan KCK sanıklarının yararlanıp yararlanamayacağına dair soru üzerine, “KCK dosyalarındaki iddialar TCK 314. maddeden, silahlı örgütten onlar, oradan yargılanıyorlar. Bu düzenlemenin kapsamında değil” dedi.
Ergin, değişikliklerle ilgili ise şunları söyledi: “Diyelim Sıhhiye’de bir mitinge katıldınız A Örgütü’nün. İzinsiz mitinge katıldığınızda yasal olmayan toplantıya katılımının yaptırımı var, o cezayı alıyorsunuz herhangi bir örgüte de üye değilsiniz. Uygulamada örgüt üyesi olmamanıza rağmen örgüt üyesiymiş gibi ikinci ceza veriliyordu. Bunlara üç hususta örgüt üyesi olmaktan ceza verilmeyecek. Poşu taktı 22 yıl, 5 yumurta bulundu şu kadar yıl gibi haberlerdeki orantısız görüntüyü daha makul noktaya getiren bir önerge. İki önerge arasında birbiriyle nakseden bir şey yok.”