4. Yargı Paketi Gelişmeleri

4. Yargı Paketi Gelişmeleri
TBMM Adalet Komisyonu'nda, kamuoyunda ''4. Yargı Paketi'' olarak bilinen İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Bağlamında Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı alt komisyona havale edildi.4. Yargı paketi, önemli...

TBMM Adalet Komisyonu'nda, kamuoyunda ''4. Yargı Paketi'' olarak bilinen İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Bağlamında Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı alt komisyona havale edildi.

4. Yargı paketi, önemli değişiklikler içeriyor. Tasarıya göre, terör örgütünün propagandasını yapan, örgütlerin bildiri veya açıklamalarını basanlara veya yayınlayanlara ceza verilmesinde, ''cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösteren, öven ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik etme'' şartı getiriliyor.

Bir süredir ülkenin hukuksal gündeminde “4’üncü yargı paketi” konuşuluyor. Geçtiğimiz hafta paket TBMM Genel Kurulu’na sunuldu, taslak metin kamuoyuyla paylaşıldı. Paket ortaya çıkmadan önce Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) önünde yığılan başvuruların ulusal hukukta çözümüne yönelik köklü değişikliklerin yapılacağı yönündeki söylemler, tasarıya ilişkin beklentiyi arttırdı. Pakete Kürt sorununun çözüm sürecine dair paye verilmesi, bu beklentinin düzeyini iyiden iyiye arttırdı. Ne var ki tasarı bu haliyle beklentileri karşılamaktan uzak görünmektedir.

Tasarı, isminden de anlaşılacağı üzere genel olarak insan hakları ve özel olarak ifade özgürlüğü bağlamında bazı kanunlarda değişiklik yapılması istenciyle kaleme alınmış görünüyor. Fakat hem gerekçeye hem de metin içeriğine baktığımızda, sadece AİHM kriterleriyle sınırlı bir değişiklik amacı taşındığını anlıyoruz. Oysa Türkiye’nin, uluslararası insan hakları hukuku bakımından yükümlü ve bağlı olduğu bir dizi başka insan hakları metni mevcuttur. Bu yanıyla hemen en başta “sosyal haklara” bir defa daha üvey evlat muamelesi yapıldığını, keza  münhasıran kadın hakları, çocuk hakları, engelli hakları, mülteci hakları, azınlık hakları vb. bağlamındaki yükümlülüklerin de es geçildiğini söyleyebiliriz.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, İmralı'ya gidecek 3. Heyetle ilgili olarak, "Az sabrederseniz öğreneceksiniz. Çok beklemeyeceksiniz" dedi. Ergin, Abdullah Öcalan'ın Nevruz'da telekonferans yöntemiyle mesaj vereceği yönündeki haberlerin de 'asparagas' olduğunu söyledi.

Kamuoyunda 4. Yargı Paketi olarak bilinen 'İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Bağlamında Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı' Meclis Adalet Komisyonu'nun gündemine geldi. Komisyon, tartışmaların ardından tasarıyı alt komisyona sevk etti.

Tasarı üzerine konuşan CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda AK Parti'nin Anayasa'nın ilk üç maddesinin değiştirilmesine ilişkin teklif verdiği yönünde haberler yapıldığını belirterek, bunu kesinlikle kabul etmeyeceklerini söyledi. Bunun üzerine Uzlaşma Komisyonu üyesi de olan Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, AK Parti'nin Anayasa'nın başlangıç ilkelerinin değiştirilmesi gibi bir talebinin kesinlikle olmadığını belirterek, "Tamamen asparagas bir haberdir" dedi.

AİHM tarafından verilen ve kesinleşmiş ihlal kararları, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ndeki davalar bakımından da yargılamanın iadesi sebebi olarak kabul edilecek. Kamulaştırma bedelinin geç ödenmesinden dolayı açılan davanın 4 ay içinde sonuçlandırılamaması halinde, ödeme tarihine kadar geçecek süre için hesaplanacak kanuni faiz hak sahibine ödenecek.