Tüp Bebek Tedavisinde Yumurta Toplama İşlemi
Döllenme vücudun dışında (bir test tüpünün içinde) gerçekleştiğinden, IVF, tüp bebek tedavisi olarak da bilinir.
Tüp bebek uygulanması gereken durumlar:
- Tubal faktörler (tubalblokaj veya disfonksiyon)
- Endometriozis
- Erkek faktörleri infertiliteye neden olur
- İmmünolojik infertilite (antisperm antikorları)
- Tekrarlanan başarısız aşılama
- Açıklanamayan infertilite
Bkz: Kadın aday, durumuna bağlı olarak uzun protokollü, kısa protokollü veya antagonist protokollü kontrollü ovaryumhiperstimülasyonuna (KAH) girer. Tüp bebek tedavisinde kullanılan yumurtalıkların uyarılması işleminden sonra yumurtalar toplanır. Folliküller 18 mm'ye ulaştığında yumurtaları olgunlaştırmak için hCGenjeksiyonu yapılır. 34 saat sonra, yumurta toplama (OPU) yapılacaktır.
Tüp bebek tedavisinde yumurta toplama işlemi sırasında, foliküler sıvı aspire edilir ve kontrollü negatif basınçlı bir emme pompası kullanılarak test tüpüne toplanır. Aynı gün erkek partner semen analizinde olduğu gibi mastürbasyon yoluyla meni üretmek zorundadır. Sperma üretildikten sonra, laboratuvar teknisyeni veya embriyolog, canlı ve hareketli spermleri konsantre etmek için spermi işleyecektir. Sperm daha sonra intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu (ICSI) için tutulacaktır.
Embriyo transferi nedir?
Embriyo transferi, in vitrofertilizasyon (IVF) işleminin son parçasıdır. IVF sırasında doğurganlık ilaçları yumurtalıkları uyararak sağlıklı yumurtaları serbest bırakır. Bu yumurtalar daha sonra bir kadının yumurtalıklarından çıkarılır ve bir laboratuvarda döllenir. Döllenmiş yumurtalar çoğaldıktan sonra, embriyolar kadının rahmine aktarılır. Hamilelik başlaması için, embriyo daha sonra kendini rahminin veya rahminin duvarına bağlamalıdır.
Embriyo transferi için birçok neden vardır:
Yumurtlama bozuklukları: Eğer yumurtlamanın seyrek görülmesi durumunda, başarılı döllenme için daha az yumurta mevcuttur.
Fallop tüplerine hasar: Fallop tüpleri, embriyoların rahme ulaşması için geçen geçiş yoludur. Tüpler hasar görür veya yaralanırsa, döllenmiş yumurtaların rahme güvenli bir şekilde ulaşması zordur.
Endometriozis: Rahim dokusu implant edip rahim dışında büyür. Bu, kadın üreme sisteminin işleyiş biçimini etkileyebilir.
Erken yumurtalık yetmezliği: Yumurtalıklar başarısız olursa düzenli olarak östrojen veya yumurta bırakmazlar.
Uterinmyom: Fibroidleruterusun duvarlarında küçük, iyi huylu tümörlerdir. Bir yumurtanın uterusta yetişme kabiliyetine müdahale ederek gebeliği önleyebilirler.
Genetik bozukluklar: Bazı genetik bozuklukların gebelik oluşumunu önlediği bilinmektedir.
Engellenmiş sperm üretimi: Erkeklerde, düşük sperm üretimi, sperm hareketinde yetersizlik, testislere hasar veya semen anormallikleri, doğal gübrelemenin başarısız olabilmesinin tüm nedenidir.