"Selçuklu Ve Osmanlı Geleneği" İle Engeller Aşılıyor
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi İslâm medeniyetinin bayraktarlığını yapmış Selçuklu ve Osmanlı'da ki müzikle tedavi uygulamasını günümüze taşıyor.
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç; "Uzun vadeli hedefimiz, Selçuklu ve Osmanlı geleneğindeki müzikle tedavi unsurunu örnek alarak, çalışmalarımızın içine Türk müziğiyle tedaviyi katabilmek."
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı bünyesindeki Engelliler Şube Müdürlüğü ve Mesleki Eğitim Şube Müdürlüğü engellilerin hayatın her alanında engelsiz yaşam hakkına kavuşması için "Engelliler İçin Ritim" kursu uygulamasını başlatıyor.
Estetik bir değer olmasının yanı sıra eğitimciler için de çok önemli bir eğitim aracı olan müzikle, engelli çocukların hayata katılımının sağlanması ve iletişim becerilerinin geliştirilmesi hedefleniyor.
“Engelliler İçin Ritim Kursu” uygulamasına katılacak olan kursiyerlerin kendilerine olan güven ve paylaşma duygusunu ön plana çıkararak, ne kadar başarılı olabildiklerini fark edeceklerini ifade eden Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç: “Ritim çalışmaları engelli çocukların severek katıldıkları etkinliklerin başında geliyor. Çünkü tüm vücudun işleyişinde ve doğada ritim hakimdir. Ayrıca eski çağlardan günümüze kadar uzanan tarihsel bir geçmişe sahip olan "müzikle terapi" engelli bireyler için önemli bir tedavi yöntemidir. Müziğin, bireylerin, ruhsal duygusal ve toplumsal gelişimine katkı sağladığı gibi, dikkat ve konsantrasyonun artması, iletişim yeteneklerinin gelişmesine de olumlu etkileri var. Günümüzde, gelişmiş ülkelerde Müzikle Tedavi Merkezlerinde engelli çocuklara, vücudunu nasıl dengeleyeceğini, kol ve bacaklarının hareketini nasıl koordine edeceğini ve nasıl iletişim kurabileceğini öğretmek için müzik kullanılarak başarılı sonuçlar alınıyor. Bu nedenle biz de engelli kardeşlerimizle ilgili programlarımızda ritim çalışmalarına yer vermeye karar verdik” dedi.
Engellilere yönelik olarak gerçekleştirilecek ritim kursunda, vurmalı çalgılara yönelik eğitim verileceğini belirten Başkan Erkoç: “Engelliler Şube Müdürlüğü ve Mesleki Eğitim Şube Müdürlüğü tarafından ortaklaşa verilecek ritim kursunda vurmalı enstrümanlarla eğitim verileceğini, müzik aletlerinin de Darbuka, Bendir, Davul, Def, Djembe, Toca, Remo, Bongo, Zil olarak belirlendiğini ifade etti.
“Engelliler İçin Ritim Kursu’na katılmak isteyenlerin Engelliler Şube Müdürlüğü'ne başvurmaları yeterli.
Öte yandan Ritim Kursuna kayıt yaptıran görme engelli Gülşah Dilbirliği " Farklı bir dünya olacak benim için, böyle bir kurs açılması beni mutlu etti. Hedeflerime farklı bir yön verecek, sosyal bir etkileşim olacak" diye konuşarak memnuniyetini dile getirdi.