'OBEZİTE, ÖNLENEBİLİR BİR ÖLÜM NEDENİ!’

'OBEZİTE, ÖNLENEBİLİR BİR ÖLÜM NEDENİ!’
 Tüm dünyada etkisini gösteren önemli bir halk sağlığı sorunu olan obezite ile mücadele kapsamında 3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü dolayısıyla Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürlüğünce organize edilen yürüyüşle farkındalık...

 Tüm dünyada etkisini gösteren önemli bir halk sağlığı sorunu olan obezite ile mücadele kapsamında 3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü dolayısıyla Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürlüğünce organize edilen yürüyüşle farkındalık oluşturuldu Yürüyüşte her gün en az 10 bin adım atmanın önemine dikkat çekildi.

[otw_shortcode_button href="https://marastahaber.com/foto-galeri/her-gun-en-az-10-bin-adim-atmanin-onemi-163529h.html" size="medium" icon_type="general foundicon-star" icon_position="left" shape="square" color_class="otw-red"]Habere Ait Fotoğraf İçin Tıklayın[/otw_shortcode_button]

 Fiziksel aktivitenin arttırılması sadece bireysel değil toplumsal bir sorun olup toplum tabanlı, çok sektörlü, multidisipliner ve kültürel yaklaşım gerektiriyor. Bu nedenle 1991 yılından bu yana, her yıl Ekim ayının ilk haftası, Dünya Yürüyüş Günü olarak kutlanıyor. Bireylerin fiziksel ve ruhsal sağlığının geliştirilmesinde temel araçlardan birisi olan hareketli yaşam, bir halk sağlığı sorununu gidermenin yanı sıra toplum refahını da artırıyor. Dünya Yürüyüş Günü kapsamında Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürlüğü öncülüğünde, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, belediyeler ve vatandaşların katılımıyla geniş kapsamlı yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşe özellikle öğrenciler ve gençler yoğun ilgi gösterirken,  yürüyüş Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nin önüne gelinmesinin ardından sona erdi. Yürüyüşün ardından açıklamalarda bulunan Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Ali Nuri Öksüz, Dünya Yürüyüş Günü’ne dikkat çekmek ve gündelik hayatın içine fiziksel aktiviteyi entegre etmek amacıyla farkındalık oluşturmayı amaçladıklarını söyledi. Günlük yaşamı mümkün olduğunca aktif geçirmenin sağlıklı bir yaşamın ilk adımı olduğuna dikkat çeken Öksüz, tüm vatandaşlara 10 bin adım atma uyarısında bulundu.

 “İYİ BİR BEDEN SAĞLIĞI, İYİ BİR ZİHİN SAĞLIĞINI TAKİP EDER”

 Obezitenin önlenebilin bir ölüm nedeni olduğuna dikkat çeken Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Ali Nuri Öksüz, “Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürlüğü olarak Kahramanmaraş Valiliğimizin, Onikişubat ve Dulkadiroğlu Kaymakamlığı’nın, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün, Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nin desteğini alarak güzel bir yürüyüş gerçekleştirdik. Bu katılımı görünce biz mutlu oluyoruz. Teknoloji bağımlılığının ve zihinsel kirliliğin arttığı dünyada çocuklarımızı ve gençlerimizi hareketli bir yaşamın içerisine çekmek ve mümkün olduğu kadar da internetten, bilgisayardan uzakta tutmak için bu etkinliği düzenledik. Obezite günümüzün çok büyük bir sorunu, her 3 kişiden biri maalesef Türkiye’de obez. Obezite ile ruhsal bozukluklar ve diğer hastalıklar görülmekte. Obezite önlenebilir bir ölüm nedeni diyoruz ve bu önlenebilir ölüm nedenini önlemek için her gün halkımızı 10 bin adım atmaya davet ediyoruz. Biz biliyoruz ki iyi bir beden sağlığı, iyi bir zihin sağlığını takip eder. İnsanda akıl ve zihin sağlığı yerindeyse beden sağlığı da yerinde olur” ifadelerini kullandı.

 “BEDENSEL HAREKET ÇOK ÖNEMLİ”

Bedensel hareketin fiziksel ve ruhsal sağlığın geliştirilmesinde önemli bir rolünün olduğunu kaydeden Öksüz, “Fiziksel aktivite, kas ve eklemlerimizi kullanarak enerji tüketimi ile gerçekleşen herhangi bir bedensel hareket olarak tanımlanmaktadır. Bireylerin fiziksel ve ruhsal sağlığının geliştirilmesinde temel araçlardan birisidir. Bir halk sağlığı sorununu gidermenin yanında, aynı zamanda toplum refahını, çevrenin korunmasını teşvik eder ve gelecek nesillere yönelik bir yatırım oluşturur. Kronik hastalıkların ortak risk faktörlerinden birisi olan fiziksel hareketsizlik, dünya genelindeki ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında dördüncü sırada yer almaktadır (ölümlerin % 6’sı). Meme ve kolon kanserlerinin yaklaşık % 21-25’inin, diyabetin % 27’sinin ve iskemik kalp hastalığının % 30’unun ana nedeni olduğu tahmin edilmektedir” dedi.

  “HAREKETSİZ YAŞAM TARZI YAYGINLAŞIYOR”

 Obezitenin artmasının en önemli nedeninin hareketsiz yaşam tarzının yaygınlaşması olduğuna değinen Öksüz, “Obezitenin artmasına neden olan önemli faktörlerden biri hareketsiz yaşam tarzının yaygınlaşmasıdır. Buna karşılık fiziksel aktivitenin düzenli yapılması; kan basıncını azaltır, diyabeti kontrol altında tutar ve kilo kontrolü için anahtar role sahiptir. Sağlığın korunması ve geliştirilmesi için haftada 150 dakikalık (haftanın 5 günü 30 dakikalık) orta şiddette bir egzersiz yetişkinler açısından yeterlidir. 1-4 yaş arası çocuklar, gün içinde farklı şiddetlerde toplam 180 dakikalık fiziksel aktivite yapmalıdırlar. 5-18 yaş arasındaki çocuk ve ergenler için ise, günde 60 dakika, orta şiddetliden yüksek şiddetli aktivitelere doğru şiddeti değişen aktiviteler önerilmektedir. Orta şiddetli aktiviteler sırasında kişi konuşabilir fakat şarkı söyleyemez. Hızlı yürümek, düşük tempolu koşular, dans etmek, ip atlamak, yüzmek, masa tenisi oynamak, yavaş tempoda bisiklet sürmek vb. orta şiddetli aktivite örnekleridir” şeklinde konuştu.

 “HALKIMIZIN %71.9’U DÜZENLİ FİZİKSEL AKTİVİTE YAPMAMAKTADIR”

 Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması’nın ön sonuçlarına göre Türkiye’deki bireylerin %71.9’unun düzenli fiziksel aktivite yapmadığının görüldüğünü aktaran Öksüz, “Yüksek şiddetli aktiviteler sırasında kişi, aktivite sırasında nefesi kesilmeden birkaç kelimeden fazlasını konuşamaz, tempolu koşu, basketbol, futbol, voleybol, hentbol ve tenis oynamak, step-aerobik derslerine katılmak, tempolu dans etmek vb. Günlük yaşamı mümkün olduğunca aktif geçirmek sağlıklı bir yaşamın ilk adımıdır. Daha fazla yarar elde edebilmek ve sağlığı koruyup geliştirebilmek için fiziksel aktiviteler düzenli olarak yapılmalı ve yaşamın bir parçası hâline getirilmelidir. Bakanlığımızca gerçekleştirilen Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması’nın ön sonuçlarına göre ülkemizde bireylerin %71.9’u düzenli fiziksel aktivite yapmamaktadır. 6-11 yaş grubu çocuklarımızın bile %58.4’ü düzenli olarak günde 30 dakika veya daha fazla süre ile egzersiz yapmamaktadır. Bu yaş grubunda TV, bilgisayar, internet, ev ödevi, ders çalışma vs gibi gerekçelerle hareketsiz geçirilen ortalama süre 6 saattir” dedi.

 “BESLENME ALIŞKANLIĞI NOKTASINDA SIKINTILI BİR DÖNEME GİRİYORUZ”

 Yürüyüşe katılan Onikişubat Kaymakamı Serkan Keçeli de toplum olarak beslenme alışkanlığı noktasında sorunların arttığı bir döneme gidildiğine dikkat çekerek, “Bugün İl Sağlık Müdürlüğü’müzün koordinasyonunda obezite ile mücadele farkındalık yürüyüşü gerçekleştirdik. Halkımız, gençlerimiz, çocuklarımız, öğrencilerimiz ve kamu kurumlarımızın personelleri katılım sağladılar. Toplumumuz ne yazık ki beslenme alışkanlıkları konusunda sıkıntı yaşayan bir döneme doğru gidiyor. Hareket etmek, çocukluktan itibaren yürüyüş alışkanlığını kazandırmak artık sağlığımızın bir gereği haline geldi. Bu etkinliklerle birlikte başta çocuklarımız ve gençlerimiz olmak üzere tüm insanlarımızın daha çok yürüyen, daha çok hareket eden ve daha sağlıklı beslenen bir toplum olmasını diliyoruz. Emek veren herkese teşekkür ediyorum” açıklamalarında bulundu.  Yürüyüşe Dulkadiroğlu Kaymakamı Kadir Okatan’da katıldı. Yürüyüşe katılanlara elma ve su ikramında bulunuldu.  (Haber: Ahmet Güneçıkan -Fotoğraf : oğuz Karakoç)