Kişilik Bozukları Grupları

Kişilik Bozukları Grupları
Kişilik bozuklukları kişilerde pek çok neden ile ortaya çıkabilen, psikolojik hastalık durumlarından biridir. Sahip olduğu etmenler sonucunda kişide görülen kişilik bozukluğu farklı isimlere ve gruplara ayrılmıştır. Her grubun...

Kişilik bozuklukları kişilerde pek çok neden ile ortaya çıkabilen, psikolojik hastalık durumlarından biridir. Sahip olduğu etmenler sonucunda kişide görülen kişilik bozukluğu farklı isimlere ve gruplara ayrılmıştır. Her grubun kendine has göstermiş olduğu kişilik bozukluğu belirtileri mevcuttur.

Kişilik bozukluğu

olan kişiler bu hastalığa doğuştan sahip olabilecekleri ( genetik faktörler) gibi dış etmenler ve aile yaşantısı ile birlikte sonradan da sahip olabilir. Aşağıda kişilik bozukluğuna sebep olan etmenler maddeler halinde sıralanmıştır.

  • Beyin hastalıkları
  • Kültürel etmenler
  • Merkezi sinir sisteminden kaynaklı hastalıklar
  • Çocuklukta yaşanılan anne baba tutumu
  • Çocuklukta oluşan mizaç unsurları
  • Fiziksel ve sosyal çevre
  • Biyolojik faktörler
  • Bilinçaltı

Tüm bu etmenlerin biri veya birden fazlası kişide kişilik bozukluğunun görülmesine neden olabilir. Kişide görülen kişilik bozuklukları gruplarına göre farklılık göstermektedir. Kişilik bozuklukları grupları,

1. Grupta: Paranoid Kişilik Bozukluğu, Şizoid Kişilik Bozukluğu, Şizotipal Kişilik Bozukluğu

2. Grupta: Bağımlı Kişilik Bozukluğu, Çekingen Kişilik Bozukluğu, Obsesif-Kompulsif Kişilik Bozukluğu

3. Grupta: Anti sosyal Kişilik Bozukluğu, Histeriyonik Kişilik Bozukluğu ve Narsistik Kişilik Bozukluğu, Borderline Kişilik Bozukluğu yer alır.

Paranoid Kişilik Bozukluğu

Kişide geçerli bir neden veya kanıt olmaksızın şüphe uyandıran, aldatıldığını, takip edildiğini veya zarar göreceğine inanmasına yol açan bozukluktur.

Şizoid Kişilik Bozukluğu

Yaşam boyunca çekingen tutum sergileyen, sosyallikte uzak, insan ilişkilerinde kısıtlı, donuk, tuhaf kişilerde görülmesi mümkün olan kişilik bozukluğudur.

Şizotipal Kişilik Bozukluğu

Şizotipal kişilik bozukluğu olan hastalar aşırı derecede tuhaf ve gerçeklikten uzak olabilirler. Garip fikirler, büyüsel inanışlar ve düşüncelere sahip olarak tuhaf tutumlar içerisine girebilir, çevresini de korkutabilirler.

Anti Sosyal Kişilik Bozukluğu

Halk arasında psikopat olarak bilinir. Bu kişiler 15 yaşından itibaren başkalarının özgürlüklerini yok sayan hareketler sergiler, başkalarının haklarına saldırı gibi davranışlarda bulunabilirler.

Borderline Kişilik Bozukluğu

Borderline kişilik bozukluğu da duygulanım ile benlik algısında tutarsızlık yaşanılan bozukluktur.

Narsistik Kişilik Bozukluğu

Narsist olan kişiler kendilerini ön plana çıkarır, kendilerinin çok önemli olduğunu düşünürler. Bunun sonucu olarak da narsist kişilik bozukluğu görülmektedir. Bu kişilik bozukluğuna sahip kişiler başarılarını anlatır, üstünlük kurmaya çalışır, empati kuramaz, kendilerini diğer insanlardan üstün görürler, kendilerini özel görürler, kendilerini çok severler, kıskanç tutum sergilerler ve kendilerini yararına olan şeylere katılım gösterirler.

Obsesif-Kompulsif Kişilik Bozukluğu

Obsesif Kompulsif kişilik bozukluğu olan kişiler yapılan iş veya etkinliğin geneline ve amacına bakmak yerine ayrıntılara takılırlar. Aşırı derecede sabit fikirli, ayrıntıcı, katı, değişmez, kuralcı, cimri, rahatsız edecek düzeyde titiz ve düzeni olurlar. Kendi kendilerine kurallar koyar, listeler yapar, ayrıntılarını ile hayatlarını şekillendirirler. Tüm bunları yaparken çevresindeki kişileri de rahatsız ederler.

En sık görülen kişilik bozuklukları bu şekilde olurken, hepsinin ilaçla ve psikiyatri terapileri ile etkileri azaltılabilir ve kişinin kendi kontrolü altına alınabilir.

Detaylı bilgi için