Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ahmet Yener'den Yeme-İçme Uyarıları
Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ahmet Yener Ramazan ayınde hangi yiyecek ve içeceklerin nasıl değerlendirileceği konusunda vatandaşları uyardı.
Dr. Ahmet Yener konu ile ilgili olarak şu ifadeleri kullandı:
"On bir ayın Sultanı Ramazan ayını idrak edeceğiz. Ramazan ayının Tüm İslam alemine hayırlar getirmesini temenni ederiz. Bakanlığımız, sahur ve iftarlar için önemli uyarılar ve oruçta sağlığı koruyacak önerilerde bulunmuştur.
Ramazan ayının bu sene yaz aylarına denk gelmesi nedeniyle Bakanlığımız sahur ve iftarlar için önemli uyarılarda bulunmuştur. Uzmanlarımızca hazırlanan önerilerde özellikle iftarlarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine sütlü tatlılar (sütlaç, güllaç, muhallebi vb.) veya meyve tatlılarının tercih edilmesi gerektiği belirtildi. Ramazan ayında oruç tutan insanların günlük beslenme şekli ve öğün sayısını değiştirmektedir. Bu ayda hamur işleri, tatlılar, kırmızı et, ekmek, pilav ve makarna tüketiminin artışa geçerken, bu yıl Ramazan ayının sıcak yaz günlerine rastlaması nedeni ile oruç tutanların sağlıklarına daha fazla önem vermeleri, iftar ve sahur menüleri konusunda daha dikkatli olmaları gerekmektedir. Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artmakta ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır.
Sıcaklıkların etkisiyle artan terleme ile birlikte yeterince sıvı alınmazsa su ve mineral kaybı sonucu, bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri yaşanabilmektedir.
Sahuru kesinlikle atlamayın
Vücuttaki su oranın yeterli düzeyde tutulmasının hayati önem taşıdığı belirtilirken sıvı ihtiyacını karşılamak için ayran, taze sıkılmış meyve suları, soda, sebze suları vb. sık sık tüketmeye özen gösterilmesi gerektiği vurgulandı.
Sahur öğününü atlamamak gerekir. Sahura kalkılmaması ya da sahurda sadece su içilmesinin zararlı olduğu unutulmamalı. Çünkü bu beslenme tarzı yaklaşık 16-17 saat olan açlığı, ortalama 20 saate çıkarır. Bu da açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olmaktadır. Sahur yemeğinde süt, yoğurt, peynir, yumurta gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir öğün tercih edilmelidir.”
GÜNDE 12-14 BARDAK SU İÇİN
-Sahur ve iftara yaymak üzere günlük en az 2- 2,5 litre (12-14 su bardağı) su için.
-Öğünler; sahur ve iftarda iki ana öğün ile iftardan sonra 1-1,5 saat arayla olacak şekilde iki ara öğün şeklinde düzenleyin.
-İftar yemeğinden hemen sonra dinlenmek yerine biraz hareket edin, kısa mesafeli yürüyün.
-Aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine; sütlü tatlılar veya meyve tatlıları tercih edin.
Ramazan Ayının Sağlık sıhhat ve afiyet içinde geçmesi temenni ederiz.
Dr. Ahmet YENER
Halk Sağlığı Müdürü