Güvenç: “Rahat bir nefes almak için sigarasız hayatı seçin.”

Güvenç: “Rahat bir nefes almak için sigarasız hayatı seçin.”
Milletvekili Sıtkı GÜVENÇ, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü münasebetiyle yapmış olduğu açıklamada toplumumuzun rahat bir nefes alması için sigarasız hayata geçilmesi ve tam dumansız hava sahası uygulamasına destek...

Milletvekili Sıtkı GÜVENÇ, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü münasebetiyle yapmış olduğu açıklamada toplumumuzun rahat bir nefes alması için sigarasız hayata geçilmesi ve tam dumansız hava sahası uygulamasına destek olunması çağrısında bulundu. GÜVENÇ, tütün ürünlerinin zararları ve bu konuda yapılan çalışmalarla ilgili şu açıklamalarda bulundu.

Sigara Kullanımı Ülkemiz İçin Önemli Bir Sağlık Sorunu

“Üzülerek söylemek gerekirse ülkemizde 15 yaş üstü sigara kullanım oranı %27’dir. Türkiye’de 18 yaş üzerindeki erkeklerin yaklaşık olarak yarısı, kadınların ise 5’te 1’i sigara kullanmaktadır. Bu nedenle sigara kullanımı ülkemiz için önemli bir sağlık sorunu olarak ortaya çıkmaktadır. Sigaranın insan sağlığına zararları artık tartışılamayacak kadar açıktır. Sigarada bulunan 4000’den  fazla  kimyasal  maddeyle   50’den  fazla  kanser  yapıcı madde insan vücuduna girdikten sonra vereceği zarar tahmin edilemeyecek boyutlara ulaşmaktadır. Bu özelliğiyle sigara insan ve toplum sağlığının en tehlikeli düşmanı olarak kendini göstermektedir.

Her Yıl 100.000 Kişi Sigara Yüzünden Hayatını Kaybediyor

Dünyada yılda 5 milyon kişi sigara kullanımı dolayısıyla ortaya çıkan hastalıklardan kaybedilmektedir. Ülkemizdeki tüm ölümlerin %23’ü sigaraya bağlı hastalıklar sebebiyle olmaktadır. Bu da yıla yaklaşık 100.000 kişi demektir. Açtığı sağlık sorunlarının yanı sıra sigara kullanımı insanımız için önemli bir ekonomik kaybı da beraberinde getirmektedir. Sigaranın ülkemiz insanlarına getirdiği mali yük yılda yaklaşık 25 milyar TL kadardır. Kişi başı sigara harcaması yılda 500-550 Liraya denk gelmektedir. Bu rakam ülkemizde kişi başına toplam sağlık harcamasının nerdeyse yarısına yakındır.

Sigarayla Mücadelede AK Parti Etkili ve Kararlı Adımlar Atmıştır

Yeni kuşak pek hatırlamasa da bizim kuşaklar çok iyi bilir öğrencilik yıllarımızda yolculuk amacıyla otobüse bindiğimizde hemen çok kişi tarafından sigara yakılır, otobüs duman içinde kalırdı. Yine kıraathaneye, kahvehaneye, çayhanelere gittiğimizde sigara dumanından içeri girilmezdi. AK Parti olarak iktidara geldiğimiz günden beri sağlık standartlarını yükseltmeye çalışmakta, toplumu zararlı alışkanlıklara karşı korumak için hem yasal düzenlemeler yapmakta hem de toplumsal bilinç oluşturmak için basın yayın organları kullanılmakta, kamu spotları oluşturulmakta, okullarda ve camilerde eğitici programlar yapılmaktadır. Bu bağlamdaki çalışmalardan biri olan ve 2008’de başlatılan “Tam dumansız hava sahası” uygulamasıyla 2008’den bu yana 2 milyondan fazla kişi sigarayı bıraktı. AK Parti, iktidarı döneminde tütün ürünleriyle ilgili 2004’te 5261 no.lu, 2005’te 5326 no.lu, 2011’de 6111 no.lu kanunlarla düzenlemelere gitmiştir.

Türkiye Tütün Ürünlerinin Kontrolü Konusunda Yasal Düzenlemesi Olan Sayılı Ülkeler Arasında Yer Almaktadır.

Özellikle 5727 sayılı “Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” 03 Ocak 2008 tarihinde TBMM’de kabul edilmiştir. Bu Kanunla ülkemiz, tütün ürünlerinin kontrolü konusunda yasal düzenlemesi olan sayılı ülkeler arasına girmiştir. Bu Kanunla, kişileri ve gelecek nesilleri tütün ürünlerinin zararlarından, bunları özendirici reklâm, tanıtım ve teşvik kampanyalarından koruyucu tertip ve tedbirlerin alınması ve herkesin temiz hava soluyabilmesi amaçlanmıştır. Böylelikle özellikle pasif içiciler ile çocuklar ve gençlerin korunması amaçlanmıştır. 15 yaş ve üzerinde sigara içen kişi sayısı 16 milyondan 14 milyona düştü. Bugün halen 15 yaş üstündeki her 100 insanımızdan 27’si sigara içiyor. Dumansız hava sahası uygulamasıyla oluşturulan toplumsal bilinç sayesinde bu oranı inşallah 2015’te yüzde 23’ün, 2019’da yüzde 19’un, 2023’te yüzde 15’in altına inmesini hedefliyoruz.”