Çocuk Gelişiminde Teknolojinin Yararları ve Zararları
Teknoloji günümüzde yaşamımızı ciddi olarak kolaylaştırmaya devam ediyor. Teknolojinin hayatlımıza sağladığı fayda inkâr edilemez bir gerçek olsa da teknolojinin çocuk gelişimi üzerinde ki etkileri kafaları karıştırmaya devam etmektedir.
Çocukların Teknoloji İler Erken Tanışmalarının Gelişimleri Üzerindeki Etkileri
Teknolojinin yaygınlaşması bir tarafa ipad, TV gibi teknolojik aletler üzerinden bebek ve çocuklara yönelik uygulama ve programlarının bulunması da anne babaların zihinlerinde çocuklarının bunlara maruz bırakmalarının uygun olup olmadığına dair ciddi bir kafa karışıklığı yaratmaktadır.
Özellikle de yaşamlarının ilk senesi çocuğun beyin gelişimi açısından oldukça kritik bir süreçtir. Teknoloji kullanımının erken yaşlarda başlaması çocuğun işitsel ve görsel uyaranlara henüz bunları işleyebilecekleri bir anatomik alt yapıları yokken maruz kalmalarına ve nörolojik olarak gelişimlerinin ciddi oranda aksaklık göstermesine sebep olabilmektedir. Çocukların 1 yaş ile 7 yaş aralığında takip edildikleri uzun dönemli bir araştırma sonucunda yaş 3 yaşın altında televizyon izlemek ileriki dönemlerde çocuklarda dikkat problemi yaşama ihtimalini %1 oranında arttırdığı anlaşılmıştır.
Erken dönemlerde çocukla iyi ve sıkı bir bağ kurabilmek hem sosyal duygusal hem de bilişsel gelişimin en önemli belirleyicisi durumundadır. Çocuğun ebeveyn ya da bakım yapan kişi ile karşılıklı olarak ilişki içerisinde olması, dokunması, sarılması gibi fiziksel olarak temas kurmaya ihtiyacı bulunmaktadır. Kısasa anlatmak gerekirse ilk senelerde sağlıklı gelişimin sağlanabilmesi için çocuğun beş duyusunu da kullanabileceği, onun sesine, bakışlarına ve gülüşüne karşılık veren bir etkileşim sağlayabilmesi gereklidir. Teknolojinin yaşamımıza kattığı aletler ile sağlanan iletişim tek yönlü bir iletişimdir.
Motor Gelişiminde Teknoloji
Gelişim sürecindeki çocukların motor gelişimlerini destekleyebilmek adına günde birkaç saatlik süreçte hareket etmeleri önem taşımaktadır. Yani çocuk 2 yaşına dek dolaylı olarak ya da doğrudan teknolojik aletlere maruz bırakmamaya dikkat etmek gereklidir. 2 yaşından sonra ise çocuğun dil gelişimi olması gereken seviyede ise, sınırlı süre ve bir yetişkinin süreci interaktif olacak şekle getirmesi şartı ile çocuk teknolojik aletlerle tanışma aşamasına girebilir. Çocukların gelişim süreçlerini destekleyen en önemli unsur serbest oyun saatleridir.