Maraşta Haber
Maraşta Haber

Bakan Eker, Tarım İl Müdürleriyle Bir Araya Geldi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, “Et ve süt piyasasıyla ilgili müdahale kurumuna ihtiyaç var. 2013 yılında bunu sağlayacağız” dedi. Bakan Eker, Kızılcahamam Asya Termal Otel’de düzenlenen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Genişletilmiş Başkanlık Koordinasyon Toplantısı’na katıldı. Bakanlığının 2013 yılı projelerine ilişkin detayları il müdürleriyle paylaşan Eker, yeni yılda hayata geçirilecek projelerde daha özverili […]

Bakan Eker, Tarım İl Müdürleriyle Bir Araya Geldi

10 Ocak 2013 - 18:15A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, “Et ve süt piyasasıyla ilgili müdahale kurumuna ihtiyaç var. 2013 yılında bunu sağlayacağız” dedi.

Bakan Eker, Kızılcahamam Asya Termal Otel’de düzenlenen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Genişletilmiş Başkanlık Koordinasyon Toplantısı’na katıldı. Bakanlığının 2013 yılı projelerine ilişkin detayları il müdürleriyle paylaşan Eker, yeni yılda hayata geçirilecek projelerde daha özverili çalışılması gerektiğini belirtti. Bakan Eker, etkinliğin 4 gün süreceğini ve 2013 yılı hedeflerinin ele alınacağını belirterek, dünyada 7 milyarlık nüfusun 1 milyarının yatağına aç girdiğini vurguladı. Eker, Türkiye’nin tarım ve gıda maddesi ihracatının 19,2 milyar dolara ulaştığını ifade ederek, “Yetiyor mu, hayır” diye konuştu.

Türkiye’nin dünyadaki tarım ve gıda konusundaki önemli kuruluşların söylemlerini dikkate aldığını söyleyen Eker, genetik kaynakların hayvancılık ve bitkisel üretimin temelini oluşturduğunu, bu nedenle daha fazla özen gösterilmesi gerektiğine dikkat çekti. Nerede bir gıda maddesi üretiliyorsa, işleniyorsa ve halka arz ediliyorsa orada bakanlığının görev ve sorumluluğu bulunduğunu belirten Bakan Eker, il müdürlüklerinin bu zincirin sağlıklı bir şekilde işletilmesinde görevli olduğunu kaydetti. Modern toplumun gıdaya ilişkin hassasiyetlerinin dikkate alınmasının önemine işaret eden Eker, şunları kaydetti:

“Gıda maddeleriyle ilgili bazen bilerek, bazen bilmeyerek yanlış enformasyonla televizyonlarda, gazetelerde haberler yer aldığını görüyoruz. Bunların hepsinde bu arkadaşları suçlamamak lazım. Kendimize dönüp ‘biz burada ne yapabilirdik’ dememiz lazım. ‘Acaba biz doğru bilgiyi, enformasyonu yaysaydık bu olur muydu’ dememiz lazım. İl müdürlüklerindeki arkadaşlarımızın yerel medyayı doğru kullanması gerekir.”

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve birimlerinde görev alan 60 bin personelin görevinin gıda güvenliğini sağlamak olduğuna dikkat çeken Eker, medya aracılığıyla insanların zihinlerinin bulandırılmasına izin verilmemesi konusunda çağrıda bulundu. Bakan Eker, il müdürlüklerinin sağlıklı enformasyon sağlamalarını isteyerek, alanlarına ilişkin teknik bilgilerin üretici ve tüketiciye devamlı yayılması talimatını verdi. Eker, bu yıl tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesinin önüne geçecek düzenlemenin öncelikli olduğunu söyleyerek, il müdürlerine şu çağrıda bulundu:

“Eğer biz bu sorunu çözmezsek Türkiye’de sürdürülebilir kalitede, rekabet edebilecek düzeyde tarım imkanı azalır. Dünyanın tarım yapılan hiçbir ülkesinde tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesine izin verilmiyor. Bu alanda aldığımız tedbirlere rağmen bu yeterli değil. Çünkü 20 dekar dediğimiz 2 hektar. ABD’de 181 hektar. Yani bin 810 dönüm. Bir çiftliğin büyüklüğü. İngiltere’de 45-46 hektar, Fransa’da 43 hektar, Almanya’da 42 hektar. Bize en yakın İspanya, Avrupa’da 24 hektar. Türkiye’de 6 hektar. Sizin gidip kahvelerde, sohbetlerde bunu anlatmanız lazım. Bunun ne kadar büyük bir çılgınlık olduğunu sizin anlatmanız lazım.”

Türkiye’de 22 milyon parselin tarım arazisi olduğunu kaydeden Eker, “Bununla 21. yüzyılda önemli bir tarım ülkesi olma vasfını sürdürmemiz mümkün değil” diye konuştu. Arazileri toplu hale getireceklerini dile getiren Eker, gündemlerinde toplulaştırma ile beraber Miras Kanunu’nda değişiklik yapılmasının bulunduğunu açıkladı.

Bakan Eker, Mera Kanunu’na yönelik de düzenleme yapacaklarını belirterek, bu sayede yem bitkisi miktarının artırılacağını ifade etti. Türkiye’nin hayvancılıkta, üretim küçük ünitelerde de olsa belirli bir aşamaya geldiğine dikkat çeken Eker, üretim miktarlarına ilişkin verileri aktardı. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) sektörü rahatlattığını bildiren Eker, “Et ve süt piyasasıyla ilgili müdahale kurumuna ihtiyaç var. 2013 yılında bizim temel çalışmalarımızdan birisi bu. 2013 yılı içerisinde bunu sağlayacağız” ifadelerini kullandı.

İl müdürlerine seslenen Eker, bakanlığın istihdam ettiği tarım danışmanlarının mutlaka köylerde çalıştırılacağını söyledi. Sorunlar oluşması halinde ilgili ve yetkililere ulaşılması gerektiğini vurgulayan Eker, “Onlar bizim köydeki, tarladaki, bağdaki, ahırdaki, seradaki temsilcilerimiz. Bizim köprümüz. Üretici ile sahici köprümüz onlar. Orada ne oluyor, biz ne yapıyoruz, onlar aracılığıyla öğrenilecek. 10 bin kişi olduk, 2007’de başladık. Ona orada iş bulacaksınız” ifadelerini kullandı.

Tarım İl Müdürlüğü’nde çalışan personelin kravat takıp oturmasını istemediğini anlatan Eker, üreticiyle sürekli iletişim halinde olunmasını ve personelin bu konuda elini vicdanına koyarak hareket etmesi gerektiğine dikkat çekti. Eker, kendisinin de bakanlığın içinden geldiğini, sadece siyaseten burada olmadığını ifade ederek, “Bakanlıkta beraber çalıştık. Sizden birisiyim. Aranızda sınıf arkadaşlarım da var” diye konuştu.

Okul kantinlerine yönelik önemli çalışmalar yaptıklarını belirten Eker, öte yandan dünyada aç insanlardan çok obezite ile karşı karşıya olan insanlar bulunduğuna dikkati çekerek, bu konuda Sağlık Bakanlığı ile proje yürütüldüğünü açıkladı. – Ankara

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Alanında uzman akademisyenler KSÜ Hastanesi’nde buluştu. Alanında uzman akademisyenler KSÜ Hastan...

Türkiye’nin birçok ilinden gelen bilim insanları “Güneş T. Yüregir Anısına 2. Kahramanmaraş Biyokimya Günleri” Sempozyumunda Kahramanma...

Fizyoterapist Emre Akben Şifa Dağıtıyor Fizyoterapist Emre Akben Şifa Dağıtıyor...

Onikişubat  Ilıca Vali Saim Çotur Kaplıcasında hizmete başlayan Fizyoterapist Emre Akben, bel ve  boyun fıtığında, diz ağrılarında amel...

KSÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Zor Olanı Başardı KSÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Zor Olanı Ba...

Sıcakta tansiyonu yükselen ve buna bağlı olarak aort damarı yırtılan genç hasta, KSÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’nde başarılı bir operasyon...

Milletvekili Güvenç, 112 Acil Çağrı Merkezi’ni Ziyaret etti. Milletvekili Güvenç, 112 Acil Çağrı Merk...

112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğünü ziyaret edip çalışanları yerinde gören Celalettin Güvenç: ÜLKEM ADINA GURUR DUYDUM, EMEĞİ GEÇENLERE ...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
Kahramanmaraş’ta Çanakkale Zaferi’nin 109. yıldönümünde şehitlerimiz anıldı Kahramanmaraş’ta Ça...

18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 109. yıl dönümünü ve Şehitleri ...

319. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 319. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Dünya Milletleri birlik oldular Gelip güzel yurda birden d...

Arif Balduk Ortaokulunda Anlamlı Etkinlik Arif Balduk Ortaokulunda ...

Onikişubat Arif Balduk Ortaokulunda ” Dilimizin Zengin...

Fatmalı İlkokulu ve Ortaokulu öğrencilerine trafik eğitimi Fatmalı İlkokulu ve Ortao...

KAHRAMANMARAŞ / ONİKİŞUBAT – Fatmalı İlkokulu ve Ortao...

Çakmakçı Sait Ortaokulu öğrencilerden muhteşem bir etkinlik Çakmakçı Sait Ortaokulu ö...

Dulkadiroğlu Çakmakçı Sait Ortaokulu Türkçe öğretmeni Tufan ...

Ahmet Bayazıt İlkokulu Birinciliğe Doymuyor Ahmet Bayazıt İlkokulu Bi...

Onikişubat İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce düzenlenen İlkokul...

Zeytindere Ortaokulu Niğde de Bölge Birincisi Oldu Zeytindere Ortaokulu Niğd...

Onikişubat Zeytindere Ortaokulu Niğde de 2023-2024 sezonunda...

“Onikişubat Sahnede yarışması finali”nde Aziz Sancar Anadolu Lisesi rüzgarı esti. “Onikişubat Sahnede...

Onikişubat İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından organize e...

Atanamayan Uzmanlar Derneği Genel Başkanı Mustafa Gündeşli Çağrıda Bulundu. Atanamayan Uzmanlar Derne...

Atanamayan Uzmanlar Derneği Genel Başkanı Mustafa Gündeşli E...

Sahipsiz Memleketim! Sahipsiz Memleketim!

Biz Kahramanmaraşlılar, depremin ardından geçen on üç ay içi...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ