Artık Ambalajsız Baharat Satılamayacak
Sağlık açısından sakıncalı olduğu gerekçesi ile bundan sonra açıkta baharat satışına sınırlama getirilecek. Artık ambalajsız baharat satılmayacak. Baharatlara, dolgu amaçlı ekleme yapmak yasaklanırken, pul biberdeki tuz ve bitkisel yağ oranında azalma yapıldı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Bakanlık, baharat tebliğinde değişikliğe gidilecek. Yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderilen düzenlemeyle, ambalajsız olarak satışa sunulan baharatların satış yerlerine yeni hijyen kuralları getiriliyor.
Buna göre baharatların ambalajsız olarak satışa sunulduğu yerlerde bütün sorumluluk, tespit edilen gıda satış yerine veya toplu tüketim yerine ait olacak. Dökme satış olarak adlandırılan ambalajsız satış durumunda baharat, gıda kodeksine uygun malzemeden yapılmış ambalaj malzemesi içinde kapalı olarak, güneş ışığına maruz kalmadan ve ortam koşullarından gelebilecek olası bulaşmalara engel olacak şekilde sergilenecek. Ayrıca baharatlar bundan sonra, pazar, kasap ve manav gibi yerlerde satılamayacak.
Baharat karışımlarına miktarı artırmak amacıyla ürünlerin kendi doğasından gelen nişasta hariç olmak üzere nişasta, irmik, razmol, kepek ve benzeri dolgu maddeleri katılamayacak.
Tebliğ ile kırmızı pul biberdeki tuz, yüzde 22 oranında azaltılırken, bitkisel sıvı yağ miktarı ise yüzde 25 oranında azaltma yapılacak.
Gaziantep'teki baharat satan esnaf, uygulanacak bu uygulamanın kendi açılarından olumsuzluk oluşturacağını, ancak sağlık açısından ise iyi bir uygulama olacağını ifade etti.
Gaziantep'te baharat satışı yapan Esnaf Ali Rıza Aslan, sattıkları baharatları, poşette satmaları halinde bu durumun satışlarına olumsuz yansıyacağını belirterek, "Kekik, kimyon, pul biber gibi baharatlar poşette göze hitap etmediği için satışı durur. Sağlık acısından iyi ama bizim açımızdan kötü bir uygulama olacak. Baharatta bozulma olmaz, küflenme olmaz. Biz satarken zaten tarihi yok. Baharat poşete girdiğinde satışı bizim açımızdan düşer. Gaziantep bu sektörde bayağı ilerlemiş durumda. Bu sektör içerisinde ekmek yiyen binlerce insan var. Esnafa bu olumsuzluğun yansıması halinde işlerin düşmesine bağlı işinden olacakların sayısında artış olacak" dedi.
Esnaf Osman Koç ise "Açıkta baharat satışının yapılaması bizim işlerimizi olumsuz etkiler. İnsan sağlığı açısından iyi bir uygulama olabilir. Biz daha çok yerli insanlara satış yapıyoruz. Gaziantepliler poşette baharat satın almak istemezler" diye konuştu. - GAZİANTEP