Son Leyleklerin Son Dansı

Son Leyleklerin Son Dansı
Mart ayında Afrika'dan ülkemize gelen leylekler aynı zamanda baharın müjdecisi olarak bilinir, Kahramanmaraş’ta da özellikle nemli ve sulu arazilerde bulunan leyleklerin Afrika ya göç yolculuğu da başladı. Sona kalan leylekler...

Mart ayında Afrika'dan ülkemize gelen leylekler aynı zamanda baharın müjdecisi olarak bilinir, Kahramanmaraş’ta da özellikle nemli ve sulu arazilerde bulunan leyleklerin Afrika ya göç yolculuğu da başladı. Sona kalan leylekler de Kahramanmaraş’tan ayrıldı.

Bebeklerin leylekler tarafından getirdiği söylense de böyle bir şey yoktur, eşleriyle ülkemize gelen leylekler sonbahar yolculuğuna, ülkemizde büyüttüğü birkaç tane yavrusuyla devam eder. Kahramanmaraş semalarında göç yolculuğuna çıkan son leyleklerin görüntüsü objektifimize böyle yansıdı.

Besinlerinin çoğunu yerden, kısa bitki örtüsü içinden ve sığ sulardan toplar. Tek eşli olarak ürerler ancak yaşam boyunca sürecek bir çift bağı kurmazlar. Hem erkeği hem de dişisi, çubuklardan oluşan ve birkaç yıl kullanılabilen büyük bir yuva yapar. Dişi leylek her yıl bir kereliğine olmak üzere dört yumurta yumurtlar ve yavrular 33-34 gün sonra aynı anda olmamak üzere yumurtadan çıkar. Çifti oluşturan kuşların ikisi de kuluçkaya yatar ve birlikte yavruları beslerler. Yavrular yumurtadan çıktıktan 58-64 gün sonra yuvadan ayrılır ve 7 ila 20 gün daha ebeveynler tarafından beslenir.