Maraşta Haber
Maraşta Haber

17. Dolunay şiir Şöleni Yapıldı

Bahaettin Karakoç tarafında 16 Yıldır yapılan Dolunay Şiir Şölen’in 17.si Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla gerçekleşti. 17. Dolunay Şiir Şöleni 8 Haziran 2013 Cumartesi günü saat: 20.30’da  Necip Fazıl Kısakürek Kültür Sitesinde Şair Bahaettin Karakoç’un açış konuşmasıyla başladı. Karakoç konuşmasında şunları söyledi: “ Sayın başkanım, sayın başkan vekilim ve bu salon içerisine bulunan can kardeşlerim. Hepinizi […]

17. Dolunay şiir Şöleni Yapıldı

09 Haziran 2013 - 15:38A+A-

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !

Bahaettin Karakoç tarafında 16 Yıldır yapılan Dolunay Şiir Şölen’in 17.si Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla gerçekleşti.

17. Dolunay Şiir Şöleni 8 Haziran 2013 Cumartesi günü saat: 20.30’da  Necip Fazıl Kısakürek Kültür Sitesinde Şair Bahaettin Karakoç’un açış konuşmasıyla başladı. Karakoç konuşmasında şunları söyledi:

“ Sayın başkanım, sayın başkan vekilim ve bu salon içerisine bulunan can kardeşlerim. Hepinizi derin bir muhabbetle selamlıyorum. Her şeyin bir sevdası vardır. Şiirin de sevdası aynıdır. Şiir bir gönül oyunu, gönül avuntusu, oyuncağı değildir. Şiir kendi dalında bin bir ilim dalıdır. Ben şiire başladığımda ilkokul 3. sınıfa gidiyordum. O zamanlar şiirlerim dergilerde yayınlanıyordu. Ciddi bir şekilde ise 1942’de 12 yaşındayken Behçet Kemal Çağlar’ın gazetesinde yayınlandı. Aynı yıl şiirim Memleket Şiir Antolojisi’ne alındı. Bu hevesle ben kalktım, o zamanın magazin dergilerinden Yedi Gün vardı. Behçet Kemal Çağlar ve Nihat Sami Banarlı’nın ortak yönettiği bir dergiydi. Oraya da şiir gönderdim. Gerçek anlamda şiirin ne olduğunu bilmiyordum. Ne pratiğini ne de teoriğini 15 gün gibi sonra dergi elime ulaştı. Açtım, baktım ki Sedat Simavi şiirimle ilgili bana şunları yazmış ; “Sayın Bahaettin Karakoç, zengin bir hayal dünyanız var.heceyi iyi kullanıyorsunuz Çalışırsanız çok iyi bir şair olusunuz..” Vay ben şair değil miyim ? Bana hakaret mi ediyorsun ? diyerek sinirlendim. Kendime mesele yaptım. Tepelerde dolaşıyorum, dağlara bakıyorum, bulutlara bakıyorum ve dolu dolu konuşuyorum. Duyan da yok, işiten de yok, telkin eden de yok. Kendi kendime düşündüm ve açtım ellerimi Allah’a yalvardım. Dedim ki ; “Yarabbi, beni küçük görüyorlar. Ben büyük bir şair olacağım, bana güç ver. Sana söz veriyorum; senin rızanın dışında şiir yazmayacağım, sana söz veriyorum; şiiri şiir için yazacağım, sana söz veriyorum ; şiiri kültürü için yazacağım, sana söz veriyorum ; şiiri medeniyetim için yazacağım.” Yemin ederim ki o tarihten bugüne kadar şiiri ben başkası için yazmadım. Kimsenin gölgesine sığınmadım. Köyde doğdum, köyde büyüdüm, köy enstitüsünde okudum, köylerde hizmet verdim. Buna rağmen Ankara’da olsun, İzmir’de olsun, İstanbul’da olsun tüm metropollerde Cenab-ı Allah beni en öne çıkardı. Diyeceğim şu ki; insan bir şeye inanırsa, iman ederse ve kendine güvenirse başaramayacağı hiç bir şey yoktur. Ve şimdi ben, Türk Edebiyatı’nı yargılamaya çalışıyorum. Edebiyatımıza Tazminat’tan bu tarafa asla Türk Edebiyatı diyemiyorum, Türk Şiiri diyemiyorum,  Türk hikayesi diyemiyorum. Çünkü biz, Tazminat’la batıya ışınlandır, hala da devam ediyor. Bunu bir kişi de gündeme getirip meseleyi kurcalamaya çalışmıyor. Ben kurcalıyorum, ben belki ukalayım, ben şımarığım. Ne olursa olsun Allah’ım biliyor ki her ne yapıyorsam memleketim ve milletim için yapıyorum.

 

Dolunay’ı çıkardığım zaman, basın böyle rahat değildi. Biz, o dergiyi nice zorluklarla çıkarttık. İnanan bir insan, birikimi, kültürü olan bir insan dağın başında da olsa o bir medeniyetin simgesidir. O insan bir medeniyetin simgesi olduğu sürece köymüş, şehirmiş, yaylaymış fark etmez. Dolunay Dergisi’yle birlikte yeni eklemeler getirdik. Dolunay Yayınları’nı kurduk. Dolunay Şiir Şölenleri düzenlemeye başladık. Amacım şair ve şiir severleri bir araya getirerek. Ortak payadanlık oluşturmaktı. 16 yıl bu şölenleri gerçekleştirdik. Tüm şölenler sonrasında ulusal basın bizden uzun uzun bahsetti. 16 yıldan sonra şartlar ağırlaştı. Bu durum bana ağır gelmeye başladı. Ve şölenleri de bırakmak zorunda kaldık. Bu sene benimle birlikte hareket eden arkadaşlar bana gelerek “ Bir kez daha şölen yapalım” dediler. Ben de olur dedim. Bugüne kadar hiç yapmadığım bir işi yaptım. Belediye Başkanımız Sayın Mustafa Poyraz’a konuyu ilettim. Belediye Başkanımızdan Allah razı olsun. Arabasını gönderdi, beni aldırdı, makamına çıktım ve durumu anlattım. Dolunay Şiir Şöleni’ni bir kez daha yapmak istediğimi belirttim. “Ağabey, tasarılarını ve projelerini yap. Ne kadar yapmak isterseniz, her zaman arkanızdayım” dedi. Ben yine de güvenemedim. Çünkü ben insan oğluna fazla güvenmem. Çünkü çok yanlışlıklar ve doğru olmayan davranışlar gördüm. Daha sonra kendisine bir kez daha uğradım ; “Yakında projemiz bitiyor, de düşünüyorsunuz ? İstersen vazgeçebilirim. ” bana sayın başkanımın dediği şu oldu : ”Ne ben bunu duymuş olayım, nede siz bunu söylemiş olun”, ben dedim ki “ Ben söylemiş olayım, siz duymuş olun” ve bu proje dünden beri devam ediyor edecekte.  Bu şölen de başkanımın büyük katkıları var, personellerinin katkısı var, hiç ummadığım kadar yakınlıklarını gördüm. Gecemizin hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. “ dedi

Şair Bahaettin Karakoç’un bu açılış konuşmasından sonra, mikrofona davet edilen Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, bir konuşma yaparak şu ifadeleri kullandı.

“Çok değerli Bahaettin ağabey, çok değerli şiir severler böyle bir güzel insanın,ömrünü şiire adamış yaşayan bir çınarın, 70-80 yaşına ulaşmış bir devin, biz bu şiir şölenini yapmak istiyoruz diye bize gelmeden önce bizim kendisine gidip, biz bu şöleni yapmak istiyoruz dememiz lazımdı. Ama o bize gelerek alicenaplığını gösterdi. Dolunay, bir mekteptir. Maalesef biz o mektepte okuma şansını elde edemedik. Biz biliyoruz ki şu anda aramızda bulunan. Genç arkadaşlarımızdan bazıları Dolunay Şiir Şölenleri’yle, Dolunay Dergileri’yle yetişmişlerdir. Biz Kahramanmaraş Belediyesi olarak kültürsüz, şiirsiz, düşüncesiz ve fikirsiz bir toplumun ayağı kalkmasının mümkün olmadığını biliyoruz. Bizler yerel yöneticiler olarak çeşitli konularda sempozyumlar yaptık, şiir şölenleri düzenledik. 17. Dolunay Şiir Şöleni’nde bir nebze de olsa yerine getirmenin, ben ve arkadaşlarım mutluluğunu yaşıyoruz, yaşayacağız. Bundan sonra da bu şölenle ilgili Bahaettin Ağabeyimiz ne söylerse yerine getirmeye hazırız. İnsanları vefatından sonra hatırlanmasını doğru bulmuyorum. Onların yaşarken kadri ve kıymeti bilinmeli. Bahaettin Ağabey, Allah sizlere uzun ömürler versin. Burada yaptığınız konuşmalarına bende imza atıyorum, buradaki hazirun  da imza atıyor. Kimseye yamulmadınız, hep başınız dik durdu. Bundan sonraki ömrünüzde Cenab-ı Allah sizlere sağlık ve sıhhat versin. Burada yurtiçi ve yurtdışından gelen 40 kadar şair arkadaşımıza hoş geldiniz diyorum, herkese mutlu ve huzurlu ömürler diliyorum.” Diyerek düşüncelerini noktaladı. Bu konuşmalardan sonra sunuculuğunu TRT Sanatçısı Harun Yöndem’in yaptığı 17. Dolunay Şiir Şöleni, Ramazan Avcı’nın okuduğu geleneksel Dede Korkut duasıyla başladı. Daha sonra 37 şair alfabetik sıraya göre şiirlerini seslendirdi.

 

No       Şairin İsmi                              Nereden Katılacağı

1          Abdulvahap Akbaş                Tekirdağ

2          Abdarrahman Adıyan                        Bursa

3          Ahmet İrgin                            Ankara

4          Ali Şeyh Özdemir                  Gölbaşı/Adıyaman

5          Arif Eren                                Balıkesir

6          Aşık Elbrus                             Azerbaycan

8          Ayşegül Keskin                      İstanbul

19        Bahaettin Karakoç                 Kahramanmaraş

10        Harun Yöndem (sunucu)        İstanbul

11        Bünyamin Küçükkürtül         Kahramanmaraş

12        Cevat Akkanat                      Bursa

13        Duran Boz                              Kahramanmaraş

14        Filiz Nur Atalan                     Gaziantep

15        Hasan Ejderha                        Kahramanmaraş

16        Haşim Kalender                    Afşin

17        Hayrettin Durmuş                  Adana

18        Hayrettin Orhanoğlu              Trabzon

19        İnci Okumuş                          Kahramanmaraş

20        Lütfi Şehsuvaroğlu                 Ankara

21        Mehmet Aycı                          Ankara

22        Mehmet Gözükara                  Elbistan

23        Mehmet Mortaş                      Kahramanmaraş

24        Metin Önal Mengüşoğlu       Bursa

25        Prof. Dr. M. Nur Doğan        İstanbul

26        Muhsin İlyas Subaşı               Kayseri

27        Mustafa Erkenekli                  Ankara

28        Mustafa Emre                        Adana

29        Mustafa Okumuş                    Kahramanmaraş

30        Samiha İkbal                           İstanbul

31        Sıddık Özer                            Kahramanmaraş

32        Şahin Taş                                Adana

33        Tacettin Şimşek                      Erzurum

34        Prof. Dr.Turan Koç                Kayseri

35        Yasin Mortaş                          Kahramanmaraş

36        Yaşar Bayar                            Erzurum

37        Yunus Emre Altuntaş             Bursa

 

Programın bitiminde Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, şair Bahaettin Karakoç’a İstiklal Madalyası Berat’ı takdim etti. Peşinden Mustafa Poyraz , Bahaettin Karakoç, Cevdet Kabakçı ve İl Milli Eğitim Müdürü Mesut Alkan tarafından şairlere plaket verildi. Program gecenin geç saatlerinde toplu fotoğraf çekilerek son buldu.

IMG_3683 IMG_3712 IMG_3751 IMG_3752 IMG_3753 IMG_3759 IMG_3764 IMG_3773

IMG_3823 copy

IMG_3785 IMG_3794 IMG_3859 IMG_3870 IMG_3883 IMG_3900 IMG_3930 - KopyaIMG_3953

 

Kahramanmaraş'ın güncel haberlerini Google News'ten takip edin !
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
324. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 324. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri...

1 Dünya handır İnsana, yolcular gelip geçer Kimi bahtı güzeldir, kimi derler vay naçar Kimi yere vurmuştur, kimi yüksekten uçar Doğru y...

Bu Konseri Sakın Kaçırmayın ! Bu Konseri Sakın Kaçırmayın !

Kısa adı DUK olan  Dulkadiroğlu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü öğretmenlerinin oluşturduğu koro  100 yıl Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı...

323. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 323. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri...

1 İşveli göz kırpar , yamaçta meşe Ebruli renk tablo, baktığın köşe Kurt, kuşta böcekte, vızıltı neşe Sümbüllerin açma zamanı artıkR...

322. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 322. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri...

1 Dağlara kar yağar, yükselir sesi, Tozar Elif Elif, der Karac’oğlan. Aşıklara ilham, olur bestesi, Koşmaya bozlağa, pir Karac...


BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(Yorum Yok)

SON EKLENEN HABERLER
Ilıca Yeniyapan Ortaokulunda 23 Nisan Bayramı Coşkusu Ilıca Yeniyapan Ortaokulu...

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 1920 yılında Türk Milleti...

Kahramanmaraş’ta ŞAGO Matematik Yarışması Sonuçlandı Kahramanmaraş’ta ŞAGO Mat...

Onikişubat ilçesinde 23 okulun ve toplamda 69 öğrencinin kat...

324. Fasl-ı muhabbet Atışma dörtlükleri 324. Fasl-ı muhabbet Atış...

1 Dünya handır İnsana, yolcular gelip geçer Kimi bahtı güzel...

Kahramanmaraş’ta ŞAGO Matematik Yarışması Düzenlendi Kahramanmaraş’ta ŞA...

Kahramanmaraş / Onikişubat Şehit Ahmet Gülbahar  Ortaokulu M...

MEB AKUB “doğada arama kurtarma eğitimi” gerçekleştirdi. MEB AKUB “doğada ar...

Kısa adı MEB AKUB olan, Milli Eğitim Bakanlığı Kahramanmaraş...

Arı ve Değirmenci Ailesinin Mutlu Günü Arı ve Değirmenci Ailesin...

Döne ve İsmet Arı çiftinin hanımefendi ve güzel kızları Canr...

Umut Sokağı Konteyner Kentte HEM Sergisi Umut Sokağı Konteyner Ken...

Kahramanmaraş Onikişubat Suzan ve Abdulhakim Bilgili Halk Eğ...

Muhtar Ali Engizek Kolları Sıvadı Muhtar Ali Engizek Kollar...

31 Mart 2024 mahalli idareler seçimi sonucunda Kahramanmaraş...

Kahramanmaraş’ta “Oyun Yoluyla Öğrenme Eğitimleri” gerçekleştirildı. Kahramanmaraş’ta &#...

Erken Çocukluk Eğitiminde Kalite ve Erişimin Arttırılması Pr...

Bu Konseri Sakın Kaçırmayın ! Bu Konseri Sakın Kaçırmay...

Kısa adı DUK olan  Dulkadiroğlu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ...

FOTO GALERİ
YAZARLAR HABERLERİ
VİDEO GALERİ